top of page

Deze 5 winterbloeiers stelen de show in onze korte, donkere dagen!

Regen, kou, wind en donkere dagen. Voor velen is de winter geen favoriet seizoen. Naast de opsomming die je net hebt gelezen is het ook nog eens kaal en grijs buiten.. Op de evergreens na. Máár.. Het is natuurlijk niet alleen maar ellende daar buiten in de maanden december, januari en februari. Wanneer je goed kijkt zal je je verbazen hoeveel er bloeit in deze maand. In deze blog laat ik jou 5 prachtige winterbloeiers zien die in elke ecologische tuin het lichtpuntje van de winter zijn.



Viburnum 'Dawn'














Viburnum 'Dawn'. Dit is een winterbloeiende struik die ik heb toegepast bij het ontwerp voor het groene schoolplein in Terneuzen, De Stelle. Deze plant heeft naast prachtige roze bloemen ook een heerlijke geur in de winter. Een mooie beleving voor de kinderen!






















Ik weet nog goed toen ik voor het eerste kennis maakte met Hamamelis 'Pallida'. Nog nooit had ik zoiets gezien in mjn leven! Wat een gekke confetti achtige bloemen zijn dat. Ik liep tegen ze op toen ik over de Westerkade in Rotterdam liep waar Piet Oudolf ze had gebruikt in een ontwerp. Prachtig! Een mooie, bruikbare heester in de winter.














Prunus, wat ben je mooi. Een lust voor ieder oog in de donkere dagen. Wanneer je een stam boom of meerstammige boom van deze Prunus 'Autumnalis Rosea' in je tuin hebt staan zal je nooit in de winterdagen met een pruillipje je tuin in kijken.































Nog niet heel lang ben ik bekend met deze winterbloeiende Cornus mas, omdat je hem ook niet heel veel ziet. Maar hij hoort terecht bij de top 5 winterbloeiers. Toen ik hem voor het eerst zag stond hij stond bescheiden bloeiend tussen andere struiken. Wanneer je van dichtbij gaat kijken heeft de Cornus opvallend mooie, gele bloemen. Een echte aanrader voor in de tuin

















Ook de witte Prunus is een echte eye catcher in de winter. Omdat er aan de takken van de boom honderden witte bloemetjes beginnen te bloeien in februari, valt hij enorm op en kan je niet anders dan even stil te staan om een goed te kijken naar deze indrukwekkende winterbloeier. Soms lijken het wel witte wolken!


Dit zijn mijn 5 favorieten winterbloeiers die de winter een stukje minder somber maken! Ken jij nog mooie winterbloeiers, maar staat hij er niet tussen? Ik ben benieuwd naar jouw favoriet!



248 weergaven0 opmerkingen
bottom of page