top of page

Tijd om afscheid te nemen


...Niet van jullie natuurlijk... en ook niet van het vak, maar wel van de testtuin...


Tien seizoenen geleden ben ik met een vurig enthousiasme begonnen aan mijn testtuin op dit Zeeuwse stukje grond. Het doel was om meer te leren over planten, nieuwe plantencombinaties uit te proberen, te leren hoe je een tuin goed moet onderhouden en ik hoopte dingen te leren waarvan ik nog niet wist dat ik ze zou leren. Een tuin onderhouden en bestuderen van 500 m² heeft mij veel gebracht; kennis, een eerste tuinboek en honger naar meer...


Waarom dan afscheid nemen van de testtuin? De reden dat ik afscheid neem is allesbehalve verdrietig. De planten van de testtuin gaan namelijk verhuizen! Mijn vriend en ik hebben een stuk grond gekocht in Zeeland waar we meer dan genoeg ruimte hebben om zo veel planten kwijt te kunnen. In deze blog vertel ik een laatste keer over mijn ervaringen met de testtuin, laat ik je de mooiste foto's zien, vertel ik mijn drie favoriete combinaties en laat ik jullie de nieuwe tuinplannen zien!


Veel leesplezier :)


Studio Linda Lavoir, tuinarchitect rotterdam, natuurlijke tuinontwerper, the power of plants, Tuinontwerper rotterdam, natuurlijke tuinen, beplantingsplannen, studio linda lavoir
Twee maanden na aanplant

Studio Linda Lavoir, tuinarchitect rotterdam, natuurlijke tuinontwerper, the power of plants, Tuinontwerper rotterdam, natuurlijke tuinen, beplantingsplannen, studio linda lavoir
De testtuin van Studio Linda Lavoir gaat verhuizen!

WAT HEB IK GELEERD?

Over een periode van 2,5 jaar heb ik veel uitgeprobeerd. Bijna altijd gingen er dingen goed, maar er zijn ook veel dingen die fout zijn gegaan. Denk aan het zaai experiment waarvan ik van de honderden zaden die ik heb uitgestrooid, maar drie planten boven zag komen. Of de net ingeplante bloembollen die massaal werden opgegeten door de muizen. De langdurige droogte in de zomer van 2022 met als gevolg dat er veel planten bovengronds afstierven en het onkruid ongestoord doorgroeide alsof zij geen dorst kende. Ook waren er plantencombinaties die allesbehalve mooi waren en heb ik soms planten uitgeprobeerd die achteraf geen goed idee waren omdat ze enorm woekerde (Euphorbia Fens Ruby' bijvoorbeeld). En ook al zijn deze dingen 'mislukt', ze zijn even waardevol als de dingen die wel goed zijn gegaan. Zowel de slechte als goede dingen hebben mij enorm veel gebracht. Soms heb ik niet eens meer door hoéveel ik eigenlijk heb geleerd omdat het zo vanzelfsprekend is geworden. Daarom hierbij even een snelle opsomming:


• De groeikracht en vitaliteit van de planten in verschillende omstandigheden (nattigheid, droogte, wind).

• Het begrijpen van de ruimtelijkheid die planten creëren.

• Combinaties in textuur & kleurtinten van het blad.

• Verschillende cultivars onder dezelfde soorten.

 Bloembollensoorten en combinaties.

• Het zaaien van vaste planten en siergrassen in de vollegrond (never again).

• Wanneer je het beste kunt planten (of niet).

• De beleving van de verschillende seizoenen.

• Waarom een natuurlijke tuin belangrijk is.

• Hoe je een natuurlijke tuin het beste kunt onderhouden.

• Het verloop van de planten in groei & bloei door de seizoenen heen.

• Verschillende beplantingstechnieken.

• Het begrijpen wat een natuurlijke tuin onderhouden inhoud; het verandert namelijk altijd. Een tuin is geen vast gegeven.

• Het leren spelen met planten. Make it fun!

