top of page

VIJF jaar Studio Linda Lavoir


Tijd is zo apart iets. Soms lijken tien minuten een eeuwigheid te duren en blijf je naar de klok kijken, en soms gaat de tijd zó snel voorbij dat je niet eens doorhebt dat je alweer vijf jaar verder bent. De afgelopen jaren zijn op z'n zachts gezegd een flinke rollercoaster geweest waarin ik heel veel heb geleerd, allerlei nieuwe emoties heb leren kennen, waarin ik zoveel geluk heb gevoeld maar ook zeker m'n mindere periodes heb gehad, waarin ik van een losbandige student veranderde in een jonge vrouw én ondernemer.


Als kind, tiener, student en tot op heden heb ik altijd een dagboek bijgehouden. Daaruit is ook het idee ontstaan om een dagboek op mijn website te beginnen, maar dan eentje over tuinen, planten en natuurreizen. Schrijven zit er nou eenmaal in ;) Voor deze gelegenheid wilde ik een persoonlijk stukje schrijven waarin ik mijn verhaal en mijn ervaringen van de afgelopen vijf jaar met jullie deel. Ik krijg namelijk heel veel berichtjes van personen die vragen hoe ik ben begonnen met het ontwerpen van tuinen en hoe ik mijn onderneming van de grond heb gekregen. Dat er mensen zijn die de moeite nemen om dat te doen vind ik altijd heel leuk, daarom geef ik bij elk jaar een handige tip mee.


Dank je wel voor het lezen en mocht je nog vragen hebben dan mag je die natuurlijk altijd stellen in een comment onderaan :)JAAR 1

Tip 1: Handen in de grond & kijken kijken kijken


Op het moment dat ik mijzelf inschreef bij de KvK was ik nog een kersverse afgestudeerde jonge meid. Ik had geen idee wat ondernemen was of wat überhaupt een 'serieus leven' was. Als ik mijzelf toen had moeten omschrijven zou een flierefluiter wel alles omvatten. Mijn studie vond ik fantastisch en was helemaal mijn ding, maar voorderest nam ik de dingen niet zo serieus. Ik had altijd het gevoel dat ik wilde léven en mijn agenda stond elke dag propvol met leuke dingen doen, van ongeveer 10 uur 's ochtends tot 5 uur 's ochtends. ( een tijd dat ik nog goed tegen weinig slaap kon haha ) maar naast dit hectische leven heb ik altijd geweten dat ik voor mijzelf wilde beginnen en had ik ook het vertrouwen dat dit me wel zou lukken. Ik heb daarom ook nooit getwijfeld of ik na mijn studie nog verder zou moeten studeren of werkervaring zou moeten opdoen bij een of ander bureau. Ik wilde springen in het diepe!


Nadat ik was afgestudeerd ben ik opzoek gegaan naar een plek waar ik mijn kennis over planten kon vergroten. Ofja vergroten, ik had toen der tijd 0,0 kennis over vaste planten en siergrassen. Voordat ik mijn onderneming zou beginnen was dit natuurlijk wel een MUST. Het was voor mij dan ook een groot geluk dat ik Kwekerij In Goede Aarde vond op maar 8 km afstand van het Zeeuwse dorpje waar ik toen woonde. Deze kwekerij is de plek geworden waar de basis van mijn bedrijf is gelegd. Dankzij Frans en Franny die al snel mijn leermeesters werden en door met mijn handen in de grond te zitten en de planten elke dag opnieuw te observeren, heb ik de planten écht leren kennen. Planten veranderen nu eenmaal elke dag en hebben allemaal hun eigen karakter. Al deze karaktertrekjes van alle honderden planten is heeeel veel informatie die je echt niet gaat zien op de plaatjes van Pinterest of die je kunt lezen in de boeken. Je moet gewoon door je knieën om naar naar de plantent te kíj́ken. Wanneer jij een carriere switch wilt maken en een tuinontwerper zou willen worden, is dit dan ook de beste tip die ik je kan geven. Dat een stage bij een kwekerij niet voor iedereen een optie is is natuurlijk begrijpelijk, maar je kunt ook je tuin gebruiken om de materie onder de knie te krijgen. Elke dag een rondje door de tuin en van dichtbij bekijken wat er allemaal gebeurd is het beste wat er is.

Naast deze stage op de kwekerij werkte ik op het begin van mijn onderneming ook nog bij een restaurant ( Auberge des Moules, waar ik al sinds 2006 werkte ) om mijn inkomen te generen totdat ik genoeg verdiende om dit los te laten. Voor mij was het heel fijn om deze twee werkplekken met elkaar te combineren. Zo verdiende ik geld, kon ik mijn kennis opdoen bij de kwekerij en kon ik langzaam ontdekken hoe ik mijn onderneming vorm moest geven.

