top of page

Studio Linda Lavoir bestaat 7 jaar! Dit krijgen jullie cadeau

Toen ik begon met mijn bedrijf had ik nog nooit getuinierd. Ongelofelijk niet? Mijn ervaring met planten en het onderhouden van een tuin deed ik op bij kwekerij In Goede Aarde. Na 2 jaar was het dan eindelijk zo ver... Ik kreeg mijn allereerste tuin in Rotterdam. Het was niet groot (ongeveer 6,5 bij 12 meter) maar het was genoeg ruimte om mijn creativiteit in kwijt te kunnen. In de jaren die volgde, ben ik steeds meer over planten en plantencombinaties gaan leren. Ik heb van alles uitgeprobeerd. En gelukkig pakte dat goed uit.


De afgelopen jaren heb ik veel vragen over mijn stadstuin gekregen. Met als winnaar: wat is de naam van het siergras op de eerste foto? Een mooier cadeau dan het delen van mijn beplantingsplan is er daarom ook denk ik niet. In deze blog geef ik jullie er drie (graag gedaan) cadeau: die van het tweede jaar, het derde jaar en het laatste jaar.


Ik wens iedereen heel veel tuinplezier! De zon begint weer te schijnen en de vogeltjes te fluiten, dus geniet er lekker van :)


Owja, ik gebruik trouwens alleen maar Latijnse namen. Misschien niet voor iedereen even makkelijk, maar oefening baart kunst.

JAAR 2


In het eerste en tweede jaar heb ik niet echt een beplantingsplan gemaakt. Ik heb gewoonweg de planten gekozen die ik toen mooi vond zoals: Anemone cylindra, Deschampsia 'Palava' (ja, dit is het mooie siergras), Sanguisorba 'Lum', Achillea 'Heinrich Vogeler', Euphorbia x martinii, Potentilla 'Miss Willmott' en Foeniculum 'Giant Bronze'.

Deze reeks heb ik aangevuld met planten die me wel iets leken, maar waar ik niet per se fan van was, zoals Dryopteris filix mas, Persicaria 'Alba' en Molinia 'Transparant'. Daarnaast had ik nog twee extra bomen (linkerkant van de foto, je kunt ze net zien) neergezet die ik toevallig over had: Amorpha fruticosa. Eigenlijk was het een allegaartje van allerlei planten. Het leuke hiervan is dat er spontane combinaties ontstaan die je achter je computer nooit zou bedenken, zoals mijn favoriete combinatie van Anemone cylindrica, Euphorbia x martinii en Deschampsia 'Palava'.

Al deze planten leken samen dé gouden match te zijn en ik vergeet nooit dat toen wij terugkwamen van onze vakantie in Italië, de tuin er zo uit zag. Ik heb toen intens genoten, maar toch miste ik na wat tijd wat kleur in de tuin, die ik later ben gaan toevoegen.


Studio Linda Lavoir, tuinarchitect Rotterdam, the power of plants
Slippers passen er mooi bij he?Beplantingsplan stadstuin Studio Linda Lavoir
Beplantingsplan stadstuin Studio Linda Lavoir

TIP: Deschampsia 'Palava' en Foeniculum 'Giant Bronze' kunnen beide (flink) uitzaaien. Ben je een enthousiaste tuinier, dan is dit geen probleem, de zaailingen zijn makkelijk te herkennen. De Potentilla, Anemone en Thalictrum zaaien lichtjes uit. Wees je hiervan bewust wanneer je deze planten plant. Zelf werd ik wél blij van de zaailingen. Alle babyplantjes gingen netjes een potje in.

