top of page

Colombia als inspiratie voor een nieuw economisch model!

Afgelopen December zijn Bas en ik tien dagen naar Colombia geweest. Ik had geen idee wat me te wachten stond. Des te groter was de verrassing van onze reis naar Zuid-Amerika! Zóveel mooie natuur heb ik nog nooit eerder gezien. Van groene, rijke en gecompliceerde jungles tot vaste planten die hier in dit kikkerlandje ook groeien zoals Verbena, Eupatorium, Rozemarijn en zelfs Hortensia's.


Colombia als groen voorbeeld model

Met ons gehuurde autootje zijn we in vijf dagen vanaf Medellin naar een kleine plaatsje in zuiden ( tot onder Pereira ) gereden. Het is ongelofelijk hoe rijk de natuur in Colombia is en bovenal, hoe de mensen sámen met deze natuur leven. De natuur wordt omarmd door de Colombianen en je ziet dat het groen een onderdeel is van het dagelijkse leven. De foto hiernaast is een hotel waarbij het zelfde groen zowel binnen als buiten groeide. De grens tussen binnen en buiten voelt hierdoor heel klein. Het is ontzettend mooi om te zien hoe de natuur zo'n grote rol speelt voor de mensen in dit land. Dat is iets waar wij Nederlanders nog van kunnen leren..


Ik heb me al vaak afgevraagd waarom wij de natuur zo uit ons leven willen bannen. Geen tijd, teveel onderhoud, geeft teveel troep etc etc zijn redenen die ik veel hoor als tuinarchitect en wat me stiekem ook wel een beetje zorgen baart. Want wat we niet beseffen is dat we onszelf alleen maar kwetsbaarder maken wanneer we deze natuur steeds meer van ons af proberen te zetten. Wij als mens hebben de natuur nodig om zelf te kunnen leven. Dan spreek ik niet alleen over bomen, struiken en vaste planten. Hieronder valt ook het bodemleven, de insecten, de vogels en de grotere dieren. Allemaal hebben zij een rol in een complex ontworpen ecologisch rad. Wanneer wij allemaal tandwieltjes gaan verwijderen uit dit rad, zal dit systeem uiteindelijk stoppen met draaien.


Een groene economie

Gelukkig is de natuur nu zelf aan het aangeven dat ze het er niet mee eens is hoe we met haar omgaan. Overstromingen in Amerika, enorme lange periodes van extreme hitte in Europa, bosbranden in Australië. Het wordt tijd om te luisteren naar moederaarde en haar als centraal punt van ons leven te gaan zien ( dit klinkt wel allemaal een beetje zweverig haha, maar het is wel zo ). Tuinen moet vergroenen, steden moet vergroenen. We moeten leren hoe we hand in hand gaan leven met het geen dat zoveel sterker is dan wij. Dit vergt veel kennis en werk, maar hoor ik hier een nieuw economische model? Namelijk 'een groene economie'.. Interessant!


Ik ben benieuwd hoe jullie daarover denken. Dit onderwerp wordt in ieder geval nog vervolgd!















55 weergaven0 opmerkingen
bottom of page