Daarnaast was het ook een voordeel dat ik op deze twee plekken veel in contact kwam met mensen aan wie ik vertelde dat ik voor mijzelf was begonnen en dat ik tuinen ging ontwerpen. Al snel kreeg ik mijn eerste opdrachten binnen wat ongelofelijk eng was, want ik wist nog helemaal niks! Maar door gewoon te doen en mn tijd niet te verspillen aan twijfels, leerde ik mijzelf snel hoe ik alles moest aanpakken.JAAR 2

Tip 2: Maak van je zwakste je sterkste punt


Tuinontwerp voor de stadstuin in Barcelona
Tuinontwerp voor de stadstuin in Barcelona

Tijdens mijn tweede jaar werkte in nog steeds in de horeca. Het kost tijd om iets op te bouwen wanneer je geen grote investeringen doet, maar dat was helemaal prima. Soms wordt er verwacht dat dingen allemaal zo snel gaan, maar ik vind het juist fijn om de tijd te nemen en niks te overhaasten.

Na het eerste jaar kreeg mijn onderneming steeds meer vorm. Ik maakte ongelofelijk veel fouten maar daardoor leerde ik juist heel snel. Dingen zoals de boekhouding bij houden, planningen maken, communiceren met opdrachtgevers en hoveniers, social media bij houden, mn website bouwen en een eigen stijl te ontwikkelen waren de dingen waar ik me toen vooral mee bezig hield en vooral in dat laatste heb ik veel tijd gestoken. Ik merkte dat ik het heel lastig vond om mijn ontwerpen uit te leggen aan de opdrachtgevers. Ik ben daarom ook 3D illustraties gaan tekenen zodat het ontwerp in één opslag in beeld is. Door samen met de opdrachtgevers naar deze tekening te kijken werd het voor mij steeds makkelijk om uit te leggen wat ik wilde bereiken met het ontwerp. De investering in deze vaardigheid is me veel waard geworden.


Als ondernemer of persoon kom je altijd dingen tegen in het leven die je niet zo goed zou kunnen als je zou willen, maar wanneer je deze zwakte omzet in iets positiefs, zal je meer stappen kunnen zetten dan je ooit zou denken :)
JAAR 3

Tip 3: Kijk niet naar een ander, maar steek alle energie en tijd in het ontwikkelen van je eigen stijl die jou uniek maakt.


Mijn stadstuin in Rotterdam
Mijn stadstuin in Rotterdam

Vanaf het derde jaar ben ik echt enorm gaan groeien. De horeca kon ik langzaam loslaten en ik stort me volledig op mijn eigen bedrijf.

In dit jaar besteed ik nog steeds veel tijd in het ontwikkelen van mijn eigen stijl. Dit door steeds te oefenen met ontwerpen en veel te tekenen, maar ook door mijzelf te laten inspireren door andere mensen.

Ik zoek mijn inspiratie eigenlijk nooit bij andere tuinontwerpers. Er zijn wel collega's die prachtig werk maken zoals natuurlijk Piet Oudolf, Tom de Witte en Andrew van Egmond, maar mijn inspiratie haal ik meer uit creatievelingen en vrije geesten zoals Iris van Herpen, Amy Winehouse, Ricardo Semler en Ilse Crawford. Door juist naar andere expertises te kijken en naar andere denkwijzen te luisteren kun je nieuwe ideeën krijgen ipv dat je letterlijk ideeën gaat kopieëren van collega's. Tip 3 ;) Ik vind niks leuker dan elke keer een uniek tuinontwerp te maken die past bij de mensen, bij de ruimte, bij de omgeving. Ik doe ook altijd veel langer over een project dan ik daadwerkelijk factureer, maar het draagt bij aan een beter resultaat voor de opdrachtgever en een betere ontwikkeling voor mijzelf. Uiteindelijk is deze onderneming toch ook een avontuur en geen sleur.


In het derde jaar kreeg ik ook voor het eerst een eigen tuin die ik met veel plezier heb ontworpen. De tuin is geïnspireerd op twee grote liefdes; de kwekerij en de Zeeuwse polder. Bij de kwekerij staat de kas op een betonnen vloer, wat ik altijd heel erg mooi heb gevonden in contrast met alle planten die er rond staan. ( zie foto hieronder ) De beplanting moest zo wild worden zoals de bermen soms kunnen zijn in de polder. Op deze manier haalde ik mijn gevoel van thuis een beetje naar Rotterdam.


