Mijn 10 ( + 1 ) favorieten tuinplanten 2022


In een wereld van duizenden planten is het wel heel lastig om een top tien te maken. Er zit zóveel moois tussen.. Een paar jaar geleden heb ik ook een lijst gemaakt, maar naarmate de tijd vordert en je steeds meer planten leert kennen, kom je toch weer mooie en nieuwe dingen tegen. Daarnaast zorgt tijd er natuurlijk ook voor dat je smaak verandert en je top tien lijstje er toch weer anders uitziet.

Een goede update is dus wel op zijn plaats!


De favorieten vaste planten en siergrassen die ik verzameld heb, hebben de afgelopen jaren mijn groene hartje gestolen. Ze hebben allemaal zo hun eigen kwaliteiten en eigenschappen die ik zeer waardeer. Voor mij als ontwerper vind ik het belangrijk dat een plant het hele seizoen door mooi is en door de tijd heen steeds andere kwaliteiten laat zien, niet alleen dat ze mooi kan bloeien. Een goed beplantingsplan komt ook het beste tot zijn recht wanneer deze eigenschappen goed met elkaar gematcht zijn, 4 seizoenen lang. Bij elke plant geef ik een korte omschrijving over deze kwaliteiten, maar mocht je er toch nog vragen over hebben, laat deze dan achter in de comments.


Ik heb er stiekem ook nog een 11e plant aan toegevoegd, een varen, die in mijn optiek niet mag ontbreken want varens zijn echt fantastisch! Daar zou ik ook nog wel eens een blog aan kunnen weiden.. Maaar eerst! De 10 ( + 1 ) favorieten!


Veel leesplezier :)1 - Kalimeris 'Jürgen Wever'

Wanneer we het over de esthetiek van een plant hebben kunnen we de planten in verschillende categorieën plaatsen. Van bombastisch en super opvallend in kleur en vorm tot bescheiden en liefelijk en meer op de achtergrond, om de ander wat meer op te laten vallen. Kalimeris 'Jürgen Wever' behoort tot de tweede categorie en dat is hieronder op de foto goed te zien.

De Aster verwante plant uit Japan heeft een prachtige lila - lichtblauwe kleur en een sterachtig bloementje met een geel hartje. Niet heel erg opvallend in een border zou je denken, maar elke keer wanneer ik op de kwekerij rond loop, is dit de eerste plant waar mijn oog op valt. Vooral de kleur en haar bossige groei doet het 'em!


Naast dat deze plant in al zijn bescheidenheid prachtig is, is het ook nog eens een hele gezonde plant die van juni tot en met september bloeit, zonder meeldauw oid. waar sommige Asters nog al eens last van kunnen hebben..


Hoogte: 100 cm

Standplaats: zonnig


Kalimeris 'Jürgen Wever' tussen de Astilbe, Monarda en Sanguisorb
Kalimeris 'Jürgen Wever' tussen de Astilbe, Monarda, Sanguisorba en Salvia

2 - Euphorbia x martinii | Wolfsmelk


Heel interessant, die Euphorbia! Deze plant kende ik eigenlijk totaal niet totdat ik wat soorten ging uitproberen in mijn stadstuin en in de testtuin. Blij verrast ben ik zeker.. WOUW wat een plant. Onder Euphorbia's zijn er vele soorten. Euphorbia is namelijk één van de grootste plantengeslachten van de wereld. Je hebt er vreselijk woekerende soorten tussen zitten zoals Euphorbia cyparissias 'Fens Ruby' ( plant deze aub niet in je tuin want je komt er nooit meer van af! ) en Euphorbia robbiae, die ook woekert maar wat nog wel te overzien is. Je kunt die nieuwe scheuten zo weg halen. Vergeet je handschoenen dan niet..

De cultivars waar ik echt fan van ben zijn Euphorbia 'Forescate' en Euphorbia x martinii. Beide 365 dagen per jaar prachtig en niet woekerend. Vooral van die laatste ben ik enorm te spreken.


Euphorbia x martinii staat in mijn stadstuintje naast Anemone cylindrica ( die ook in deze top tien staat ) en Deschampsia 'Palava'. Een mooie combinatie die samen opgroeien en elke dag weer een ander mooi aanzicht hebben. Vooral in de maand juli, wanneer de Deschampsia zijn gouden lokken stralen in de zon, de Anemone haar bloemblaadjes heeft verloren en de knoppen het beeld vormen en de Euphorbia prachtige oranje tinten krijgt. Een beeld waar ik het warm van binnen krijg.


