top of page

Testtuin week 20 - The Classics, 5 Favo's ennn de volgende lading nieuwe tuinplanten!

10 maart 2016 was de eerste dag in mijn leven dat ik in aanraking kwam met vaste planten en siergrassen. Dat was namelijk de dag dat ik kennismaakte met Frans en Franny Geijsels van Kwekerij In Goede Aarde. Ik had alle boeken van Piet Oudolf al verslonden, maar de planten die hij gebruikte had ik nog nooit in het 'echt' gezien. Met het assortiment dat Frans kweekte, zag ik dat seizoen voor het eerst alle planten die ik zo goed kende van de plaatjes. Er ging een hele wereld voor me open en er is daar op de kwekerij in Biervliet voor mij een vurige passie ontstaan voor vaste planten en siergrassen. De honger naar kennis over de plantenwereld en de werking van de natuur wordt met de dag groter. De testtuin is dan ook dé perfecte uitlaatklep om zoveel mogelijk uit te proberen. Het is heerlijk om daar over te schrijven en dit natuurlijk met jullie te delen!
T H E C L A S S I C S


Wanneer ik even vrij ben duik ik gelijk in de boeken of de oude catalogussen van Nederlandse kwekerijen om meer te weten te komen over de plantenwereld. Het is zo bijzonder om te zien dat er planten zijn die al zo lang toegepast worden! Sommige worden al langer dan 40 jaar gekweekt. De vader van Mien Ruys ( Ruys is de bekendste Nederlandse vrouwelijke tuinarchitecte ) begon in 1888 zijn kwekerij in Moerheim. In Duitsland had je de bekende Karl Foerster die in 1874 begon met het verzamelen en kweken van planten en later volgde zijn leerling Ernst Pagels die een mooi aantal selecties van planten op zijn naam heeft staan zoals Amsonia 'Ernst Pagels', Miscanthus sinensis 'Graziella' en Inula magnifica ‘Sonnenstrahl'. Piet Oudolf was degene die een nieuwe frisse wind in de plantenwereld gaf met zijn sortiment planten die hij kweekte en daarna volgde goede kwekers zoals Frans Geijsels, Coen Jansen en Hans Kramer. Zij zijn degene die het voor ons mogelijk maken om natuurlijke tuinen te ontwerpen met de mooiste vaste planten en siergrassen. Dit zijn trouwens ook de kwekerijen waar ik het je ten zeerste aanraad om je planten voor de tuin te kopen. Dit zijn namelijk de plekken waar planten vol passie en zonder pesticiden opgekweekt worden.

Het voelt voor mij altijd als een enorme luxe dat er al zóveel planten zijn ontdekt en dat ik die stap als ontwerper kan overslaan. Ik hoef alleen maar boeken te kopen, internet te raadplegen of met de kwekers te praten om informatie te krijgen over een bepaalde plant, terwijl zij er járen over hebben gedaan om een plant te ontdekken en op de markt te brengen. Toch blijft het zelf testen van planten de enige manier om de planten echt goed te leren kennen. Een plant heeft niet één moment opname zoals je vaak denkt wanneer je de plaatjes bekijkt. Een plant verandert elke dag, elk seizoen en soms zelfs elk dagdeel. Dit zijn dingen die je zelf moet zien. Goed kijken en blijven kijken is daarom ook zo belangrijk. Vooral wanneer je complexe beplantingsplannen gaat maken waarin je veel soorten planten met elkaar gaat combineren.


tuinarchitect rotterdam heeft een Testtuin studio Linda Lavoir, Vaste planten en siergrassen, piet oudolf stijl, tuinarchitect Zeeland
catalogussen van Hans Kramer, Coen Jansen, en Frans Geijsels

Maargoed ik ben een beetje afgedwaald van mijn kwekers verhaal. Wanneer je in de oude catalogussen kijkt van de Nederlandse kwekerijen, kom je veel planten tegen die vandaag de dag nog steeds veel gebruikt worden. Dit heeft mij wel verbaasd omdat ik nog nooit gehoord heb dat deze planten 'ouderwets' zijn. De planten die vaak als ouderwets bestempeld worden zijn de Sedum's, Lychnis, Alchemilla's enz0voort. Hieronder een lijstje van planten die al 20, 30 of zelfs 40 jaar lang gekweekt worden en bijna allemaal staan ze in de testtuin. Er zijn dus veel planten 'ouderwets' als je het zo bekijkt, maar uiteindelijk is dus alles gewoon tijdloos!


