Mijn 5 favorieten bloeiende klimplanten

Bijgewerkt: jan 4

Je wilt graag een klimplant in je tuin die prachtig bloeit, maar je hebt geen idee welke je moet kiezen. Er zijn ontzettend veel soorten, maten, kleuren, snelle groeiers, langzame groeiers en ga zo maar door... de lijst van bloeiende klimplanten is eindeloos. Zelf gebruik ik bloeiende klimplanten graag in mijn tuinontwerpen. Ze zijn perfect om saaie, grote vlaktes op te fleuren, extra groen en bloei in je tuin te krijgen en daarnaast zijn ze ontzettend goed om de lucht te zuiveren. Je zou bijna denken, waarom heb ik nog geen klimplant in mijn tuin! Lees hier de 5 favorieten bloeiende klimplanten ( incl gebruiksaanwijzing ) die ik gebruik in mijn tuinontwerpen en hopelijk kun jij deze zomer al genieten van een prachtige klimmer! enjoy :)


1. Duh, De Blauweregen


Als er een klimplant de grootste lof verdiend, is het de Blauweregen wel. Dit is toch wel de koningin onder de bloeiende klimplanten. Er is niks bescheiden aan deze klimmer. Het ingewikkelde en in elkaar wevende takken stelsel is prachtig, de bladeren zijn groot en indrukwekkend en dan die trossen met intens wit/paarse bloemen en dan hebben we het nog niet gehad over de geur die van de bloemen afkomt. Ze heeft goed haar best gedaan om de populariteit voor zich te winnen. De blauweregen komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, China, Korea en Japan en kan flink groeien ( dit past ook wel bij haar karakter om nogal op te vallen ) Hele buiten muren kunnen paars kleuren wanneer Wisteria in het voorjaar begint te bloeien. Zet ze wel in het zonnetje, want daar staat ze het liefst ;)


Het is belangrijk om de de blauwe regen goed te snoeien, want dit zorgt elk voorjaar een mooier resultaat. Om dit te bereiken kun je de klimplant het het beste twee keer per jaar snoeien. Zo raken de takken niet in elkaar verstrengeld en zullen de bloemtrossen extra goed opvallen. De eerste snoei is in januari/februari. Let daarbij goed op dat het niet vriest ( overdag of 's nachts ). Laat de hoofdtak zoveel mogelijk met rust, tenzij deze te groot wordt. Snoei vooral de zijscheuten zover terug dat er per zijdak twee tot drie bloemknoppen overblijven, op ongeveer 10-15 cm. In juli/augustus kun je de Blauweregen nog een keer snoeien. Knip dan de lange, dunne scheuten die zich na de bloei hebben ontwikkeld terug tot op ongeveer 15 cm van de hoofdtakken.

2. Klimhortensia


Soms heb ik het gevoel dat de klimhortensia's een beetje ouderwets zijn, ofja, Hortensia's vind ik zelf nogal ouderwets, maar de klimmende versie gebruik ik maar al te graag in mijn tuinontwerpen, want naast dat ze gewoon prachtig bloeit, is het ook een zeer makkelijke en voordelige klimplant. Ze groeit goed in de schaduw of halfschaduw, je hoeft de plant maar weinig te snoeien. De bloemen zijn zeer geliefde bij insecten en het takkenstelsel is prachtig in de winter. Veel voordelen - weinig werk. Iets wat wel past bij de maatschappij van deze tijd.3. Akebia quinata, come a little but closer


Wanneer de eerste hommels die ontwaken na hun winterslaap is dit de perfecte bloeiende klimplant voor een bezoekje voor stuifmeel en nectar om hun nest mee te voeden. Deze klimplant bloeit vroeg, eind maart zien we de eerste, best wel onopvallende, bloemen tot bloei komen. In tegenstelling tot de Blauweregen die je al van meters ver ziet, is dit een verlegen bloeiende plant waar je echt iets dichterbij voor moet komen om te zien wat voor wonderlijke bloemen er wel niet niet groeien aan deze klimplant.


Wanneer ze het naar der zin heeft kan ze uitbundig groeien. Afentoe flink snoeien is daarom vereist. Hier groeit ze door de Liguster heen wat een prachtig beeld geeft, maar moet ik moet zo nu en dan eens corrigeren met de schaar.4. Clematis armandii 'Apple blossom'


Deze klimplant zorgt er voor dat elke muur, schutting of schuurtje er ineens een stuk knapper uit gaat zien. De prachtige roze bloemen in combinatie met de lange bladeren zorgen ervoor dat alles er authentiek uit gaat zien. Net als de Akebia bloeit deze Clematis vroeg. Al in het voorjaar fleurt ze de boel rijkelijk op. Snoeien kan het beste ná de bloei. Het voordeel van deze klimplant is dat de wintergroen en volkomen winterhard is. Ik ze nog maar weinig, hopelijk komt daar verandering in!
5. Passieflora caerulea, mijn guilty pleasure


Allicht een beetje cheesy, maar zeg nou zelf. Wanneer je deze plant ziet, blijf je toch verwonderd kijken naar die aparte bloemen. Iets wat in mijn ogen helemaal niet thuishoort in Nederland, maar toch heb ik eentje in mijn tuin staat en geniet ik er volop van.. een soort guilty pleasure zeg maar. Met die reden heb ik me maar dus toegegeven aan deze bloeiende klimplant. Het fijne is ook dat deze wat later en ook wat langer bloeit. In juli komen de eerste bloemen en langzaam volgt de een na de ander elkaar op tot en met oktober. De bloemen zijn ook zeer geliefd bij hommels en bijen, waar ik natuurlijk ook erg blij mee ben.


De plant kun je in het vroege voorjaar snoeien. Haal alle dode takken weg en laat de grote takken staan. Eens per jaar kan je hem eens goed terug groeien, want ook deze klimmer heeft een flinke groeikracht!
Wil je meer weten van deze bloeiende klimplanten of heb je andere vragen? Let me know!

  • tuinontwerp, tuinarchitectuur, linda