• Het hebben van een tuin geeft je het besef dat je op deze planeet leeft. Dit klinkt misschien een beetje raar, maar door de dagelijkse hectiek en de bubbel waarin we leven, hebben we soms niet door op wat voor een buitengewoon bijzondere plek we eigenlijk zijn. Tijdens het tuinieren stap je uit je bubbel en heb je de tijd om eens rustig om je heen te kijken. We denken soms dat we alleen zijn, maar we delen het leven op aarde met heel veel andere organismen. Door te tuinieren ben ik dit meer dan ooit gaan koesteren. Laat Elon Musk maar lekker naar Mars gaan, ik blijf voor altijd hier.


Studio Linda Lavoir, tuinarchitect rotterdam, natuurlijke tuinontwerper, the power of plants, Tuinontwerper rotterdam, natuurlijke tuinen, beplantingsplannen, studio linda lavoir
De meest opvallende planten op dit moment: Achillea 'Moonshine', Calamagrostis 'Karl Foerster' en Liatris spicata

Studio Linda Lavoir, tuinarchitect rotterdam, natuurlijke tuinontwerper, the power of plants, Tuinontwerper rotterdam, natuurlijke tuinen, beplantingsplannen, studio linda lavoir
De uitzaaiende Foeniculum 'Giant Bronze' & Cephalaria gigantea

FAV COMBI 1 - Een girlie combo met zachte kleuren Eryngium yuccifolium Sedum 'Matrona' Stipa tenuissima Pycnanthemum virginianum

Studio Linda Lavoir, tuinarchitect rotterdam, natuurlijke tuinontwerper, the power of plants, Tuinontwerper rotterdam, natuurlijke tuinen, beplantingsplannen, studio linda lavoir
Eryngium yuccifolium, Sedum, Pycnanthemum en Stipa

DE VERHUIZING


Aankomende winter, ik denk ergens in een van de koudere maanden december of januari, ga ik alle planten verhuizen naar onze nieuwe plek. Ik heb een inventarisatie gemaakt (wat nodig was haha) van de planten die in de testtuin staan en heb deze opnieuw ingetekend, samen met nieuwe soorten planten die ik wil uitproberen. Er zijn geen combinaties die ik nu in de testtuin heb die ik zal herhalen op onze nieuwe plek, maar ga uiteraard nieuwe dingen proberen.


Er zijn vijf soorten beplantingsplannen die ik heb gemaakt rondom het huis, de schuur en het bijgebouw waar tijdelijk en deels mijn nieuwe kantoor komt. Tijdelijk omdat hier - hopelijk - ons nieuwe huis komt te staan en deels omdat ik ook nog in Rotterdam zal werken op kantoor. De beplantingsplannen komen er als volgt uit te zien:


• Oprit - hier komen vooral hoge soorten vaste planten en siergrassen te staan bestaande uit groepen en solitairen. Een overweldigend welkom is de bedoeling ;)

• Schaduw - rond het huis en de schuur komt een lagere matrix schaduwbeplanting.

• Zon - de drie borders die meer in de zon liggen bestaan uit lagere groepen en solitairen.

• Grote border - bij het bijgebouw komt een gemengde border waar het licht van de zon een grote rol zal spelen. Vooral de opkomende zon.

Stipa border - dit wordt een simpel, maar een effectieve beplanting die jaarrond mooi moet zijn. Een stukje verder in deze blog vind je een favoriete combi die een goed voorbeeld is van deze manier van beplanten.Beplantingsplannen Studio Linda Lavoir
Beplantingsplannen rond het huis


Onze nieuwe plek

Waar ik heeeel erg naar uit kijk zijn de speciale momenten dat ik naar de beplanting kan kijken. Denk aan beplanting in de lage ochtend- en avondzon. De momenten dat er mist hangt of het gevroren heeft. Deze mooiste momenten mis ik vaak omdat de testtuin gewoonweg te ver is van Rotterdam.


