top of page

Testtuin week 10 - Boven verwachting

Elke keer wanneer ik vanuit Rotterdam kom aanrijden in Biervliet sla ik toch een klein gilletje uit. Omdat ik maar 1 á 2 dagen per week in de testtuin kan zijn, is het verschil elke keer zo goed te zien! De planten groeien als kool dankzij het perfecte weer. Daarnaast heb ik geluk met de kleigrond die ervoor zorgt dat het water goed vastgehouden wordt. In de twee weken dat er geen regen is gevallen heb ik dan ook geen een keer water moeten geven, thank god.


De planten groeien dus goed en daarom wordt ook steeds beter zichtbaar wat ik op papier bedacht heb. Er bloeit al veel, maar nog lang niet alles waar ik zo naar uitkijk. Ik zal in deze blog een aantal planten uitlichten die voor mij nieuw zijn en wat mijn ervaringen tot nu toe zijn. Daarnaast zal ik ook een stukje onderhoud behandelen. Niet geheel onbelangrijk wanneer we het over het onderwerp tuin hebben ;)W E E K 1 0


Testtuin van Studio Linda Lavoir, tuinarchitect rotterdam beplantingsplannen
De testtuin van Studio Linda Lavoir - week 10


Oeehh wat staat het al hoog voor het eerste jaar! In het tweede jaar zul je zien dat het al veel voller en hoger zal staan in dezelfde periode. Logisch, de plant ontwikkelt zich natuurlijk steeds verder. Het meest interessante is voor mij dan ook het tweede, derde, vierde jaar etc etc. Dan pas kan je de planten echt goed beoordelen. Wat is de groeikracht van de plant? Woekeren ze of juist niet? Wat is de beste standplaats? Kunnen ze goed tegen concurrentie of juist niet? Elke plant heeft zoveel eigenschappen die je echt niet van het internet kan halen of bij elke kweker te horen krijgt. Een complexere materie dan dit bestaat er dus niet. Vandaar dat een eigen testtuin voor mij onmisbaar is. En hoe meer ik weet van beplanting, hoe beter de kwaliteit van mijn beplantingsplannen.
N I E U W E P L A N T E N E N P L A N T C O M B I N A T I E S

Salvia 'Caradonna' en Delphinium 'Cliveden Beauty'
Salvia 'Caradonna' en Delphinium 'Cliveden Beauty'

Salvia 'Caradonna' ( links ) is een classic voor mij. Toen ik vijf jaar geleden voor het eerst bij kwekerij In Goede Aarde ging meehelpen, was ik gelijk weg van deze plant. Zeer betrouwbaar! Al vroeg wordt het een mooie volle plant en de kleur is echt fantastisch. Omdat deze Salvia zo bruikbaar is wilde ik hem graag toepassen om met planten te combineren die voor mij nog niet zo bekend waren zoals o.a. een Delphinium. Tot nu toe alleen nog maar in boeketten gezien, van die overdreven gecultiveerde versies. Ik was opzoek naar een natuurlijkere versie. Een tip uit Piet Oudolf zijn boek: Delphinium 'Cliveden Beauty' ( rechts) Daarnaast heb ik nog Delphinium 'Ballkleid' uitgeprobeerd die net zo mooi licht blauw is, maar helaas zijn er een aantal gesneuveld door slakkenvraat en de voorjaars sneeuw. Het is bij de Delphiniums dus beter om te wachten met inplanten tot we 100% zeker zijn dat de winter voorbij is. Oh en wanneer ze dan geplant zijn, gelijk slakkenkorrels strooien. Wel de biologische van het merk Escargo.


Achillea millefolium, Scabiosa 'Butterfly Blue', Cichorium intybus. Later komt hier nog Peucedanum verticillare, Echinacea 'Pallida' en E. 'White Swan' en Asclepias speciosa bij. Het gras dat je nu ziet is Calamagrostis 'Karl Foester'. Hier komen later nog Stipa 'Calamagrostis', Briza media en Molinia 'Moorhexe' bij. tuinarchitect Rotterdam beplantingsplan
De nog net niet bloeiende Achillea millefolium, Scabiosa 'Butterfly Blue', Cichorium intybus. Later komt hier nog Peucedanum verticillare, Echinacea 'Pallida' en E. 'White Swan' en Asclepias speciosa bij. Het gras dat je nu ziet is Calamagrostis 'Karl Foester'. Hier komen later nog Stipa 'Calamagrostis', Briza media en Molinia 'Moorhexe' bij.

