top of page

Mijn 6 favoriete bloeiende klimplanten

Je wilt graag een klimplant in je tuin die prachtig bloeit, maar je hebt geen idee welke je moet kiezen. Er zijn ontzettend veel soorten, maten, kleuren, snelle groeiers, langzame groeiers en ga zo maar door... de lijst van bloeiende klimplanten is eindeloos. Zelf gebruik ik bloeiende klimplanten graag in mijn tuinontwerpen. Ze zijn perfect om saaie, grote vlaktes op te fleuren, extra groen en bloei in je tuin te krijgen en daarnaast zijn ze ontzettend goed om de lucht te zuiveren. Je zou bijna denken, waarom heb ik nog geen klimplant in mijn tuin! Lees hier de 6 favoriete bloeiende klimplanten ( incl gebruiksaanwijzing ) die ik gebruik in mijn tuinontwerpen en hopelijk kun jij deze zomer al genieten van een prachtige klimmer! enjoy :)
F A V O N R 1

-

B L A U W E R EG E N


Als er een klimplant de grootste lof verdiend, is het de Blauweregen wel. Dit is toch wel de koningin onder de bloeiende klimplanten. Er is niks bescheiden aan deze klimmer. Het ingewikkelde en in elkaar wevende takken stelsel is prachtig, de bladeren zijn groot en indrukwekkend en dan die trossen met intens wit/paarse bloemen en dan hebben we het nog niet gehad over de geur die van de bloemen afkomt. Ze heeft goed haar best gedaan om de populariteit voor zich te winnen. De blauweregen komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, China, Korea en Japan en kan flink groeien ( dit past ook wel bij haar karakter om nogal op te vallen ) Hele buiten muren kunnen paars kleuren wanneer Wisteria in het voorjaar begint te bloeien. Zet ze wel in het zonnetje, want daar staat ze het liefst ;)


Het is belangrijk om de de blauwe regen goed te snoeien, want dit zorgt elk voorjaar een mooier resultaat. Om dit te bereiken kun je de klimplant het het beste twee keer per jaar snoeien. Zo raken de takken niet in elkaar verstrengeld en zullen de bloemtrossen extra goed opvallen. De eerste snoei is in januari/februari. Let daarbij goed op dat het niet vriest ( overdag of 's nachts ). Laat de hoofdtak zoveel mogelijk met rust, tenzij deze te groot wordt. Snoei vooral de zijscheuten zover terug dat er per zijdak twee tot drie bloemknoppen overblijven, op ongeveer 10-15 cm. In juli/augustus kun je de Blauweregen nog een keer snoeien. Knip dan de lange, dunne scheuten die zich na de bloei hebben ontwikkeld terug tot op ongeveer 15 cm van de hoofdtakken.
F A V O N R 2

-

K L I M H O R T E N S I A


Soms heb ik het gevoel dat de klimhortensia's een beetje ouderwets zijn, ofja, Hortensia's vind ik zelf nogal ouderwets, maar de klimmende versie gebruik ik maar al te graag in mijn tuinontwerpen, want naast dat ze gewoon prachtig bloeit, is het ook een zeer makkelijke en voordelige klimplant. Ze groeit goed in de schaduw of halfschaduw, je hoeft de plant maar weinig te snoeien. De bloemen zijn zeer geliefde bij insecten en het takkenstelsel is prachtig in de winter. Veel voordelen - weinig werk.

F A V O N R 3

-

A K E B I A Q U I N A T A


Wanneer de eerste hommels die ontwaken na hun winterslaap is dit de perfecte bloeiende klimplant voor een bezoekje voor stuifmeel en nectar om hun nest mee te voeden. Deze klimplant bloeit vroeg, eind maart zien we de eerste, best wel onopvallende, bloemen tot bloei komen. In tegenstelling tot de Blauweregen die je al van meters ver ziet, is dit een verlegen bloeiende plant waar je echt iets dichterbij voor moet komen om te zien wat voor wonderlijke bloemen er wel niet niet groeien aan deze klimplant.


Wanneer ze het naar der zin heeft kan ze uitbundig groeien. Afentoe flink snoeien is daarom vereist. Hier groeit ze door de Liguster heen wat een prachtig beeld geeft, maar moet ik moet zo nu en dan eens corrigeren met de schaar.

F A V O N R 4

-

C L E M A T I S A R M A N D I I ' A P P L E B L O S S O M '


Deze klimplant zorgt er voor dat elke muur, schutting of schuurtje er ineens een stuk knapper uit gaat zien. De prachtige roze bloemen in combinatie met de lange bladeren zorgen ervoor dat alles er authentiek uit gaat zien. Net als de Akebia bloeit deze Clematis vroeg. Al in het voorjaar fleurt ze de boel rijkelijk op. Snoeien kan het beste ná de bloei. Het voordeel van deze klimplant is dat de wintergroen en volkomen winterhard is. Ik ze nog maar weinig, hopelijk komt daar verandering in!
F A V O N R 5

-

T O S C A A N S E J A S M I J N


Sommige planten just got is all. De Toscaanse Jasmijn heeft alle eigenschappen waar elke plant van droomt. Lang bloeiend, heerlijk geurende bloemen en ook nog eens wintergroen! Of het nou een goede vervanger zou zijn voor de Hedera wil ik nog niet gelijk zeggen, de geur van de bloemen is misschien te heftig om er een 8 meter lange schutting mee te laten begroeien. Maar om hem zo langs de voordeur te laten groeien is natuurlijk een feestje. Een groener welkom kun je niet hebben. Deze klimplant kun je het beste leiden via stalen netten. Snoeien kan ik het voorjaar :)F A V O N R 6

-

C L E M A T I S ' P A U L F A R G E S '


Deze Clematis lijkt erg op de Toscaanse Jasmijn en in zekere zin hebben ze ook dezelfde eigenschappen. De klimmer heeft witte bloemetjes maar is niet wintergroen. Het grote verschil is de groeikracht. Deze Clematis kan in een korte tijd enorm veel meters maken. Voor de ene plek een nadeel, voor de andere een voordeel. Het is maar net hoe je ze wilt toepassen. Het is in ieder geval een feestje wanneer deze Clematis begint te bloeien! Het is dan inderdaad een 'Summer Snow' zoals deze bosrank ook wel wordt genoemd.Comments


bottom of page