top of page

Testtuin week 4 - Onkruid hoort erbij, mijn top 10 testtuin favo's en klein experimentje


Alweer vier weken sinds de eerste 800 planten de testtuin in gingen. Toen het drie dagen later enorm begon te sneeuwen en te stormen was ik bang dat mijn planten het niet zouden overleven, maar gelukkig viel de schade mee! Alleen sommige Delphinium's en Thalictrum's hebben het niet overleefd, helaas, maar het had natuurlijk veel erger kunnen zijn! Afgelopen week was ik er om de volgende 400 planten in te planten en eens een kijkje te nemen naar de ontwikkeling van de planten die natuurlijk minimaal is met deze lente kou. In deze blog vertel ik meer over waar je op de Insta en Pinterest geen plaatjes van tegenkomt ( alsof het niet bestaat ): onkruid, een aantal vaste planten waar ik heeeeel erg naar uitkijk en over een experimentje die ik ga uitvoeren. Veel leesplezier!


Knikkend nagelkruid, Geum 'Mai Tai'
Het eerste bloemetje! Geum 'Mai Tai'

O N K R U I D H O O R T E R B I J


Oke, ik heb de tijd die in je in zo'n enorm stuk grond steek onderschat. Maar gelukkig geniet ik er enorm van om daar lekker aan het werk te zijn en een beetje in mijn eigen gedachte rond te keutelen. Gelukkig maar want afgelopen weekend dacht ik binnen 2 uur wel klaar te zijn, uhum foutje: 8 uur was ik in totaal bezig om de planten uit te zetten, in te planten, gras te zaaien op de plekken waar dat nogal nodig is en de borders te ontzien van onkruid.


Het stuk grond waar mijn testtuin zich bevindt, is al een tijd niet in gebruik. Er ligt al een aantal jaren gras wat om de zoveel tijd gemaaid wordt. In dit gras zit veel Achillea, smeerwortel, heermoes ( ieks ) en iets waarvan ik nog niet helemaal achter ben wat het is. Het wortelt in ieder geval heel erg diep. Afgelopen weekend ben ik dus preventief bezig geweest om zoveel mogelijk wortelstukjes te verwijderen in de borders van deze vier planten. Maar ik kan er natuurlijk vanuit gaan dat ik dit nog wel een aantal keren kan doen voordat ik er zeker van kan zijn dat het onkruid echt uit de borders verdwenen is. Hetzelfde probleem had ik in mijn eigen tuin in Rotterdam met Winde. Dit kwam overal in de borders naar boven. Wanneer ik het blad zag, probeerde ik het plantje met zoveel mogelijk wortel te verwijderen. Met resultaat: dit jaar zie ik het bijna niet meer terug. Het kost even tijd, maar dan ben je er wel vanaf.


onkruiden determineren onder grond
Wortels van Smeerwortel, onbekend, Achillea en kattenstaart

M I J N T O P 1 0 T E S T T U I N F A V O ' SWat een luxe toch, een heel stuk grond tot mijn beschikking om alle vaste planten en siergrassen te testen waar ik zo benieuwd naar ben! Als gepassioneerd planten liefhebber zie ik zoveel moois voorbij komen, alleen vanaf een plaatje kan ik niet beoordelen hoe ik deze plant het beste toe kan passen in mijn ontwerpen. Doet tie het wel goed op de grond waar ik het wil gebruiken? Hoe groot wordt de plant na een aantal jaar en wat zijn mooie combinaties? 101 vragen die ik mezelf kan stellen.


Er zijn dus een aantal planten die al een tijdje op mijn lijst staan om uit te proberen zodat ik ze kan toepassen in mijn natuurlijke tuinontwerpen.

De volgende tien zijn mijn favorieten:


- Silphium wasiotense - Deze soort ken ik van het boek Gardens of the Highline en toen ik hem zag was ik op slag verliefd. Nu probeer ik hem in mijn eigen border, het is niet dezelfde als die op de Highline, maar ben zo benieuwd!

- Serratula bulgarica - Nog nooit gezien, nog nooit over gehoord. De verrassing straks daarom des te groter.

- Lynchnis coronaria - Heleeemaaal niet mijn plant, maar des te leuker om dan te kijken in welke combinatie ik hem wel mooi zou vinden.

- Asclepias speciosa - Zoveel zin in deze! Vorig jaar voor het eerst gezien bij Coen Jansen en gelijk enthousiast! Echt heel speciaal deze.

- Artemisia 'Weisse Dame' - Deze plant ken ik al een tijdje, maar heb ik nog maar één keer eerder toegepast in een ontwerp. In de toekomst zou ik zeker meer met deze plant willen werken.

- Liatris spicata 'Floristan Violett' - Echt een plant die ik alleen maar van de plaatjes ken, vooral van de Highline. Hoop zo dat tie het goed doet op mijn stuk grond.

