top of page

Natuurreis door Europa; Zuid-Portugal


Mijn drang om ver te reizen word steeds minder, ik zoek het liever wat dichter bij huis op. Europa heeft prachtige landen met de meest uiteenlopende

natuur en daarvan heb ik nog maar relatief weinig gezien. Vorig zijn we rond dezelfde tijd naar het mediterraanse Griekenland geweest en dit jaar zoeken we het ook iets zuidelijker op en zijn we in Portugal. Nog nooit eerder ben ik hier geweest, al stond dit land wel al lang om mijn lijstje. Van vrienden en op televisie heb ik het afgelopen jaar veel over dit steeds populairder wordende vakantieland gehoord. Het staat vooral bekend om de mensen die hier met een busje rond rijden opzoek naar de beste surf spots. Nu surf ik zelf niet, maar wij zijn wel opzoek naar de beste spots. In ons geval rustige, natuurlijke en het liefst zo ver mogelijk afgelegen plekjes waar we omringd worden door de mooiste natuur. Tijdens onze vakantie gaat het dus eigenlijk maar om een paar dingen: Even weg zijn van alles en iedereen om op te kunnen laden, geen internet verbinding hebben, avontuurlijke hikes vinden, lekker eten en in mijn geval ook nog het observeren van 'nieuwe natuur'. In deze blog neem ik je mee op onze reis door Zuid-Portugal. Van de kust naar het binnenland en weer terug... Ik vertel over de plekken waar we geweest zijn en de natuur die we hebben gezien. Als cadeautje geef ik jullie nog een aantal tips voor de perfecte avontuur & natuur reis!


Linda van de Lavoir, tuinontwerper Linda, Studio Linda Lavoir, studio linda lavoir op natuurreis
Ochhhjaaa daar zit ik dan, aan de kust van Lagos.

Dag 1, 2 en 3 | ALJEZUR

studio linda lavoir op natuurreis
Vanuit het vliegveld Faro rechtstreeks naar de Algarve

Onze reis begint bij Rotterdam Airport die praktisch in onze achtertuin ligt. Met de gekte van de afgelopen tijd op Schiphol is het fijner om vanaf een kleiner vliegveld te vliegen waar je binnen 5 minuten (ipv 5 uur) al bij je gate staat. Vanaf hier zijn we naar Faro gevlogen. Een 2,5 durende vlucht naar het zuiden van Portugal. Aangekomen hebben we eerst onze huurauto opgehaald en zijn we gelijk doorgereden naar onze eerste bestemming; Aljezur. Een plek die in het nationale park ligt in het zuid-westen van Portugal. Dit is een bijzondere bestemming aan de kust met haar immens hoge kliffen en beschermde natuur. Je ziet hier veel cactussen, vetplanten, palmachtige, agaves en zonminnende planten zoals Eryngium, Artemisia, Cistus en Lavendel. Qua bomen zie je veel geïmporteerde Eucalyptussen, aardbeienbomen, amendelbomen en kurkeiken (30% van de kurk productie wereldwijd komt uit Portugal). Het verbaasd me enorm hoe groen en lush het hier is, maar blijkbaar komt dat omdat het later in het jaar is. Dat had ik eigenlijk zelf ook wel kunnen bedenken. De zomers zijn hier enorm dor & droog. In tegenstelling tot het noorden van Portugal, dat door een ander klimaat met meer gematigde temperaturen en meer regen een totaal andere vegetatie heeft. Helaas hebben we maar een week de tijd, anders had ik maar al te graag het noorden van het land ook bezocht.


In het park zijn meerdere hikes te vinden. Voor wandelaars is dit een populaire bestemming dus paden genoeg! Doordat de paden langs de kust lopen, afgewisseld met afslagen naar het binnenland, de hoogtes van de wandeling steeds variëren en de wind en de zonnestand een grote invloed op de planten hebben, kom je veel verschillende planten en planten combinaties tegen. Dit is voor de natuurliefhebber natuurlijk extra interessant.


Wat kenmerkend is voor de Portugese kust zijn vooral de hoge kliffen van kalk die in zoveel verschillende kleuren komen. Van roodbruin tot geel en van geel tot zelfs blauw en roze (even naar onderen scrollen om hier een foto van te zien). Onze tweede verblijfplek is zelfs naar deze kleur van de aarde vernoemd; Poio Ruivo oftewel ginger stone.


