top of page

Ontdek hoe jij de vlinders in je tuin haalt!

Nu de klok is verzet, het beetje bij beetje steeds lekkerder weer wordt en we ons langzaam van binnen verplaatsen naar onze tuin of balkon, is het genieten als we de eerste vlinders spotten die uit hun coconnetjes zijn ontpopt. Tenzij je helemaal geen planten in de tuin hebt staan waar de vlinders hun eten vandaan halen of hun eitjes kunnen leggen. Wil jij ook een vlindervriendelijke tuin en genieten van al dat vrolijke gefladder, maar weet je niet welke planten daar het beste geschikt voor zijn? Lees hier welke vlinder bij welke plant hoort.#symbioseCircle of life


Zoals iedereen weet, of althans daar ga ik vanuit, leeft de vlinder in verschillende fases. Van eitje tot rups, van rups tot pop, van pop tot vlinder en de vlinder legt daarna natuurlijk weer nieuwe eitjes - zo is het cirkeltje weer rond - Bij elke fase van de vlinder zijn er verschillende planten die zij uitkiezen om te kunnen overleven.


Het begint bij het leggen van de eitjes. De vlinder kiest een 'waardplant' uit waar de rupsen de blaadjes van de plant kunnen eten wanneer zij uit hun eitje komen. Rupsen zijn super kieskeurig. Daarom heeft elke vlinder ook maar één soort waardplant. Ook de waardplant is vaak de plek waar de rups zich verpopt.


Wanneer de vlinder zich ontpopt heeft zij natuurlijk voedsel nodig, in dit geval nectar. Alle vlinders hebben zo weer hun eigen voorkeur, smaken verschillen natuurlijk. Een tuin met veel verschillende planten is dan ook goed voor veel verschillende vlinders.Bloemen vs vlinders


Vlinders kunnen niet zonder bloemen en bloemen kunnen niet zonder vlinders. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit is de reden dat onze tuinen zo ontzettend belangrijk zijn voor de leefgebieden van deze insecten ( en natuurlijk ook nog voor vele andere ) Zodra de lente begint zijn er al een aantal vroege vogels te spotten zoals de kleine vos, dagpauwoog, atalanta, oranje tipje en het landkaartje. Later zien we dan ook het citroenvlinders, het boomblauwtje en natuurlijk - The big star - onder de vlinders in Nederland, de koninginnenpage.


Het kleine vosje, dagpauwoog, atalanta en landkaartje leggen allemaal hun eitjes op de brandnetel. Een zeer belangrijke plant dus! Maar eentje die we liever niet zien en ook de gemeentes maaien ze massaal weg. Brandnetels in de tuin willen we natuurlijk al helemaal niet, maar zijn er nou plekken waar je toch niet komt, laat ze dan toch staan. In mijn kleine tuintje in Rotterdam heb ik er een paar in een pot gezet, zodat de brandnetels niet de hele tuin overwoekeren, maar ik toch een leefgebied kan creëren voor de vlinders. Vind je het toch helemaal niks die brandnetels in de tuin, geef het gemeentemannetje die berm vol leven aan het maaien is maar een flinke preek en adviseer hem maar om lekker naar huis te gaan. Je hebt mijn toestemming haha.


Het Oranje tipje legt haar eitjes vooral op de Pinksterbloem of op de Judaspenning. De Pinksterbloem is te vinden in het nattere gedeelte van de berm, prachtig! De Judaspenning, of op zn latijns, Lunaria, is een zeer waardevolle tuinplant die goed op een (half)schaduwrijke plek in de tuin groeit. Mocht je dus niet weten wat je met die schaduw plek met doen, Lunaria rediviva planten is dus het antwoord!


Het Boomblauwtje legt zijn eitjes graag in de klimop of op Hulst. In Nederland zien we heel veel hagen van klimop. Ook Hulst doet het goed als haagje of op stam. Beide planten zijn zeer bruikbaar en altijd groen in de winter. En daarnaast, wat een mooie kleuren combinatie van donkergroen blad met een mooi lichtblauw vlindertje erop. Ik zeg, genieten!


En tot slot, de geen die we het liefste al-le-maal in onze tuin willen zien: De koninginnenpage. De exotische ster onder de vlinders hier in Nederland. Zet venkel, dille of wortel in je tuin en jawel, daar komen ze al. Een mooie gecultiveerde versie van de venkel is Foeniculum 'Giant Bronze'. Daar wordt je tuin mooi van, komt de koninginnenpage op af én je kan je salade extra lekker maken met de bloemetjes van deze plant. Je vraagt je bijna af waarom je hem niet in je tuin zou zetten. ( owja hij kan nogal woekeren, maarja waar je de plant niet wilt hebben kan je hem ook makkelijk weghalen )Even iets anders


Het is natuurlijk allemaal leuk en aardig zo'n blog. Maar ik meen het uit de grond van mijn hart dat het echt ontzettend belangrijk is dat we beter met de natuur om leren te gaan. Of beter gezegd, met de natuur samen gaan leven. De pandemie die nu heerst zorgt er al voor dat we op onze vingers worden getikt hoé belangrijk het is dat we goed voor onszelf zorgen. Gelukkig dringt dit tot vele door. De volgende stap is dat we goed voor onze planeet gaan zorgen. Als we dit niet doen zullen onze kinderen en kleinkinderen geen fijn leven krijgen.


Beetje bij beetje leren we van onze fouten en door veel onderzoek en het delen van waardevolle informatie op internet kunnen we er samen voor zorgen dat er meer leefgebieden ontstaan voor insecten, kleine zoogdieren en vogels creëer.


Draag jij ook je steentje bij? Laat het mij weten! Laat een reactie achter over jouw ervaringen of deel jouw vlindervriendelijke keuzes in je tuin op insta onder #meervlindersindetuin


Hier nog een kleine samenvatting van de vlinders vs planten op een rijtje:


Kleine vos - brandnetel

Dagpauwoog - brandnetel

Atalanta - brandnetel

Landkaartje - brandnetel

Oranje tipje - Lunaria rediviva

Boomblauwtje - Hedera

Koninginnenpage - Foeniculum 'Giant Bronze
Comments


bottom of page