Kwekerij In Goede Aarde


JAAR 4

Tip 4: Houdt een dagboek bij


Het vierde jaar was voor mij echt super heftig en een jaar met twee gezichten. Er kwamen zóveel aanvragen dat ik het gewoon niet meer aankon. Soms wist ik gewoon niet meer waar ik het zoeken moest haha. Natuurlijk is zoveel interesse in je werk het allermooiste compliment wat je kunt krijgen, maar tegelijkertijd moet je het ook allemaal bewerkstelligen.


Daarnaast werkte ik in het vierde jaar voor het eerst samen met Tom de Witte en Piet Oudolf. Een droom die uitkwam!

Piet Oudolf is degene die mijn interesse heeft gewerkt voor dit vak en waardoor ik doe wat ik nu doe. Dat ik hem mocht ontmoeten en met hem mocht samenwerken was echt fantastisch.


Allemaal mooie dingen, maar toch kreeg ik een dipje omdat ik het gevoel had dat al mijn dromen al zo snel waren uitgekomen. Wat moest ik hierna in godsnaam nog doen..


Gelukkig duurde de dip niet lang en dit kwam omdat schrijven in mijn dagboek belangrijker werd dan ooit. Door te schrijven en jezelf vragen te blijven stellen kun je jezelf sneller en/of beter ontwikkelen. De volgende vragen - die wij trouwens ook kregen op de kunstacademie - zijn de vragen die ik aan mijzelf stel(de) als ondernemer en die ik probeer(de) te beantwoorden in mijn dagboek;

A.

1. Waar liep ik tegenop vorige maand, wat ging niet goed?

2. Wat ging er wel goed?

3. Wat wil ik komende tijd doen?

4. Hoe ga ik dit aanpakken?


B.

1. Wat zijn de kernkwaliteiten van een goede ontwerper?

2. Waar ligt mijn kwaliteit

3. Welke eigenschap uit het rijtje beheers je nog niet voldoende?

4. Welke ontwerper heeft dit volgens jou wel?

5. Hoe zou je dit voor jezelf aan kunnen pakken om dit onder de knie te krijgen?


Door dit om de zoveel tijd te doen merk je dat je echt gaan ondernemen naar je eigen antwoorden en ik denk dat deze pure manier van communiceren met jezelf heel waardevol is. Bij mij werkt dit fantastisch.JAAR 5

Tip 5: Wandel


In jaar vijf heb ik weer nieuwe doelen voor mijzelf gesteld.

Ik ben onder andere mijn testtuin begonnen om nog meer planten en plantencombinaties uit te kunnen proberen en ook de webshop is in ontwikkeling. Ondertussen blijft de drukte toenemen en krijg ik meer dan 120 aanvragen per jaar, waaronder zelfs eentje uit het buitenland. Ook worden er nieuwe samenwerkingsplannen gemaakt met Piet Oudolf in het buitenland. ZO spannend! Ik mag er verder nog niks over zeggen, maar jullie horen er binnenkort wel meer van.


Om nuchter te bijven onder de situatie wandel ik elke dag letterlijk door weer en wind, het maakt me niet uit wat voor weer het is.. ik móet gewoon naar buiten gaan om mijn hoofd leeg te maken. Het wandelen zit ook al zo'n 7 jaar in mijn systeem dus dat zal ook wel een reden zijn haha. maar ik heb zoveel ideeën, zoveel energie, zoveel om over na te denken dat het voor mij het beste werkt om lekker naar buiten te gaan. Wanneer je wandelt ga je toch op een andere manier nadenken.. positiever, je kunt betere verbanden leggen en betere ideeën verzinnen. Daarnaast leer ik heel veel tijdens mijn wandelingen. Ik ken elke boom ondertussen die in Hillegersberg staat. Ik houd bloeitijden van alle bomen, bloembollen en planten in de gaten. Ik kijk welke insecten en vogels waar rondvliegen en bedenk me waarom ze zijn waar ze zijn en ga zo maar door...


Dus ik zeg hup, wat houdt je nog tegen, stap vandaag nog lekker de deur uit en kijk wat voor effect een rustige wandeling op jou heeft!


Het is wel duidelijk dat niks vanzelf gaat. Wanneer je dingen wilt bereiken zul je er hard voor moeten werken. Dit zal met ups en downs gaan, maar wanneer je gepassioneerd bent komt het wel goed. Ik hoop dat je iets heb gehad aan deze vijf tips.


Ik kijk heel erg uit naar de volgende vijf jaar waarin ik hopelijk heel veel mensen blij mag maken met hun tuin, binnentuin of park om de hoek. Daarnaast is het grote doel natuurlijk ook om de wereld stukje bij beetje groener te maken voor een betere toekomst voor onszelf en onze kinderen. Ik heb er 100 % vertrouwen in dat dat helemaal goed komt!


Dank je wel voor het lezen.


Liefs,


Linda

620 weergaven0 opmerkingen
bottom of page