De kust in het zuid-westen van Portugal - Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina
De kust in het zuid-westen van Portugal - Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina

Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina
Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina

 Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, studio linda lavoir op natuurreis
Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina

Sommige samenstellingen van planten heb ik geprobeerd te ontrafelen om ze te begrijpen. Zoals de beplanting op de foto hieronder die bestaat uit twee verschillende matrixen die door elkaar weven. De ene matrix is van een bepaalde grassoort en de andere matrix bestaat uit een kruipplantje die Carpobrotus edulis heet en eigenlijk inheems is in Zuid-Afrika, maar zo goed ingeburgerd is op deze locatie dat ze ondertussen ook als inheems wordt gezien. Door deze twee matrixen groeit een vaste basis van solitair groeiende Eryngium maritimum en groepjes van Scilla peruviana en een tijmachtige soort plant in een 70/30 verhouding. Waar bij matrix 1 (het gras) de Scilla en tijm 'wegvallen' en niet heel duidelijk zichtbaar zijn, speelt de combinatie van deze twee planten in matrix 2 (Carpobrotus) een sterke visuele rol. Het lijkt allemaal zo simpel, maar het effect begrijpen is soms lastig. Ik vond het in ieder geval heel inspirerend en ik kan me voorstellen dat dit er in het voorjaar en de zomer fantastisch uitziet!




SLAPEN - ALJEZUR


Onze slaapplek was letterlijk in the middle of nowhere. Wanneer je een auto gaat huren is het goed om van tevoren te bedenken waar je gaat slapen zodat je je soort auto daarop af kunt stemmen. Om bij deze plek te komen had je wel mee kunnen doen aan het programma De gevaarlijkste wegen van de wereld. De weg was onverhard, had diepe kuilen, hobbels en liep langs pittige afdalingen. Je moet er iets voor over hebben om hier te komen, maar dan heb je ook wat. Voor Bas was het overigens geen probleem om hiernaartoe te rijden, die was heelleemaaaal in zijn noppies.


Deze plek is in bezit van twee Nederlandse koppels die een vervallen boerderij hebben omgetoverd tot een aantal bijzondere accommodaties die op gaan in de omgeving. Het huisje voelt luxueus en natuurlijk aan en heeft een slaapkamer waar het bed in het middelpunt staat, een douche met speciale shampoo die gemaakt is in de vallei, een huiskamer met een houtkachel en een keuken waar je organic thee, koffie en kruiden kunt vinden. Af en toe komt een van de hondjes langs van de eigenaren om gedag te zeggen. Nu ben ik geen honden fan maar deze waren heel erg lief! Vanuit het huisje kun je een wandeling maken in de bergen. Al raad ik dit niet per se aan, je kunt beter naar de kust rijden om daar een mooie wandeling te maken.



The lemon lodge met een prachtige oranje bloeiende Bougainvillea , studio linda lavoir op natuurreis
The lemon lodge met een prachtige oranje bloeiende Bougainvillea



TIP: Zoek naar accommodaties of air bnb's die niet in de buurt van grote steden liggen, maar juist daarbuiten. Hoe afgelegener je plek, hoe groter het avontuur! Daarnaast zijn de sterrenhemels waanzinnig op plaatsen waar het totaal donker is.

studio linda lavoir op natuurreis
The lemon lodge



Wil je ook graag deze plek bezoeken? Hieronder vind je de link.


Dag 4, 5,6 en 7 | POIO RUIVO


Vanaf de Algarve naar het meer Santa Clara
Vanaf de Algarve naar het meer Santa Clara

Na drie dagen aan de kust te hebben gezeten, zijn we verder landinwaarts getrokken. Het klimaat is hier perfect voor mensen die de kou in Nederland willen ontvluchten. Het is hier op het moment 23 graden.

Afgelopen dagen hebben we vooral lekker niks gedaan. Wat soms ook wel moeilijk is wanneer je gewend bent om 60 uur per week te werken, 7 dagen per week. Hier proberen we gewoon lekker mee te gaan in het ritme van de bewoners.


Aan het meer Berragam de Sante Clara zitten we vier dagen; Een beetje te vissen, wat te hiken en natuurlijk de planten en bomen te observeren die hier groeien. Het landschap is redelijk eentonig en je ziet hier vooral Eucalyptussen voor de papier/hout industrie, kurkeiken voor de kurk industrie en aarbeibomen waar ze soms alcoholische dranken van maken. De onderbegroeiing bestaat onder andere uit Lavandula stoechas, Malva multiflora, Artemisia, Erica lusitanica, Helichrysum stoecha en Lithodora fruticosa en de groenblijvende struik Cistus ladanifer. Er vliegen ontzettend veel soorten vlinders en vogels en alhoewel er niet heel veel bloeit op dit moment van het jaar, zie je ook veel bijen. Soms vraag ik me af hoé biodivers een plek moet zijn om gezond te kunnen functioneren. De vegetatie die uitgestrekt is over vele kilometers (vooral de Eucalyptus) is vooral aangeplant en er zijn weinig verschillende soorten planten, toch barst het van het leven. Voor vogelaars moet dit vast een paradijs zijn.

studio linda lavoir op natuurreis
Niks gevangen btw

De accommodatie waar we verbleven had een aantal steigers aan het meer waar je verschillende waterapparaten mocht pakken zoals kano's, sup boards en deze prachtige waterfiets met glijbaan. Die konden we natuurlijk niet weerstaan ;)


Echte hike paden waren er niet, maar je kon makkelijk je eigen routes bepalen. Wij hebben in ieder geval wat bijzondere wandelingen gemaakt rond het meer.


















