top of page

Natuurreis door Europa; ruil de winterse wolken in voor de zon

Het behoort tot de 7 grootste eilanden van de Canarische eilanden en heeft bijna een miljoen(!!) inwoners. Wanneer je ernaartoe vliegt, vlieg je net zolang over het vaste land als over de zee en het is even ver van de Sahara verwijderd als de afstand tussen het noordelijkste puntje van Groningen en het zuidelijkste puntje van Limburg. Ik heb het uiteraard over het vulkaaneiland Tenerife. Met vier maanden regen achter de rug en een extreem drukke periode was dit de uitgelezen plek om eens even lekker tot rust te komen en te genieten van de zon... en natuurlijk een dosis inspiratie binnen te krijgen. Want jeetje, wat is de natuur prachtig op dit eiland. In deze blog neem ik je mee naar la islaaa bonita.


Planten combinatie in Tenerife
Planten combinatie in Tenerife - made my nature

Voor het gemak heb ik even een plattegrondje voor jullie geschetst waar het eiland duidelijk in beeld is. Het verfrommelde rondje in het midden is de beroemde vulkaan van Tenerife, de Teide, die wel 3718 meter hoog is en Tenerife zo veel miljoen jaar geleden gevormd heeft. De zwarte streepjes zijn andere gebergtes waaronder Teno, Roque del Conde, Orotava en Anaga. Het oranje stipje aan de linkerkant is de plek waar wij verbleven en de getallen zijn de plekken waar we naartoe zijn gereden om te hiken en/of te zwemmen in de zee. Zoals je kunt zien zijn we alleen maar naar de noordelijk gelegen plekken geweest. Dat heeft natuurlijk zo zijn reden. Je kunt het eiland namelijk opsplitsen in twee totaal verschillende landschappen: het noorden is overweldigend groen en juicy en het zuiden daarentegen nogal treurig en kurkdroog. Daar wordt natuurlijk niemand blij van.




HIKE NR 1 - Buenavista del Norte


De eerste dag zijn we dicht bij huis gebleven en zijn we een lange hike gaan doen in Buenavista del Norte. Een populaire, maar mooie hike waar je ontzettend veel vogels hoorde fluiten en constant het geritsel van salamanders of hagedissen (of wat het dan ook mochten zijn) hoorde. Euphorbia's groeien hier uit tot bomen en varens groeien in de volle zon. Het is nog maar januari, maar er is veel wat in bloei staat. Prachtige tinten oranje, roze en lila kleuren de ruwe vulkanische bergen subtiel. Wat heel erg opvalt, zijn de enorme contrasten in bladstructuur (zie foto 1). Dit streven wij ook na in onze beplantingsplannen, maar deze uitersten zijn nog veel groter. Prachtig! Ik vroeg me gelijk af waarom de natuur dit zo doet, maar eigenlijk is het wel logisch, hoe beter de plant opvalt, hoe groter de kans om te overleven. Met een totaal verschillende buurman kom je zelf beter uit de verf.


Hike in Buenavista del Norte
Hike in Buenavista del Norte.

Aeonium in bloei
Aeonium in bloei
Euphorbia boom
Euphorbia boom
TIP: Huur een kleine auto! Rijden in Tenerife is serieus best wel pittig; er zijn veel smalle tweerichtings wegen, veel haarspeldbochten en steile hellingen. Met een kleinere auto kun je je makkelijker langs andere auto's manoevereren en is de berg beter te beklimmen. Wij reden zelf met een Volkswagen T-Roc... Ik ben niet snel ongemakkelijk in de auto, maar holy, dit keer kreeg ik het af en toe toch wel warm.

De mooie, maar wazige aanblik van de Calima, een stofstorm vanuit de Sahara
De mooie, maar wazige aanblik van de Calima, een stofstorm vanuit de Sahara die er tevens voor zorgt dat de temperatuur op het eiland flink stijgt.

HIKE NR 2 - van zee tot bergtop in La Victoria de Acentejo

Je hoeft niet naar witte stranden te zoeken op Tenerife, maar naar natural pools die, ofwel door de mens zijn gemaakt of, door - de naam zegt het al - de natuur zelf. De zee kan flink ruig zijn waardoor het zowel leuk-spannend als toch wel een beetje eng kan zijn om in zo'n pool te zitten. Als ik mag kiezen dan loop ik toch liever door de natuur haha. Op dag twee hebben we eerst een paar uur aan het water gezeten in het middenstuk van het noordelijke eiland, om vervolgens met één van de gevaarlijkste wegen naar de bergtop te rijden. Hier vind je prachtige, vochtige bossen waar de varens rijkelijk groeien.