Euphorbia x martinii is voor mij zo interessant omdat deze plant dus echt het héle jaar door mooi is. In het vroege voorjaar geeft deze plant wat body aan de border, want wanneer alles afknipt wordt eind februari, blijft deze overeind staan, als een soort klein heestertje. In april kleurt de plant fel groen en krijgt ze kleine rode bloempjes. Later in het voorjaar wanneer alles lekker begint te groeien blenden alle planten mooi in en valt de Euphorbia misschien wat minder op, totdat ze in de zomer oranje begint te kleuren. Dit is mijn favoriete momentje, zo mooi! Plant deze Euphorbia altijd solitair, in een groep zie ik ze niet echt voor me.


Hoogte: 60 cm

Breedte: 60 cm

Standplaats: zonnig
3 - Schizachyrium 'The Blues'


Net als de Euphorbia is dit een plant die tijdens de seizoenen steeds transformeert naar een nieuw gezicht, maar in tegenstelling tot de Euphorbia die het hele jaar door body geeft, blijft de Schizachyrium tot de zomer een laag grasje. Het duurt even voordat er wat hoogte bereikt wordt, maar daarna begint het feestje toch echt. Ze begint met draadachtig en grijze stengels, om vervolgens een paar weken later rood te verkleuren. In september begint het grasje te bloeien en voor dit moment zet je deze plant in de tuin. Pluizige kleine aartjes die zo mooi oplichten in het lage herfst zonnetje. Een prachtig beeld!


Hoogte: 70 cm

Standplaats: zonnigSchizachyrium 'The blues' in juni
Schizachyrium 'The blues' in juni

Schizachyrium 'The Blues' in augustus
Schizachyrium 'The Blues' in augustus

Schizachyrium 'The Blues' in oktober
Schizachyrium 'The Blues' in oktober

4 - Pycnanthemum virginianum


Nog zo eentje uit de categorie 'bescheiden' en een plant die ervoor zorgt dat een ander mooier uitkomt. Ook deze plant is nieuw voor mij maar ik ben er zeer over te spreken. Het is een heerlijk ruikende plant en dat vinden de insecten ook! Mocht je er daarvan wat meer in je tuin willen dan is dit een zeer welkome plant. Daarnaast zijn zowel de bladeren als de bloemen eetbaar. De Indianen gebruikte deze planten als middel tegen verkoudheden, griep en hoesten. Daarnaast zou ze ook niet misstaan als een nieuwe muntthee in de cafe's.


Een mooie combinatie die ik met deze Pycnanthemum had in de testtuin was met Sedum 'Matrona', Stipa tenuissima, Trollius 'Alabaster' en eventueel nog Briza media. Van deze combinatie heb ik nog geen foto ( beeld zit in mijn hoofd ) maar deze zal ik zeker later toevoegen. Ook pas ik hem soms toe in de mix met Echinacea's. Die mix combinatie heb ik overigens van Piet Oudolf dus daar kan ik geen credits voor nemen ;)


Hoogte: 90 cm

Standplaats: zonnig


Foto van Plantwerk: Pycnanthemum virginianum
Foto van Plantwerk: Pycnanthemum virginianum

5 - Anemone cylindrica


Ik weet niet wat dat is met die liefelijke bloemetjes, maar ik houd er gewoon van. Ook deze Anemone is weer zo'n geval van bescheidenheid. Misschien wel op nummer één binnen deze categorie. Het verloop van de plant over de tijd vind ik heel aangenaam. Het begint met de groei van mooi groot en fris blad, dat steeds verder zijn weg naar boven vindt. Op een gegeven moment groeien de stengels naar boven waar een kortdurige bloei van deze zachtgele bloemen plaatsvindt. Al snel verliest de plant haar bloemblaadjes waarna het hart van de plant overblijft maar toch steeds groter wordt. Op de tweede foto is mooi te zien hoe deze zwevende bolletjes mooi voor de Deschampsia zweven. In het late najaar verpluizen de bolletjes steeds meer en waaien de zaden als een soort paardenbloem parapluutjes ervandoor. De Anemone zaait zich daar ook uit, maar zeker niet hinderlijk en ook dicht bij de moederplant. De zaailingen zijn goed te herkennen en je kunt er voor kiezen om deze te laten staan waar het kan of te verwijderen waar je ze niet wilt hebben. Door wat zaailingen te laten ontkiemen zo her en der ontstaat er wel een natuurlijkere sfeer in je border, wat ik zelf heel mooi vind. Je krijgt hierdoor meer variatie in hoogte en groottes van de planten.Hoogte: 90 - 110

Standplaats: Zonnig


Anemone cylindrica in bloei
Anemone cylindrica in bloei

Uitgebloeide Anemone cylindrica