Bij de buitenste borders van het ontwerp wilde ik een zo natuurlijk mogelijk plantenvak ontwerpen. Het soort borders die me doen denken aan mijn jeugd, waarin de bermen in de polders een groot onderdeel uitmaakte in mijn leven. Als kind speelde ik altijd buiten, als tiener fietste ik door de polder naar de middelbare school. Ik heb dus vele uren naar de bermen gestaard en ik vond het altijd prachtig! De borders zijn nog niet helemaal in balans omdat de siergrassen er dit jaar iets langer over doen om op gang te komen, maar Achillea, Scabiosa en Cichorium doen het goed! Helaas staat de wilde witlof op het menu van de konijnen en zijn sommige planten al opgegeten, maarja dat hoort er nu eenmaal bij. Als het daar bij blijft is het prima. Cichorium wordt trouwens een forse plant. Het blad lijkt heel erg op dat van een paardenbloem. Maar wat leerzaam is, is dat ik deze plant ook in mijn tuin in Rotterdam heb staan waarin de concurrentie groot is. Mijn tuin staat namelijk bommetje vol. Daar geeft de Cichorium dus blijkbaar helemaal niks om! Daar groeit tie veel opgaander en netjes tussen de andere planten.Digitalis lanata, tuinarchitect Rotterdam beplantingsplan
Digitalis lanata


De wereld van de Digitalis is voor mij nog vrij onbekend. Ik heb ooit Digitalis 'Alba' bij de Intratuin gehaald voor mijn tuin in Rotterdam. Jaja ik weet, ook ik laat me weleens verleiden door de tuincentra. Deze bloeide kort en was nergens meer te bekennen in het tweede jaar. Dat de Digitalis kortlevend is wist ik al, maar ik dacht wel dat deze rijkelijk kon uitzaaien. Dit jaar probeer ik twee soorten van de 'gewone' kwekerij: Digitalis lanata en Digitalis 'Sutton's Apricot' ( als je even scrolt kom je hem tegen ) Digitalis lanata vind ik tot nu toe prachtig! Grappig is dat ik deze, net als de Cichorium, thuis heb staan, maar deze kan dus helemaal niet tegen concurrentie. Terwijl lanata in de testtuin al lekker staat te flaneren is er in mijn tuin in Rotterdam nog geen teken van een bloem te bekennen.Sedum 'Matrona', Sesleria autumnalis, tuinarchitect Rotterdam beplantingsplan
Sedum 'Matrona', Sesleria autumnalis

In de testtuin probeer ik verschillende Sedum's uit. Waaronder Sedum 'Matrona', S. 'Carl', S. 'Red Cauli' en Sedum 'Brillant'. Ik ben echt gék van Sedums. Het blad geeft zo'n mooi contrast tegen de rest van de beplanting in het voorjaar en de zomer. En zodra het herfst is, begint het feestje pas echt. Mooie, bloeiende schermen naast de siergrassen en uitgebloeiende vaste planten. Wat wil je nog meer.

Sesleria autumnalis kreeg ik van iemand die ze overhad en ik had ze zelf niet ingetekend, maar hij staat hier goed he! Wanneer ik mn vingers voor de Sesleria houd op de foto, is het beeld gelijk een stuk minder spectaculair. Een verrassend mooie combi dus.

Penstemon 'Husker Red', Digitalis purpurea 'Sutton's Apricot', tuinarchitect rotterdam beplantingsplan
Penstemon 'Husker Red', Digitalis purpurea 'Sutton's Apricot'

Penstemon 'Husker Red', het is een plantje die niet zo snel opvalt. Terwijl wanneer je goed kijkt, het echt een prachtig ding is! Ik ken hem goed van Kwekerij In Goede Aarde waar ik ze in de borders van Frans en Franny al vijf jaar in de gaten houd. Wat ik zo leuk vind van deze plant is dat tie op een bescheiden manier wandelt door de border. Op de eerste rij, zodat wanneer je langs het pad loopt, deze plant met zijn prachtige donker-rode blad goed door andere planten ziet weven. Ik hoop dat deze over een paar jaar ook aan de wandel gaat in de testtuin en mooi combineert met andere planten. Een leuke eigenschap waar je goed gebruik van kunt maken.