- Euphorbia 'Forescate' en E. 'Robbiae' - Lange tijd heb ik niet eens mn hoofd omgedraaid voor de Euphorbia's, maar sinds de Euphorbia x martinii in mijn tuin heb staan, wil ik meer weten van deze soort.

- Briza media - Siergrasje wat ik nog nooit eerder gezien of gebruikt heb, maar wat er fantastisch uitziet op de plaatjes op internet.

- Trollius 'Alabaster' - Ook nog nooit gezien, tot voor kort in het nieuwe boek van Piet Oudolf in Droomplanten, ben benieuwd!

- Digitalis lanata - Deze wil ik zoooo graag proberen, maar is dus nergens meer te verkrijgen. Hopelijk kan ik hem in het najaar planten.

- Cephelaria gigantea - Geel en hoog, ik houd er zo van! Vroeger haalde ik altijd zonnebloempitten uit het konijnenvoer om vervolgens in de grond te stoppen. Wat was ik dolgelukkig wanneer ik weer een zonnebloem tot 4 meter hoog had! Kinderlijk geluk dus dat hoge gele. De plant ken ik al van kwekerij In Goede Aarde en wilde hem graag eens combineren in een b0rder.

- Geranium 'Midnight Reiter' en 'Purple Ghost' - Donker, purper gekleurde bladeren zijn in mijn optiek onmisbaar om extra diepgang te geven in een border. Tot nu toe maak ik gebruik van Eupatorium 'Chocolate', Geranium 'Femme Fatale', Aster 'Prince' of Penstemon 'Husker Red'. Hopelijk slaan deze Geraniums aan en kan ik mijn asorti donkerbladerige vaste planten uitbreiden.

- Salvia 'Ballon Azul' - Oeehh hahah alleen al bij het typen word ik weer helemaal enthousiast!! Deze heb ik gezien bij Madelien haar tuin in Middelburg en ik geloof ook dat tie staat bij Voorlinden. Ik heb in ieder geval nog nooit eerder een licht blauwe Salvia gebruikt in mijn ontwerpen, maar zal zeker een verrijking zijn!.

- Stipa barbata - Eigenlijk vind ik alle hoge Stipa's enorm mooi. Stipa gigantea is in mijn ogen alleen iets té. Ik ben meer van het fijne. In mijn eigen tuin heb ik Stipa pseudoichu, maar deze lijkt me nog veel mooier!

- Santolina benthamiana - Soms is het zo leuk om de dingen uit te proberen waar je juist niet zo enthousiast over bent. Grijsbladerig en kleine gele bloemetjes. Niet veel mensen zullen er fan van zijn. Maar met het oog om de toekomst denk ik dat dit wel eens een hele waardevolle plant zou kunnen zijn. Zeker in de juiste combinatie met andere droogte bestendige planten!

- Melica uniflora albiflora - Ik weet eigenlijk niet meer zo goed hoe ik bij dit grasje kom, maar ik geloof dat ik erover gelezen had op de site van Hessenhof. Ik ben in ieder geval erg benieuwd. Ik heb hem op twee plekken geplant: op een zonnige plek en op een plek met half schaduw. Benieuwd waar tie het het beste doet.


Ondertussen zit ik allang over de 10 planten heen haha. Om het een beetje leesbaar voor jullie te houden stop ik er maar even mee,

maar ik zou nog wel een tijdje door kunnen gaan.


Oke sorry, nog eentjeee dan die ik graag toe wil voegen aan deze uit de hand gelopen top 10 favo's.


- Peucedanum verticillare - De derde hoge gele, dit keer wel een schermbloem. Prachtige compas plant die perfect in mijn verhaal van de borders A1 en A2 past. Heel benieuwd naar deze gigantische plant, ik heb hem in ieder geval nog nooit in het echt gezien.


Natuurlijk houd ik jullie op de hoogte van de ontwikkeling van deze planten. Hieronder foto's van de planten zodat jullie er een beeld bij krijgen ( die Latijnse namen ook altijd ) Voor nu nog even plaatjes van internet, maar snel foto's van mijn eigen planten! De planten staan van links naar rechts op volgorde.E X P E R I M E N T J E


Ik heb dus ooit van iemand gehoord ( degene die dit leest zal wel weten dat het over hem gaat ) dat ze uien uit de winkel in de border gebruikte tijdens een project ergens in het noorden. Ik ben het nooit vergeten en wil maar al te graag testen of het werkt natuurlijk! Ik heb verschillende soorten uien gekocht bij de AH, sjalotjes, rode uit en witte ui, en deze random ingeplant in de borders. Ben benieuwd wat er van gaat komen! We zullen het zien
Dit was hem weer even voor nu! Heb je vragen en/of opmerkingen? Laat jouw comment hieronder achter :)


Liefs,


Linda300 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page