Vaste planten:

• Alchemilla mollis

 Anemone cylindrica

• Anemone 'Horine Jobert'

• Campanula 'Loddon Anne'

• Delphinium 'Cliveden Beauty'

• Digitalis lanata

• Echinops 'Veitch Blue'

• Euphorbia characias 'Forescate'

• Eryngium yuccifolium

• Gaura linheimerii

• Gillenia trifoliata

• Helianthus salicifolius

• Knautia macedonica

• Lamium orvala

• Lychnis coronaria

• Peucedanum verticillare

• Polemonium foliossimum

• Salvia 'Blauhügel

• Saponaria 'Max Frei'

• Sedum 'Betram Anderson'

• Silphium laciniatum

• Telekia sspeciosa

• Trollius 'Lemon Queen'


Siergrassen:


• Calamagrostis 'Karl Foerster'

• Hakonechloa

• Molinia 'Transparant'

• Panicum 'Shenandoah'tuinarchitect rotterdam heeft een Testtuin studio Linda Lavoir, Vaste planten en siergrassen, piet oudolf stijl, tuinarchitect Zeeland
Classics: Helianthus salicifolius en Lynchnis coronaria


Classic: Achillea 'Moonshine'
Classic: Helenium 'Moerheim Beauty' en Molinia 'Transparant'
Classic: Helenium 'Moerheim Beauty' en Molinia 'Transparant'


M I J N 5 F A V O ' S V A N D E T E S T T U I N


Er waren dus heel veel planten die ik heel graag uit wilde proberen omdat ik ze of op internet zag of in de boeken. Het is de afgelopen weken dan ook enorm genieten geweest om alles in bloei te zien komen. Wat een feestje! Het voelt alsof ik er heel veel nieuwe vrienden bij heb haha. Natuurlijk zijn er dan altijd gelijk een paar favorieten. Over de volgende planten die ik nog niet kende ben ik heel erg enthousiast: Santolina bethamiana, Persicaria 'Pink Mist', Achillea 'The Pearl', Campanula 'Prichard Variety', Digitalis lanata, Lythrum 'Blush', Serratula bulgarica, Asclepias 'Cinderella en Parthenium integrifolium. Hieronder staan ze op dezelfde volgorde ( vlnr ) zoals ik ze net heb genoemd.
Tja er dan zitten er natuurlijk ook dingen tussen die helemaal niet zo bevallen. Ik durf ze bijna niet te laten zien.. maar vooruit. Waarschijnlijk zullen ze in de juiste setting en de juiste combinatie wel mooi uitkomen, maar nu zorgen ze ervoor dat mijn testtuin er afentoe als een kermis uitziet.Vreselijk.


V O L G E N D E L A D I N G !

Omdat ik er 'per ongeluk' al wat planten uit heb gehaald is er weer mooi plek vrij gekomen voor nieuwe planten! Voor wie zich afvraagt waar de siergrassen trouwens blijven: Ik had een hele lading Stipa calamagrostis besteld waarvan de kwaliteit zo slecht was, dat de planten niet eens aansloegen. Daarnaast had ik ook een hele partij Briza media gekocht waar ik een verkeerde soort voor in de plaats heb gekregen. ( deze planten kwamen dus niét van de goede kwekers die ik net had genoemd ) Daarnaast staan er nog wat soorten Miscanthus in die langer de tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen. De enige grassen die snel voor een mooi effect zorgen zijn Calamagrostis 'Karl Foerster' en Stipa tenuissima. Maargoed, het lijstje met nieuwe planten!


 Agastache nepetoides

• Chamerion angustifolium 'Album'

• Digitalis parviflora

• Echinacea 'Hula Dancer'

• Festuca marei

 Helenium 'Siësta'

• Leucanthemum 'Victoria Secret'

• Paeonia 'Pink Hawaiian Coral'

• Paeonia 'Green Lotus'

• Peucedanum muticum

• Salvia argentea

• Scabiosa 'Perfecta Alba'

• Sporobolus wrigtiiDe testtuin van Studio Linda Lavoir
De testtuin van Studio Linda Lavoir

V O L G E N D E K E E R


De afgelopen maanden heb ik mijn tijd vooral gestoken in het uitproberen van nieuwe planten waar ik heel nieuwsgierig naar was en die ik eventueel graag zou willen gebruiken in mijn tuinontwerpen. Dit najaar en komende lente wil ik meer gaan experimenteren. Ten eerste wil ik in de vlakken in de volgende afbeelding een bollen plan maken. Mijn bollen kennis is echt nihil en ik ken maar een aantal soorten. In mijn ogen is hierin nog een hele wereld te behalen. Je verlengt je bloei periode in de tuin met een aantal maanden wanneer er een goed bollenplan in elkaar zit. Ik heb hier heeeel erg veel zin! Want alles wat nieuw is, is spannend :)
De twee middelste borders ga ik samenvoegen tot één grote centrale cirkel waarin ik een aantal vaste planten ga combineren met het inzaaien van planten/siergrassen. Dit is een idee wat ik bij Piet Oudolf in zijn privé tuin heb gezien en die ik zelf ook graag wil uitproberen. Het is interessant om te zien hoe een weelderig stuk natuur kan ontstaan die toch een herkenbare vaste basis heeft. Ook seizoensgewijs ben ik heel benieuwd wat zo'n border te bieden heeft. Ook hierin heb ik heeel erg veel zin.
Ik denk dat dit voor eventjes genoeg leesvoer is. Wil je meer weten over de soorten vaste planten die er nu allemaal in staan? Ik heb een blog waarin alle planten beschreven staan met een foto. Je kunt deze natuurlijk zoeken of je doet het op de snelle manier via deze link https://www.lindalavoir.com/post/soorten-vaste-planten-en-siergrassen-in-de-testtuin. Je mag je vraag over de testtuin of over een specifieke plant natuurlijk ook altijd in een comment achterlaten. :)


Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

De testtuin van Studio Linda Lavoir
De testtuin van Studio Linda LavoirComments


bottom of page