Op de achtergrond Digitalis purpurea 'Sutton's Apricot'.Achillea 'Moonshine', Stipa 'Ponytails' en binnenkort Veronicastrum 'Lavendelturm', Stipa barbata en Calamagrostis 'Karl Foester', tuinarchitect Rotterdam beplantingsplan
Achillea 'Moonshine', Stipa 'Ponytails' en binnenkort Veronicastrum 'Lavendelturm', Stipa barbata en Calamagrostis 'Karl Foester'

Liatris spicata 'Floristan Violett', tuinarchitect Rotterdam beplantingsplan
Liatris spicata 'Floristan Violett' bijna in bloei!

Ik zou nog uren door kunnen gaan met foto's en uitleg over de planten, maar ik moet toch een keertje stoppen. Als laatste deze nog niet bloeiende vaste plant. Zie jij welke het is? Wanneer ik de volgende keer naar Biervliet rijd, hoop ik zo dat deze in bloei staat. Het is Liatris spicata 'Floristan Violett'. Ik heb deze nog nooit in het echt gezien! Tot nu toe is het verloop van de groei goed en leuk om te volgen. Super benieuwd wat ik ervan vind als tie in bloei staat. Waarschijnlijk wel mooi ;) Ik heb hem namelijk wel gezien in de boeken van The Highline waar tie prachtig gecombineerd is met Eryngium yuccifolium en Silphium laciniatum.


O N D E R H O U D V A N D E T E S T T U I N


Als laatste wil ik nog wat over het onderhoud vertellen, niet heel boeiend, wel heel leerzaam. Het ziet er natuurlijk fantastisch uit, een eigen testtuin! Maar geloof me, de afgelopen weken heb ik meer dan 40 uur onkruid staan wieden. En dan heb ik het niet over het met een schoffeltje door de borders gaan, maar gewoon op de knieën met een schepje, om al het onkruid met wortel en al te verwijderen. Als ik dit niet zou doen, kom ik nooit van het ergste onkruid af.


Voordat je een stuk gras gaat frezen om plantenvakken te creëren is het dus uiterst belangrijk om goed te kijken wat er allemaal groeit. Voor mij was het wat lastiger om te zien omdat ik in februari naar het stuk grond ging kijken. Ik dacht dat er dus alleen gras groeide. Ik heb de stukken voordat ik ging frezen doodgespoten, maar daarvan is alleen het gras doodgegaan. Smeerwortel en kattenstaart zaten dus ook in de grond en die hebben zich niet zoveel van de roudup aangetrokken ( ik gebruikte de roundup optima concentraat ) Door het frezen zijn alle wortels van de smeerwortel en de kattenstaart in duizenden stukjes gehakt en door de borders verspreid. In het voorjaar zijn deze kleine wortelstukjes weer uitgeschoten. Het zat echt ov-er-al. Hoveniers zullen dit wel weten, maar iemand die tuinen ontwerp dus niet. Tenzij diegene ervaring heeft met zulke dingen haha ;) een TIP is dus om vooraf goed te kijken wat er groeit op de plek waar je borders komen en wanneer je planten tegenkomt die vanuit de wortel weer makkelijk uitschieten, verwijder ze dan met wortel en al.


Wanneer je tuingrond gaat bestellen is het uiterst belangrijk dat je goed checkt welke soort grond je besteld. Ook hierin heb ik een fout gemaakt bij het aanleggen van mijn tuin in Rotterdam. Ik bestelde bij een bedrijf ( ik zal de naam niet noemen ) bemestte tuinaarde, er vanuit gaande dat ik gewoon goed spul zou krijgen. NIET DUS. De bemesting bleek nog niet verteert te zijn waardoor mijn planten niet aansloegen en gewoon doodgingen. Met mijn groene hart zag ik aan hoe al mijn planten het loodje legden.

Het is dus allemaal zo simpel nog niet om een tuin aan te leggen waarin alles in één keer goed gaat. Ik dubbelcheck nu dus altijd bij het bedrijf en de hovenier met wat voor soort grond ik te maken heb bij het aanleggen van een project. Of er nu op een bestaande plek iets wordt ingeplant of wanneer er wanneer er nieuwe grond wordt geleverd.


Zo, dit was hem weer voor even. Die 40 uur onkruid wieden was voor mij trouwens wel een rustgevend klusje naast mijn 50-urige werkweek. Ik vond het wel lekker om mijn hersenen even niet te gebruiken. Natuurlijk zal dit alleen in het begin zijn en zal ik straks een stuk minder onderhoud hebben.


Volgende keer zal ik weer nieuwe planten en plantencombinaties uitlichten die in bloei staan. Ik hoop natuurlijk dat je er dan weer bij bent!


Vragen? Je mag ze altijd stellen!


Lieve groetjes,


Linda
336 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page