Een reis van de zee tot de bergtop is voor de plantennerd waanzinnig. In een heel korte tijd zie je het landschap veranderen en ook de plantensamenstellingen. Zelf vind ik dit ontzettend boeiend en daarom heb ik een abstracte, simpele schets gemaakt om te begrijpen hoe deze samenstellingen veranderen en hoe ze in elkaar zitten.

De reis die we maakten noem ik voor het gemak even 'het gebied'. Het gebied kun je onderverdelen in drie verschillende biotopen. Deze biotopen hebben allemaal dezelfde basis, of ruggengraat, die bestaat uit twee of drie soorten planten die in verschillende omstandigheden kunnen overleven. Je ziet ze dus overal terug. De eerste biotoop, in dit geval de beplanting aan de kust, is rijkelijk, gecompliceerd en heeft vele soorten planten. De beplanting is relatief laag en overzichtelijk. De tweede biotoop is de overgang tussen de eerste en de derde. De beplanting is hier redelijk saai en 'rustig' en eigenlijk niet heel erg inspirerend. Het is een soort rustpunt. De derde biotoop is een totaal andere wereld dan de eerste biotoop (op de basisplanten na). Hier groeien hoge bomen, is de beplanting groen en lush en merken de zintuigen dat hier alles anders is. Geur, geluid, gevoelstemperatuur, zicht. Het is een extreme verandering in zeer korte tijd, maar des te interessanter. Zelf ben ik enorm geïnteresseerd in de overgang van plantengemeenschappen. Dit ga ik dan ook testen in de borders bij ons nieuwe huis waar we gaan spelen met planten die groeien op schaduwplekken én halfschaduw tot zonnig. Hierover vertel ik binnenkort nog wel wat meer. Wellicht in een masterclass.



Abstracte tekening van de observatie van plantengemeenschappen in verschillende biotopen die aan elkaar gelinkt zijn.
Abstracte tekening van de observatie van plantengemeenschappen in verschillende biotopen die aan elkaar gelinkt zijn.

Human made natural pool.
Human made natural pool.

Invasieve cactus Opuntia
Invasieve cactus Opuntia

TIP: boek geen hotel, maar verblijf bij Finca 2 Mundos. Hier slaap je bij een aardig koppel die net als wij heel erg van de natuur houden. Zij komt uit België en hij uit Argentinië en samen zijn ze al een aantal jaar bezig om hun droomplek te creëren die ze samen kunnen delen met andere mensen. Verwacht geen pure luxe, maar een gezellige en ongecompliceerde eiland vibe.


HIKE NR 3 - Anaga


Het meest populaire en tevens ook groene gebied van Tenerife ligt in Anaga. Hier komen ontzettend veel jonge, mooie en hippe hikers. Alleen het rondrijden is hier al indrukwekkend. Vanuit de auto zag ik de mooiste plantencombinaties en planten, maar elke keer wanneer we aan een hike begonnen, waren de mooie planten die ik zag verdwenen en liepen we tussen een ietwat saaie begroeiing. Het was gewoon ónmogelijk om te komen waar we wilden zijn. Misschien dat ze de mooiste natuur ongerept willen laten door er geen toeristen te laten lopen en dat de plekken waar we wel mogen komen een stuk saaier zijn. Eigenlijk vind ik dit wel goed. Laat de natuur maar lekker met rust. Genieten doen we dan wel vanuit de auto.



Anaga - Tenerife
Anaga - Tenerife


Uitzicht Tenerife
Uitzicht Tenerife
Typerende beplanting voor Tenerife. Foto gemaakt aan de kant van de weg waar de natuur op zijn mooist is ;)
Typerende beplanting voor Tenerife. Foto gemaakt aan de kant van de weg waar de natuur op zijn mooist is ;)

Is Tenerife een plek om lekker op vakantie te gaan? Ik vind van wel. Het eiland heeft heel veel te bieden: zee, natuur, sportgelegenheden (het is een heel erg sportief eiland waar iedereen aan het surfen, hiken en fietsen is) maar natuurlijk ook leuke dorpjes en steden. Je kunt er lekker eten en de mensen zijn er vriendelijk. Het winterseizoen is bij hun het hoogseizoen en dus de periode om de grijze wolken in NL achter je te laten en even wat vitamine D binnen te krijgen op dit eiland. Ik ben in ieder geval blij dat ik weer een klein stukje aarde heb mogen ontdekken en proberen te begrijpen. En het heeft me zéker geïnspireerd om nieuwe beplantingstechnieken uit te proberen. Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer,


Linda


405 weergaven0 opmerkingen
bottom of page