top of page

Testtuin week 35 - Het bloembollen experiment!

Nu de dagen steeds korter worden en de temperatuur echt begint te dalen wordt het tijd om bloembollen te planten!

Afgelopen jaren heb ik mijzelf ingehouden om verschillende bloembollen toe te passen in mijn ontwerpen. Ik gebruikte altijd alleen maar Camassia, Nectaroscrodum, Allium en Iris. Hier is natuurlijk niks mis mee want ze zijn allemaal even mooi, maar er is zóveel meer! Er is geen betere tijd en geen betere plek om mezelf dit jaar he-le-maal uit te leven dan in de testtuin. In totaal plant ik dit jaar 1800 bollen van 15 verschillende soorten. Natuurlijk neem ik je mee in het plan dat ik gemaakt heb.Ontwerp bollenplan, Tuinarchitect rotterdam, tuinontwerp laten maken rotterdam, ecologische tuinontwerpen, bollenplan laten maken, ecologische tuinarchitect
Ontwerp bollenplan

HET BOLLENPLAN


Voordat ik ben begonnen met het plan heb ik mijzelf laten inspireren door Nederlands beste bollenplan ontwerper Jacqueline van der Kloet. Zij heeft door de jaren heen prachtige ontwerpen gemaakt voor grote namen zoals Disney en de Keukenhof. Omdat ik nog een dummie ben als het over 'echte' bollenplannen maken gaat, was het dus enorm interessant om te zien wat voor werk zij gemaakt heeft. Soms vind ik de ontwerpen iets té, maar de combinaties zijn vaak prachtig. Het is een aanrader om haar boek 'Een jaar in mijn tuin' te lezen! Mocht je daarin geïnteresseerd zijn natuurlijk. Naast haar prachtige werk vind ik haar bescheiden voorkomen in het boek erg aangenaam!


Vervolgens ben ik gaan kijken naar het aanbod bollen in Nederland. Er zijn best wel veel bedrijven die een goed/groot assortiment hebben. Het liefste wilde ik alles biologisch kopen, maar omdat daarin het aanbod dan weer niet zo groot is, heb ik ook bij andere bedrijven besteld. ( hopelijk worden alle bedrijven snel biologisch ) De biologische bollen die ik heb besteld komen van Sprinklr.co en de andere bollen zijn van Bulbi. Bij Bulbi hebben ze echt enormmmmm veel bollen in allerlei soorten maten, de gekste vormen, mooiste kleuren en verschillende bloeitijden. Vooral onder de tulpen en narcissen zie je de meest bizarre dingen. Tijdens het scrollen door alle bollen kwam mijn struggle naar boven die ik altijd heb met bloemen die er té gecultiveerd uitzien en hun natuurlijke voorouders ver achter zich hebben gelaten. Deze bloemen worden niet meer gekweekt voor de insect maar voor het menselijke oog. En ook ik laat me hierdoor soms verleiden . Ik moet mezelf er dan even bewust van maken dat die mooie bloemen de plastic barbies onder de plantenwereld zijn en de bollen uit mijn digitale winkelwagen halen. Het overgrote deel van mijn bestelling bestaat uit bollen met een natuurlijk uiterlijk. Onderaan deze blog staan afbeeldingen van m'n bestelling :)


Jacqueline heeft me geïnspireerd, de bollen zijn gekozen, tijd voor het ontwerp! Ik heb verschillende bollenmixen gemaakt die qua bloemvorm, hoogte en bloeitijd op elkaar zijn afgestemd. Deze lopen op verschillende manieren door het bestaande beplantingsplan van vaste planten en siergrassen door. Soms zijn het groepjes, soms zijn het vloeiende stroken en soms worden ze geplant als individuen. Door zoveel mogelijk verschillende dingen te proberen hoop ik zoveel mogelijk te leren uit dit experiment. De eerste afbeelding in deze blog is het ontwerp van het bollenplan, wat allicht nog niet zoveel verteld, maar de aankomende maanden zal ik de resultaten natuurlijk met jullie delen en zal het plan steeds duidelijker worden. :)


Nu vraag je je natuurlijk af welke bollen ik dan allemaal heb gekozen ;) Daarom heb ik hieronder een lijstje én fotootjes van alle bollen die in de testtuin staan. De helft is ondertussen ingeplant, de andere helft doe ik in december ( de tulpen, die moeten altijd iets later )

Ik kijk enorm uit naar het moment dat alles boven komt en super benieuwd hoe het er allemaal uit gaat zien. Nog eventjes geduld..EXPERIMENT


Het doel van het experiment is natuurlijk dat ik meer ga leren van bollen en het ontwerpen met bollen. Op de volgende dingen ga ik extra letten:


• Hoe combineren de bollen met elkaar?

• Hoe combineren de bollen met de opkomende vaste planten ?

• Welke bollen doen het goed/niet goed?

• Hoe doen de bollen het het tweede jaar?

• Hoe gezond zijn de bollen?

• Wat vind ik mooi en wat niet?

• Hoe kan ik deze bollen toepassen in mijn ontwerpen?BOLLENLIJST


Hieronder het lijstje met alle bollen die in de testtuin komen te staan:


Allium nigrum

Anemone blanda 'Blue Shades'

Camassia Sacajawea

Camassia cusickii

Camassia leichtlenii 'Semiplana'

Camassia leichtlenii 'Alba'

Chionodoxa luciline 'Alba'

Crocus sativus

Crocus 'Jeanne D'arc'

Crocus 'Romance'

Eremurus

Fritillaria 'Ivory Bells Persica'

Galanthus elwesii

Lelies martagon

Muscari armeniacum

Narcissus 'Thalia'

Narcissus 'Bridal Crown'

Narcissus 'Delnashaugh'

Narcissus 'Mount Hood'

Narcissus 'Paperwhite Ziza'

Narcissus albus plenus odoratus

Narcissus 'Minnow'

Nectaroscrodum

Scilla mischt. Tubergeniana

Spaanse hyacint

Tulipa 'Catharina'

Tulipa 'Angelique'

Tulipa 'Apricot Beauty'

Tulipa 'Heart's Delight'

Tulipa 'Pink Impression'

Tulipa 'Barcelona'

Tulipa 'Spring Green'


FOTO'S


De bollen!


Ontwerp bollenplan, Tuinarchitect rotterdam, tuinontwerp laten maken rotterdam, ecologische tuinontwerpen, bollenplan laten maken, ecologische tuinarchitect
Het boeltje sorteren

Ontwerp bollenplan, Tuinarchitect rotterdam, tuinontwerp laten maken rotterdam, ecologische tuinontwerpen, bollenplan laten maken, ecologische tuinarchitect
De bollen worden tussen de beplanting in geplantVRAGEN EN/OF OPMERKINGEN


Heb jij vragen en/of opmerkingen over het plan, de bollen of iets anders? Houd je niet in en laat deze dan gerust achter in een comment!


282 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page