TIP: Praat met de locals. Lukt het niet in het Engels, dan wel met handen en voeten. De mensen vinden het vaak geweldig dat je hun plek komt bezoeken, zeker wanneer er maar weinig toeristen komen. Ze vertellen maar al te graag en vol trots alle in's en out's over hun gebied.

Uitzicht op het meer Santa Clara
Uitzicht op het meer Santa Clara, plaatje ofniet?


Wat ik mooi vind aan deze samenstelling van planten is dat er weer twee soorten de hoofdrol spelen. In dit geval Helichrysum stoechas en een ander plantje (sorry, ik heb de naam niet kunnen achterhalen, maar qua structuur is het is te vergelijken met een kleinbladerige Sedum) die vrolijk door elkaar heen dansen. De strepen in tegengestelde richting op het plaatje op de linkerkant moeten deze twee verschillende planten voorstellen. Tussen hen in staan grove, groene pollen die mooi afsteken met hun frisgroene bladkleur en vorm, Nicandra (rechtsonder) en een plant met enorm stekelige zaaddozen (helemaal bovenaan op de foto) waar je beter niet langs kon lopen. Die laatste twee zijn helaas iets minder goed zichtbaar op de foto. De bladkleuren en texturen matchen ongelofelijk mooi met elkaar.


SLAPEN POIO RUIVO

Helemaal vergeten om foto's te maken van onze verblijfplaats Poio Ruivo. Er zijn hier verschillende houten bungelows te huur voor 2 tot 4 personen. Het is een stuk laagdrempeliger dan onze eerste verblijfplek, maar hier leef je letterlijk de hele dag buiten.

Gelukkig heb ik nog deze foto, gezellig voor de skihut! Ook deze plek bezoeken? Hier in de link!


Ook hier veel bezoek van de honden van de eigenaars van Poio Ruivo
Ook hier veel bezoek van de honden van de eigenaars van Poio Ruivo


Dag 8 & 9 | LAGOS

Ook hier veel bezoek van de honden van de eigenaars van Poio Ruivo
Van Santa Clara naar Luz

Voor onze laatste vakantie dagen zijn we terug gereden naar de zuidkust. Traditie getrouw sluiten wij onze vakantie altijd in luxe af, het liefst met een bezoekje aan de spa. De reis hier naartoe was geweldig. We rijden het liefste door de bergen, langs 'echte' natuur en kleine bergdorpjes. Hier lijken alleen nog maar oudere mensen te wonen. De vergrijzing is in ieder geval duidelijk zichtbaar en je ziet veel leegstaande bergwoningen. Waar wij in Nederland moeten vechten om elke vierkante meter grond, lijkt land hier in overvloed te zijn.










TIP: Rij de kortste maar langst durende weg. Deze weg loopt vaak door de bergen waardoor je de mooiste natuur ziet en langs de meest schattige bergdorpjes rijdt die vaak te smal zijn voor auto's. Stop onderweg om eens ergens bij een dorpscafé een koffietje te drinken. Het is een stuk romantischer dan langs de snelweg bij een tankstation stoppen. En... neem je tijd en geniet, het is vakantie.
Een berg in alle kleuren van de regenboog!
Een berg in alle kleuren van de regenboog!





Tijdens onze laatste wandeling zijn we vanaf de kust van Luz steeds verder richting het westen gelopen waar je in de verte het meest zuidwestelijke puntje van Europa kan zien liggen. De wandeling begint rotsachtig, maar wordt steeds groener en groener totdat je volledig tussen de houtige gewassen zoals Lavendula stoechas en Cistus albidus loopt. Ook kom je hier veel amandelbomen tegen. Die hingen nu rijkelijk aan de bomen maar ik heb mijzelf er niet aan durven te wagen. De wilde amandelen zijn namelijk zo bitter dat je er bijna akelig van wordt wanneer je er eentje eet. Ik vind deze plek nu al mooi, maar wanneer alles in bloei staat moet het hier toch geweldig zijn! Ik ga zeker nog een keertje terug.


SLAPEN - COUNTRY DESIGN HOTEL VILA VALVERDE

Ons laatste verblijf was in het country design in hotel vila Valverde. Een luxe hotel met een super service. De kamers hebben een prachtig uitzicht op de bergen waarachter de zee ligt. s' Zomers is het hier altijd mega druk, maar wij hadden de luxe dat we met niemand het zwembad en de sauna hoefde te delen, nog een voordeel van op vakantie gaan buiten het seizoen.


Wil je ook graag een bezoek brengen aan deze plek? Hier is de link!




Dat was 'em weer! Lees de volgende keer hoe ik mijn inspiratie van de planten gemeenschappen toepas in de testtuin. Natuurlijk niet met dezelfde planten, maar de planten die ik zelf graag gebruik. En mocht je nog vragen hebben, laat dan een reactie achter in de comments :)


See u!


Liefs,


Linda



303 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page