Studio Linda Lavoir, tuinarchitect rotterdam, natuurlijke tuinontwerper, the power of plants, Tuinontwerper rotterdam, natuurlijke tuinen, beplantingsplannen, studio linda lavoir
Eryngium yuccifolium, Achillea 'Moonshine', Echinacea 'White Swan'Studio Linda Lavoir, tuinarchitect rotterdam, natuurlijke tuinontwerper, the power of plants, Tuinontwerper rotterdam, natuurlijke tuinen, beplantingsplannen, studio linda lavoir
Echinacea pallida, E. 'Hula Dancer' en Sporobolus wrightii
FAV COMBI 2 - iets wat ik zeer waardeer in een beplanting is 'simpel & effectief' Briza media Achillea ptarmica Dianthus carthusianorum

Studio Linda Lavoir, tuinarchitect rotterdam, natuurlijke tuinontwerper, the power of plants, Tuinontwerper rotterdam, natuurlijke tuinen, beplantingsplannen, studio linda lavoir
Briza media, Achillea ptarmica, Dianthus carthusianorum

WAT WIL IK LEREN?


Uitgeleerd ben je natuurlijk nooit, en met mijn 33 jaar hoop ik nog heel veel te mogen ontdekken. Omdat we nu de ruimte hebben hoop ik meer:


• Vernieuwende beplantingstechnieken te ontwikkelen.

• Te spelen met combinaties, volumes & hoogtes, grootte van groepen.

• Nieuwe planten te leren kennen.

• Planten te kruizen en veredelen.

• Bomen te leren kennen.

• Het gedrag van de natuur steeds beter te begrijpen.

• Verschillende seizoenen met elkaar (denk aan combinaties van in bloei en uitgebloeid) te combineren.


Studio Linda Lavoir, tuinarchitect rotterdam, natuurlijke tuinontwerper, the power of plants, Tuinontwerper rotterdam, natuurlijke tuinen, beplantingsplannen, studio linda lavoir
Voorjaarsbollen in de testtuin


Tulipa 'Sping Green' & Camassia
Tulipa 'Sping Green' & Camassia

Studio Linda Lavoir, tuinarchitect rotterdam, natuurlijke tuinontwerper, the power of plants, Tuinontwerper rotterdam, natuurlijke tuinen, beplantingsplannen, studio linda lavoir
Winterbeeld in de testtuin


FAV COMBI NR 3 - Hoe kan het ook anders Alcea rosea 'Sunshine' Foeniculum 'Giant Bronze' Echinops ritro Perovskia 'Little Spire'

Studio Linda Lavoir, tuinarchitect rotterdam, natuurlijke tuinontwerper, the power of plants, Tuinontwerper rotterdam, natuurlijke tuinen, beplantingsplannen, studio linda lavoir
Hoe kan het ook missen, de aller mooiste combinatie van de testtuin: Alcea, Foeniculum, Echinops en Perovskia die uiteindelijk de cover van mij boek hebben gehaald.

Mocht je het boek The power of Plants nog niet hebben... Dan zou ik hem zeker bestellen!Lythrum 'Pale Form', Helenium 'Moerheim Beauty' en Campanula 'Prichards Variety'

Alcea, Foeniculum, echinops en persovkia!
De mooiste hoek van de testtuin

Dit is zo'n bijzonder moment met de ondergaande zon


Al schrijvend en kijkend naar de foto's voel ik toch een beetje verdriet van binnen. In de afgelopen jaren ben ik erg gehecht geraakt aan deze plek waar ik zo veel uur in mijn eentje heb doorgebracht. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik de kans heb gehad om dit op deze locatie te mogen doen. Gelukkig komen er veel mooie nieuwe dingen voor in de plaats. Want misschien heb je het al op Instagram voorbij zien komen, maar onze nieuw plek biedt mogelijkheden om grotere groepen mensen te ontvangen. Ik hoop aankomende zomer van start te gaan met een aantal masterclasses over het natuurlijk tuinieren en de dingen die ik heb geleerd uitgebreider met jullie te delen. Dus wie weet... Tot dan!


Liefs,


Linda


1.130 weergaven1 opmerking

1 Comment


Hoi Linda, wat jammer dat die mooie testtuin in Zeeuws Vlaanderen gaat verdwijnen maar ik weet zeker dat er iets heel moois gaat ontstaan op jullie nieuwe droomplek vooral omdat je er ook zoveel van hebt geleerd en nu weet hoe je prachtige creaties kan maken!! We wensen je heel veel succes daarmee!! Groetjes van Hans en Anneke

Like
bottom of page