top of page

Mijn 4 favoriete bes-dragende & vogel-vriendelijke bomen/struiken

Het is vast onderwerp voor de ecologische tuin in de winter: we moeten onze helden van de tuin een handje helpen met hun voedselvoorraad. Ze kunnen tenslotte ook niet naar de supermarkt om daar hun eten in te slaan ( manman wat hebben wij toch een luxe leven eigenlijk) De keuzes die wij maken wat we in de tuin zetten, zijn daarom enorm van belang voor de ecologische samenstelling. Maar welke bomen zet je dan in de tuin die fijn zijn voor de vogels? Ik zal vandaag mijn 4 favorieten vogel vriendelijke bomen op een rijtje zetten die een absolute meerwaarde zullen zijn voor zowel jou, als het leven daar buiten.F A V O N R 1

-

A M E L A C H I E R L A M A R C K I I

K R E N T E N B O O MHoe kan het ook anders. Dit is met stipt de meest gebruikte boom in de tuin, want ja, hij heeft ook alleen maar voordelen. Maar waarom heeft deze krentenboom dan zoveel waarden in de ecologische tuin? Eigenlijk begint dit al in het vroege voorjaar. Licht roze bloemetjes vrolijken de tuin op na een lange en donkere winter. De eerste hommels die hun hol verlaten zijn blij met de eerste nectar die ze hier kunnen vinden. Nadat de bloemen zijn bestoven zullen er kleine besjes aan de boom komen, die niet in de wintermaanden, maar al veel eerder, op gegeten zullen worden door de vogels. Een favoriet voor de vogels kun je wel stellen, want lang duurt het niet voordat de boom leeg is gegeten. In de herfst verkleurt de boom prachtig oranje om vervolgens zijn bladeren te laten vallen. In het voorjaar begint het riedeltje weer van vooraf aan. Wanneer je dit leest, bestel je toch gelijk zo'n boom! Nog even kort alle voordelen van het krentenboompje:


• Prachtige bloei in het voorjaar

• Insect vriendelijk

• Vogel vriendelijk

• Mooie herfstkleur

• Geschikt voor de kleine tuin

• De meerstammige krentenboom is goed toe te passen in de border

F A V O N R 2

-

P R U N U S S P I N O S A

S L E E D O O R N


Dit is ook zo'n boom die je wilt hebben om zo snel mogelijk van je winterdepressie af te komen. Een echte Prunus die in maart al begint te bloeien en hóe. Dit is een boom die tussen alle andere kale bomen al van ver te zien is. Je kan je blik er niet vanaf halen totdat je de boom bereikt hebt om vervolgens nog even te blijven staren. Prachtig! Vinden wederom ook de insecten en de vogels. Na de bloei zullen er bladeren aan de bomen komen en de bloemen door de hardwerkende insecten veranderen in zwarte besjes. Helaas moeten de vogels wel even wachten voordat ze de besjes kunnen eten. Deze zijn pas lekker wanneer de eerste vorst erover heen is gegaan, maar dat is het ook waard!


De voordelen van de Prunus spinosa


• Één van de eerst bloeiende bomen na de winter. • Winterdepressie gegarandeerd de deur uit bij het zien van deze overweldigende bloeiende boom.

• Nectar voor de hommels die als eerste de deur uit komen na de winter.

• Vogels zijn gek op de bessen van de spinosa in de winter.

F A V O N R 3

-

P Y R A C A N T H A ' D A R T ' S R E D '

V U U R D O O R N


Whuttt? de vuurdoorn op nummer drie? of überhaupt een favoriet? Die meid die spoort niet. Zoiets zou je best kunnen denken. Dit is natuurlijk ook een 'ouderwets' dingetje. Maar gelukkig zit ik nog maar 4 jaar in de tuinwereld en ben ik nog niet beïnvloed door alle tuinstijlen door de jaren heen. Want ik vind dit oprecht een prachtige struik/klimplant om naar te kijken. Zie je het al voor je, prachtig uitgebloeide siergrassen en zaaddozen en ver op de achtergrond het knallende oranje van de bessen van de vuurdoorn die tegen een schuurtje opgroeit. Merels zijn net als ik gek op deze bessen. Inbrekers des te minder. Deze klimplant werd vroeger toegepast tegen de gevel van het huis om inbrekers buiten de deur te houden. Een plant met meerdere functies dus ;)


Voordelen van de vuurdoorn:


• Prachtige witte bloei laat in het voorjaar en dus goed voor onze bestuivers

• Wintergroen

• Feloranje bessen die favoriet zijn bij de merel • Isoleert het huis, versiert het huis en beschermt tegen inbrekers.

• Kan toegepast worden als haag of klimplant


F A V O N R 4

-

C O R N U S M A S


1 Comment


Kody Lawson
Kody Lawson
Aug 11, 2021

Thank you for tthis

Like
bottom of page