top of page

Natuurreis door Europa; roadtrip door het centraal massief in Zuid-Frankrijk

De Ardèche, de Cevennen en de Auvergne. Het centraal massief in Zuid-Frankrijk bestaat onder andere uit deze drie ongelofelijk mooie gebieden. Ze zijn ruig, rijkelijk groen en voor degene die zijn groene hartje sneller wilt laten kloppen, de ideale plek om te bezoeken. Afgelopen twee weken hebben wij een prachtige roadtrip gedaan door dit gevarieerde gebied en traditie getrouw deel ik maar al te graag de mooiste plekken om te hiken en te slapen met jullie! Mocht je nog een plek zoeken om deze herfst of volgend voorjaar naar toe te gaan, dan weet je waar je moet zijn... Het centraal massief in Zuid-Frankrijk 💚.DE ARDÈCHE

hike - Thines from Peyre

Het is alweer(!!) september en de ergste hitte is gelukkig voorbij. De herfst breekt aan en het landschap begint langzamerhand te veranderen. Deze periode waarin 'het verval' symboliek staat, is absoluut mijn favoriet; de combinatie van nog steeds bloeiende planten met planten die bovengronds afsterven, de bruine silhouetten van sommige planten die stoer overeind blijven staan, de fantastische herfst lucht (zeker wanneer het een beetje vochtig is) en de langzaam verkleurende bomen in fel rood, geel of oranje. Je kunt mij niet gelukkiger maken dan een goede wandeling door een bos die in transitie is, om deze vervolgens af te sluiten met een goede, Franse rode wijn en lekkere stink kaas. Zo simpel kan het leven zijn.


Het centraal massief in Frankrijk
Het centraal massief in Frankrijk

Onze eerste stop van onze vakantie is 11 uur rijden van Rotterdam en ligt in het zuiden van de Ardèche, het meest ruige deel van het centraal massief. Het landschap wordt getekend door Gorges, woeste hoogvlakten, grotten (die wij niet bezocht hebben, want als ik ergens de kriebels van krijg is het wel van koude, vochtige grotten), ijskoude maar glasheldere watertjes en uitgestrekte kastanje en eiken bossen. Langs de weg zie je veel heide, Daucus, varens en verschillende grassoorten die groeien tussen en op de rotsen. Dit levert ongelofelijk mooie plaatjes op zoals hieronder.

In dit gebied zijn veel verschillende hikes en wandelpaden te vinden, dus soms is moeilijk kiezen welke je precies moet doen. Zelf selecteer ik altijd op de soort vegetatie die ik zou willen zien tijdens een wandeling. Ik heb al in veel verschillende bossen gewandeld, en van elk bos leer ik weer iets nieuws.


TIP: Download de app AllTrails. Zij kennen veel routes en deze worden ook beoordeeld door verschillende mensen. Hierdoor krijg je een goed beeld van het soort hike dat je gaat doen.
Een combinatie van heide en varens in de Ardeche, mooie hikes in de ardeche
Een combinatie van heide en varens in de Ardèche

Onze eerste hike is best een zware hike (om alvast lekker in de stemming te komen). De hike is 10 km en duurt 3,5 uur. Het bos is relatief laag, wat een vreemde ervaring is omdat je altijd tussen hoge bomen loopt, en bestaat grotendeels uit de eerder genoemde kastanjes en eiken. Tijdens de hike kom je een oud, klein dorpje tegen waar je nog wat 'local experience' op kunt doen. Bij deze gelijk een kleine tip: eet daar een ijsje bij de lokale ijsboer, of misschien wel twee, je verbrand toch wel genoeg calorieën ;) Nadat je het dorp passeert, moet je ongeveer 500 meter omhoog en kom je vervolgens uit op een hoogvlakte waar wederom veel heide en gras groeit en waar je een waanzinnig uitzicht hebt.La via ferrata du Pont du Diable
La via ferrata du Pont du Diable

Geen favoriete activiteit van mij, maar mocht je willen dan kun hier in de buurt ook een via ferrata doen. Mijn vriend vindt dit fantastisch, maar ik word elke keer geconfronteerd met het feit dat ik eigenlijk niet zo stoer ben als dat ik denk dat ik ben. Het leuke van deze plek is dat je er goed kunt snacken en je vervolgens een verfrissende duik kan nemen in dit heldere water. Mocht je nog niet genoeg adrenaline hebben gehad van de via ferrata, dan kun je ook nog van deze rots (of brug) springen. Good luck!


Uitgebloeide bloemen langs de weg. Een plaatje!
Donkerbruin, beige en vaag grijs. Echt prachtige silhouetten. Oeehhh I like it

Eigenlijk vermijden wij altijd de toeristische plekken, maar het is het wel waard om dit eventjes te zien: De Pont d'Arc. Een bijzonder natuurlijk fenomeen in het gebied. Je kunt hier zwemmen of kanoën, of gewoon lekker aan het water zitten. En dan weer zo snel mogelijk wegwezen.


