top of page

Testtuin week 57 - Time flies

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets heb geschreven over de testtuin ( 4 maanden oioioi ), maar ik heb zeker niet stil gezeten. Integendeel.. Er is al weer heel wat gebeurt. Zo heb ik van de twee middelste borders één geheel gemaakt en ben ik daar met een zaai-experiment bezig, heb ik een bloembollen experiment gedaan met in totaal 1800 bloembollen die ik het afgelopen najaar ingeplant heb én er zijn natuurlijk weer wat planten uitgehaald en weer wat nieuwe ingegaan. Je kunt je wel voorstellen dat dit alles bij elkaar nogal een bak aan informatie is waarvan ik gewoonweg de tijd niet kan vinden om het allemaal vast te leggen maaaarrr ik doe mn best!

Ik laat jullie nu graag zien hoe de testtuin zich binnen een jaar ontwikkelt heeft. Want dat heeft ze. De verschillende sferen die ik heb geprobeerd te creëren komen steeds beter tot haar uiting en dat vind ik echt prachtig om te zien.. en leerzaam natuurlijk!


hoe snel ontwikkelen vaste planten en siergrassen zich
Testtuin week 10 ( 2,5 maand na het inplanten )


Testtuin week 57
Testtuin week 57HET VERSCHIL VAN EEN JAAR

Bij bovenstaande foto's is de ontwikkeling goed te zien die de planten binnen een jaar maken. De tweede foto is gemaakt 2,5 maand nadat alle planten de grond in zijn gegaan. De planten zijn dan al goed gegroeid, maar je ziet nog steeds wat grond. De eerste foto is afgelopen week gemaakt en je ziet goed dat alles nu al mooi dichtgegroeid is.

Mooie volle borders is natuurlijk wat je wilt bereiken omdat het zoveel voordelen heeft: 1 - het is gewoon heeell mooi, 2 - er is weinig ruimte voor 'onkruid' ( is hier geen ander woord voor? ) en 3 - doordat er een vol plantendek ontstaat, droogt de grond minder snel uit. Wat betekent dat je weinig tot geen water hoeft te geven aan je tuin wanneer het even een tijdje niet regent. En dat is ons tot nu toe regelmatig overkomen... dat het even een 'tijdje' niet regent. Maargoed dat is nu eenmaal waar we het mee moeten doen.

Afgelopen 2 maanden was het weer patat en moesten we weer wachten op alsjebliiieeft wat hemelwater. Ik voel altijd de paniek wanneer de weersvoorspellingen geen regen afgeven. Gelukkig kwam het net op tijd, want ik heb zowel de testtuin als mijn stadstuin geen één keer water moeten gegeven, geen druppel. Dit kan overigens alleen wanneer je planten er al een jaar in staan. Wanneer je net nieuwe plantjes in je tuin hebt gezet moet je dat natuurlijk wel doen ;) Of wanneer je op iets te goed doorlatende bodem planten hebt staan.

Na de regen explodeerde de planten pas echt en is alles de lucht in geschoten, wat dus goed te zien is op de eerste foto. Er zijn nu weer ogen tekort om alles te zien bloeien en groeien!


NIEUWE PLANTENÉén van de nieuwe planten die ik graag uit wilde proberen was Dictamnus albus - vuurwerkplant. Waarom weet ik ook niet meer, ik geloof dat ik ergens over deze plant las dat tie ouderwets zou zijn. Dat betekent voor mij dat ik hem juist extra graag wil. Vaak krijgt een plant een stempel die mensen vervolgens lastig vinden om los te laten. Wanneer een plant dus bijvoorbeeld de stempel 'ouderwets' krijgt, dan is tie gedoemd voor een heeeelleee lang tijd, want wie wilt er nou een ouderwetse plant in zijn tuin. Ik probeer zonder oordeel naar elke plant te kijken om zo een eigen mening te vormen wat ik nou daadwerkelijk van de plant vind. Nu kan ik natuurlijk zeggen wat ik inderdaad vind van deze vuurwerkplant, maar probeer zelf maar te oordelen ;)


Het volgende lijstje zijn de andere nieuwe planten die ik heb ingeplant, daaronder met wat plaatjes in dezelfde volgorde van links naar rechts.


Anaphalis 'New Snow'

Anaphalis var. yedoensis

Veronica longifolia 'White Arrow'

Bupleurum falcatum

Iris germanica 'Thornbird'

Chamerion angustifolium 'Album'

Leucanthemum 'Victoria Secret'

Peucedanum rablense

Salvia argentea

Sporobolus wrightii

Peonia 'Pink Hawaaiian Coral'

Peonia lactiflora 'Green Light'

Gysophila paniculata 'Bristol Fairy'VERSCHILLENDE SFEERTJES


Het allermooiste van mijn vak: Sfeer creëren. De luxe van een tuinontwerper is dat wij met twee verschillende soorten materie mogen werken. Harde materialen en levende materialen. Hoe mooier deze twee tegenpolen bij elkaar passen, hoe specialer de ruimte.

Hieronder zijn wat voorbeelden van die verschillende sfeertjes die nu zo mooi tot hun recht beginnen te komen.


Warme combinatie van planten

Achillea 'Moonshine', Euphorbia 'Forescate', Stipa tenuissima


Combinatie met de meest geliefde kleuren paars, blauw en roze
Combinatie met de meest geliefde kleuren paars, blauw en roze

Salvia 'Caradonna', Delphinium 'Cliveden Beauty' en Salvia 'Miss Elly'

Warm, maar frisse combinatie, met bloembollen!
Warm, maar frisse combinatie, met bloembollen!

Sanguisorba 'Lum', Eupatorium 'Chocolate', Monarda 'Elie's Lavender' ( nog niet bloeiend ) en Helenium 'Moerheim beauty ( ook nog niet bloeiend ) en Allium nigrum.


Ik wil graag nog meer schrijven, maar ik ben nu even moe. Binnenkort vul ik deze blog weer aan!


Tot zover dus een kleine update over de testtuin. Hopelijk heb ik jullie weer een beetje kunnen inspireren met die deze blog.. en je weet het: heb je vragen over het een of ander, laat dan een berichtje achter in de comment hieronder.


X


Linda
Testtuin 2022
166 weergaven0 opmerkingen
bottom of page