JAAR 3


In het jaar daarop heb ik veel planten uit de tuin gehaald, maar de basis zat er nog in; Deschampsia 'Palava' , Foeniculum 'Giant Bronze' en Anemone cylindrica. In dit jaar heb ik wat nieuwe planten toegevoegd zoals Stipa pseudoichu, Digitalis ferruginea, Helenium 'Red X' en Echinacea 'Magnus'. Daarnaast heb ik ook wat zomerbloeiende bloembollen toegevoegd. In een stadstuin met weinig ruimte kun je met bloembollen heel goed extra kleur in je tuin toevoegen, zonder dat het veel ruimte in beslag neemt. Allium 'Red Mohican' is daar een goed voorbeeld van. Wat ik altijd probeer mee te geven is dat het ontwerp van een tuin vaak maar voor 25% telt. Het is echt de beplanting die ervoor zorgt of jouw tuin een succes wordt en er mooi uitziet. Met planten kun je eindeloos veel sfeertjes neerzetten. En wanneer je kijkt naar de vorige foto dan kun je goed zien dat een aantal nieuwe planten er voor zorgen dat het beeld compleet verandert. #thepowerofplants In dit jaar wilde ik meer kleur en luchtigheid in de borders. Een soort weide, maar dan anders. Ik werd heel gelukkig van de tuin, maar ik wilde nóg meer kleur. Hup, weer met de spade de tuin in.
Studio Linda Lavoir, tuinarchitect rotterdam, the power of plants
Beplantingsplan stadstuin Studio Linda Lavoir

Tip: Heb je een hoge haag of schutting in een kleine tuin? Plant dan niet té hoge beplanting. De planten groeien richting de zon waardoor de planten scheef gaan groeien. Wil je toch hogere beplanting, maak dan gebruik van plantensteunen. Zelf ben ik voor de laatste optie gegaan. Hoge belanting maakt een kleine tuin nog groter en spannender.


JAAR 5


In het vijfde jaar heb ik bijna alle planten uit de tuin gehaald, op de Stipa, Dryopteris en de Molina na. De andere planten heb ik netjes gedoneerd. Wederom heb ik voor dit jaar geen beplantingsplan gemaakt, maar ben ik met aantallen en percentages gaan werken. In totaal heb ik 14 m² border langs mijn pad, verdeeld over twee stukken. Wanneer je 8 tot 9 planten rekent per vierkante meter, dan kom je uit op 126 planten. Ik heb toen een lijst gemaakt met de planten die ik, of heel graag wilde uitproberen, of juist niet zo mooi vond. De planten die ik wel heel graag wilde waren Cenolophium denudatum, Sedum 'Matrona', Schizachyrium 'Prairie Blues' en Sporobolus 'Cloud'. De planten die normaal gezien op de tiende plek komen waren Rudbeckia 'Little Henry', Sanguisorba 'Pink Brushes' en Salvia 'Blauhügel'. Misschien een beetje raar om planten in je tuin te zetten die je niet zo nice vindt, maar op deze manier kom je misschien ook wel tot nieuwe inzichten. In dit vak probeer ik me in ieder geval altijd te laten verrassen.


Aan alle soorten die ik had gekozen, heb ik een percentage geplakt. Bijvoorbeeld Sporobolus 'Cloud' 20%, Sanguisorba 'Pink Brushes' 5% en ga zo maar door (ik heb dit ooit op een briefje geschreven, maar die ben ik allang weer kwijt natuurlijk. Wie weet kom ik het met de verhuizing nog wel tegen haha). De planten heb ik vervolgens op het oog uitgezet. Eigenlijk vind ik dit het leukste om te doen. Gewoon, uitzetten op het oog.


Ook dit is weer een totaal ander soort sfeer. Warmer en voor het oog is er meer te zien. Ik had dit plan graag in haar tweede jaar gezien, wanneer de Sporobolus en de Schizachyrium meer ontwikkeld zouden zijn, maar dat zit er helaas niet meer in.


Studio Linda lavoir, tuinarchitect rotterdam, the power of plants


Beplantingsplan stadstuin Studio Linda Lavoir

Tip: Maak in de kleine tuin gebruik van bloembollen die variëren in bloeitijd. Zo kun je met een klein stukje border genieten van extra kleur in het voorjaar en de zomer. In mijn boek leg ik uit welke bloembollen en welke combinaties je kunt toepassen in de kleine tuin.


Heb ik een favoriet? Nee, elk jaar had zo zijn mooie momenten, en soms ook minder mooie momenten. Ga ik mijn tuin missen? Jawel, maar ik krijg er iets heel moois en groots voor terug. Ik kijk er enorm naar uit om straks een grote tuin te hebben waar de weersomstandigheden en de momenten van de dag een grote invloed hebben op de planten, dat miste ik in mijn stadstuin soms wel. En met de nieuwe tuin hoop ik jullie uiteraard nog meer te inspireren.


Bedankt voor het lezen, ik prik mijn vork lekker in de taart.


Liefs,


Linda

1.950 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page