top of page

Onkruid onderscheiden van vaste planten en siergrassen

Je hebt misschien al in dit schuitje gezeten: Je hebt een ontwerp laten maken voor je tuin, bent hartstikke blij met je nieuwe plantjes, hebt een hele zomer genoten van overweldigende borders. De winter is voorbij, de planten worden afgeknipt. MAAR WAT NU?

Wat stond er ook alweer in dat hoekje? Is dit nou een plant, of is het onkruid? Hoe weet ik nou of deze plant is uitgezaaid of weg is gevallen?HELPPPP!!G E E N P A N I E K


Wat leven we toch in een fantastische tijd! Om antwoord op je vraag te krijgen hoef je alleen maar je computer aan te slingeren of je telefoon te pakken, tikt in google: Onderkruid onderscheiden van vaste planten en siergrassen en tadaa hier ben ik om jou te helpen om je tuin op de juiste manier onkruid vrij te krijgen ipv andersom ( Ik heb nu een heel grappig beeld in mn hoofd dat alle vaste planten en siergrassen zijn verwijderd en het onkruid is blijven staan en dat je die zomer denkt, he? Dit ziet er toch anders uit dan vorig jaar. )
T I P 1


Het alllleerrr belangrijkste wat ik je nu ga vertellen is: Wacht aub met schoffelen wanneer er na de winter weer van alles boven komt.

De ene plant komt sneller boven dan de andere. In het vroege voorjaar of na een warme winter zul je vast wel al wat herkennen. Maar er zijn ook zeker vaste planten en siergrassen die er veel langer over doen om met hun heus boven de grond te komen. Wanneer je begint te schoffelen is de kans groot dat je alle jonge scheuten al onthoofd.. en dit wil je echt niet. Ik hoop dat je de tip van harte opvolgt en geef je daarom alvast een lijstje met planten die laat boven komen ( check of deze plant in je border staan, dan weet je zeker dat je niet in de weer moet met die stok )


- Aruncus

- Asclepias speciosa

- Cimicifuga

- Alle hoge Eupatoriums

- Gillenia trifoliata

- Gillenia trifoliata

- Lythrum

- Panicum

- Rodgersia

- Sanguisorba ( ietsje later, maar zodra tie zn kop heeft boven gestoken zal er snel een grote bos groeien )

- Schizachyrium

- Alle Veronicastrums


Ben ik er volgens jou eentje vergeten? Laat jouw tip achter in een comment!


S O O R T E N O N K R U I D EN

Voor de gene die lekker op het gemak deze blog aan het lezen zijn, of zich meer willen verdiepen de wereld der onkruiden, kan het volgende stukje lezen. Voor degene die al paraat staan om de tuin in te duiken kunnen ook even scrollen naar het voorbeelden stukje.


Het ene onkruid is het andere niet. Er zijn een aantal categorieën waar we de onkruiden in kunnen onderscheiden. Je hebt:


- Wortelonkruiden of onkruiden met lange ranken:


Wortelonkruiden zijn onkruidsoorten die vaak meters lange wortels of penwortels onder de grond hebben. Je zal deze onkruid soorten met wortel en al moeten verwijderen om er van af te komen. Soms is dit een onmogelijke klus omdat de onkruiden al van een klein stukje wortel terug uit kunnen schieten. Je zou er voor kunnen kiezen om het onkruid dan te bestrijden dmv een chemische goedje

( round up ) het blad aan te tippen waardoor de plant zal sterven. Een klein beetje gif mag deze keer.


- Eenjarige onkruiden


Veel vervelende onkruiden zijn eenjarig, en verspreiden zich makkelijk via zaad. Het onkruid verwijderen vóórdat het in zaad schiet is daarom belangrijk!


- Overige onkuiden


Soms heb ik een beetje moeite met het woord 'onkruid'. Eigenlijk zijn het gewoon planten die het hier fantastisch doen, alleen soms iets te goed. Tijdens mijn vele wandelingen geniet ik vaak van alle wilde bloemen die ik zie. Maar omdat we ze liever niet in de tuin hebben, heb ik toch een lijstje gemaakt.W O R T E L O N K R U I D E N O F O N K R U I D E N

M E T L A N G E R A N K E N


- Akkerdistel

- Brandnetel

- Gehoornde klaverzuring

- Haagwinde

- Kweekgras

- Paardenbloem

- Zevenblad


E E N J A R I G E O N K R U I D E N


- Gewone melkdistel

- Herderstasje

- Herik

- Kleine veldkers

- Klein kruiskruid

- Knopkruid

- Winterpostelein


O V E R I G E O N K R U I D E N


- Boterbloem

- Echte kamille

- Look zonder look

- Muur (vogelmuur)

- Paarse dovenetel (hoederbeet)

- Perzikkruid

- Robertskruid

- Smalle weegbree

- Speenkruid

- Stinkende gouwe

- Stippelganzenvoet

- Uitstaande Melde

- Veenwortel

- Weegbree (brede)

- Wilgenroosje

- Witte dovenetel

- Zilverschoon

- Zwarte Nachtschade

270 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page