De Pont d'Arc
De Pont d'Arc

verblijf - Dome in Malarce-sur-la-Thines, France


Bijzonder, zo kan ik onze eerste verblijf het beste omschrijven. Deze plek is van een man die, toen hij met pensioen ging, in de bergen is gaan wonen om hier zijn droomplek te realiseren. Hij houdt ontzettend veel van de natuur, de sterren en de wolken en deze pracht die zo goed is te zien vanaf zijn berg, wilt hij maar al te graag met iedereen delen. Daarom heeft hij deze dome gebouwd waarbij je altijd de sterren vanuit je bed kunt zien Met een open dak of een transparant dak (mocht het regenen). Gelukkig deed het dat bij ons niet en hebben we twee nachten onder de sterrenhemel geslapen. Een primeurtje! Link verblijfDE CEVENNEN

hike - Pont du Lingas - Lac des Pises - Col des Pises

Vaak bepaald het product wat op een plek wordt geproduceerd het landschap. In de Cevennen worden vooral veel schapen gehouden, waardoor de goudgele heuvels je doen denken aan Schotland. Na de nogal pittige hikes in het ruige Ardèche, is het wel lekker om hier eventjes bij te komen en een wat rustigere hike te doen... En deze vond ik echt fantastisch! Velden vol Deschampsia, kraakheldere beekjes en oude beukenbossen waar het licht zo mooi door wordt gefilterd en schijnt op de met mos bedekte rotsen. Qua vegetatie was de route niet heel erg boeiend, maar de simpelheid en de afwisseling van de wandeling maakte het juist zo mooi.

Hike in de Franse Cevennen
Hike in de Franse Cevennen


De Deschampsia route
De Deschampsia route

Lac des Pises in Frankrijk
Lac des Pises in Frankrijk

TIP: Rijd in mooie gebieden nooit langs de snelweg, maar neem de langste route die wordt aangegeven op Google. Dit brengt je op onverwachts mooie plekken zoals het dorpje hieronder (hier komt je via de D986)
La Malena. Het mooiste dorp van Frankrijk
La Malène. Het mooiste dorp van Frankrijk

verblijf - Entire cabin in Ganges, France


In de Cevennen verblijven we in een - nogal persoonlijk ingericht - huis die we huren via Airbnb. Het is een gezellige meergezinswoning met zwembad dat midden in de bossen ligt. Ik ben eigenlijk nog nooit op een plek geweest waar de 'wilde' natuur zo dicht aan huis ligt en ik moet heel eerlijk bekennen dat ik hier eerst ook eventjes aan moest wennen. Het is toch wel een eng idee dat alle wilde beesten (en je hebt geen idee welke) zo dicht bij je in de buurt kunnen komen. Maar gelukkig went het na een tijdje en voelt dit huis toch wel als een hidden gem. Je bent hier van privacy verzekerd.


Link verblijf


DE AUVERGNE


hiken

Het einde van de trip is in zicht en we rijden door naar de Auvergne om daar onze laatste hike te doen. En dit is echt oprecht de mooiste hike die ik ooit heb gedaan. (En precies bij deze hike ben ik de SD kaart van mijn camera vergeten. Natuurlijk chagrijnig de eerste 3 kilometer. Dan maar foto's maken met de Iphone). De hike duurt 6 uur en daarom mag je 's ochtends wel een extra boterham eten en 's avonds een extra biertje drinken. De hike brengt je naar het hoogste punt van het centraal massief: Puy de Sancy. De uitzichten die je hier te zien krijgt zijn echt adembenemend. In tegenstelling tot wat ik net zei over dat het product het landschap bepaald, is dit een beschermd gebied en dat zie je aan de vegetatie. Het is zeer gevarieerd en omdat je op verschillende hoogtes komt, zie je veel verschillende dingen. Het is een route waarbij alle zintuigen geprikkeld worden!

Uitzicht vanaf de Puy de Sancy
Uitzicht vanaf de Puy de Sancy

Tijdens de route kom je veel bekende tegen zoals Succisa, Euphorbia, Astrantia, Dianthus, Melica en Alchemilla.

Succisa pratensis
Succisa pratensis

Einde van de route; uitzicht op Puy de Sancy
Einde van de hike; uitzicht op Puy de Sancy

verblijf - Entire rental unit in Mont-Dore, France

Dit keer geen sterrenhemels of een bos, maar terug tussen de stenen. Ons verblijf is in het skidorpje Le Mont Dore, waar we voor een paar dagen een appartement huren in dit prestigieuze gebouw. Het appartement zelf is niet zo groot, maar het is zeer bijzonder om hier te verblijven.


Linkverblijf
Na ons verblijf rijden we uitgerust en wel terug naar Nederland. Ik kan het iedereen aanraden om naar dit bijzondere natuurgebied in Frankrijk te rijden. Want het centraal massief heeft echt alles! Wat leven we toch op een prachtige planeet.


456 weergaven1 opmerking

1 commentaire


Prachtig Linda! Mooie foto's en leuke tips voor de wandelaar en natuurliefhebber :-)

J'aime
bottom of page