top of page

Mijn 10(+1) favoriete tuinplanten 2023

YES! Het is weer zover. Het is tijd voor een update van mijn top 10 (+1) lijst van de beste, mooiste, sterkste, bruikbaarste, deze-wil-je-écht-in-de tuin-hebben tuinplanten. De nieuwe lijst is gebaseerd op het afgelopen jaar waarin ik veel heb geleerd van de testtuin, de gesprekken die ik heb gehad met andere plantenliefhebbers en de reizen die ik heb gemaakt. De planten in de top 10 (+1) lijst zijn allemaal droogtebestendig en dus future-proof. Ze verschillen in kleur (ik ben helemaal losgegaan), bloeitijd, hoogte en bladstructuur. Mocht je geïnspireerd zijn, dan kun je met deze lijst lekker aan de slag. Bij elke plant geef ik een kleine uitleg over hoe, wat en waarom. Mocht je toch nog vragen hebben, laat deze dan achter in een comment.


Daar gaan we, heel veel leesplezier!Tuinarchitect uit de regio Rotterdam, Studio Linda Lavoir, ontwerp een ecologische, moderne tuin, Tuinarchitect Zeeland, Tuinontwerper Rotterdam, ontwerp van de ecologische tuin, beplantingplannen, Groene tuin, vier seizoenen tuin, bedrijfstuin, groene bedrijfstuin, landschappelijke tuin, moderne maatschappelijke tuin, vaste planten, borders, ecologische architect, tuinarchitect zeeuws vlaanderen, exclusieve tuinen, landschappelijke tuinen, landschappelijke projecten, landschapsarchitect
De stadstuin in Rotterdam

FAVORIET NR 1 - GERANIUM 'HOLLYWOOD'


Nee nee, niet de Geranium waar oma achter zit. Dit is een langlevende tuingeranium. Laat ik dat maar zo snel mogelijk gezegd hebben. Voor de ervaren tuinier is het meer dan logisch dat ik het over een tuingeranium heb. Voor degene die net de tuinwereld binnen zijn gestapt waarschijnlijk niet, vandaar. Er zijn heeeeel veeeel Geraniums en je kunt eindeloos kiezen uit soorten met verschillende bloemen en bloemkleuren, verschillende bladstructuren en hoogtes en ga zo maar door. Je zou letterlijk kunnen verdrinken in het enorme aanbod. Om het je makkelijk te maken heb ik er eentje voor je uitgekozen.


Geranium 'Hollywood' is een bossige Geranium met lichtroze bloemetjes die prachtig geaderd zijn. Ze bloeit enorm lang (van het voorjaar tot het najaar) en weeft lekker tussen andere planten door. Je kunt ze het beste solitair toepassen (1 per plek) in de kleinere tuin. In de wat grotere tuin zou je er 4 of 5 bij elkaar kunnen planten. Het is altijd fijn om een plant in de tuin te hebben die met haar lange bloei als een soort ruggengraat fungeert voor de border. Daar is deze Geranium zeker geschikt voor!


Hoogte: 50

Kleur: lichtroze

Bloeitijd: mei - september

Standplaats: zon - halfschaduw

Inheems: Geranium is inheems

Nederlandse naam: OoievaarsbekGeranium 'Hollywood'
Geranium 'Hollywood'


FAVORIET NR 2 - POLEMONIUM 'SONIA'S BLUEBELL'


Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik de afgelopen jaren nog niet heel veel gebruik heb gemaakt van de Polemonium. Waarom weet ik eigenlijk ook niet. Ze is heel bruikbaar voor haar bladstructuur, maar ik was nog nooit helemaal verkocht. Maar die tijd is voorbij want... *tromgeroffel* Nu heb ik deze soort leren kennen van Frans. Ze heeft prachtig geveerd blad met lieve lila bloemetjes erboven. Wanneer ze is uitgebloeid worden de knoppen van de bloemen roze/rood waardoor de plant zijn sierwaarde behoudt. Een echte aanrader! Ze is laag en dus geschikt voor de eerste rij van de border. Ook verkocht? ;)


Hoogte: 50

Kleur: Lila

Bloeitijd: Mei - juli

Standplaats: Zon - halfschaduw

Inheems: nee

Nederlandse naam: JacobsladderPolemonium 'Sonia's Bluebell'
Polemonium 'Sonia's Bluebell'


FAVORIET NR 3 - THALICTRUM AQUILEGIFOLIUM 'ALBUM'


Mooi blad, check

Mooie bloei, check

Mooi uitgebloeid, check


Vroeg in het voorjaar siert ze de tuin met haar fluffy, pluizige bloemetjes. Ze bloeit dan tegelijkertijd met een aantal bloembollen waaronder de licht- en donkerblauwe Camassia. Een super combinatie! Uitgebloeid vind ik haar het mooist. De eens zo fier opstaande bloemetjes laten hun hoofd zakken en veranderen in roze zaaddozen. Deze look houdt ze aan tot het najaar.

Na een paar jaar kan de plant flink uitgroeien tot en forse plant. Met die reden heb ik haar uit mijn kleine stadstuin gehaald. Op het moment komen er weer kleine zaailingen naar boven, wat prima is. Deze nemen een stuk minder ruimte in beslag. Na een paar jaar zullen ook deze weer veel ruimte innemen en zal ik ze weer weg moeten halen. Zo gaat dat soms in de tuin. Het is een levend organisme dat constant in verandering is. Hoogte: 100

Kleur: wit

Bloeitijd: mei - juni

Standplaats: zon - halfschaduw

Inheems: neen

Nederlandse naam: Ruit
FAVORIET NR 4 - CHAEROPHYLLUM AZORICUM


Dit is dus helemaal mijn ding; een plant met bijzonder blad (heel het jaar door mooi), liefelijke bloei en ze lijkt regelrecht uit de bermen van de polder te komen. Ik kom ze niet heel vaak tegen, want ze worden bijna nergens gekweekt. Zo jammer, want moet je nou zien op de foto hieronder. Echt een plaatje! Mocht je toch het geluk hebben gehad en deze plant toch in handen hebben gekregen, combineer haar dan met een grasje zoals Sesleria of Molinia, Geranium 'Hollywood', Salvia, Succisella en Scabiosa en je hebt gegarandeerd feest in de tuin.


Hoogte: 100

Kleur: Wit

Bloeitijd: Juni - juli

Standplaats: Zon - halfschaduw

Inheems: Nope

Nederlandse naam: Ribzaad

FAVORIET NR 5 - ASTER 'ANDENKEN AN ALMA POTSKE'


Owja, en deze kan ook toegevoegd worden om het feestje helemaal af te maken. Een knallertje in de herfst! Sodeju. Ik moet heel eerlijk zeggen dat deze Aster nogal heftig overkomt wanneer je haar zo enkel op een plaatje ziet staan, (zie rechtse foto, de hardroze bloemen) maar geloof me, in de herfst kan de plantenborder dat wel hebben. Om je hiervan een beeld te geven zie je haar op de linkse foto (even je bril opzetten) helemaal achterin staan. Tussen alle andere pittige herfstkleuren is deze bijna fluor roze bloemkleur helemaal te gek.Hoogte: 120

Kleur: Fluor roze, hard roze Bloeitijd: September - oktober

Standplaats: Zon - halfschaduw

Inheems: nee

Nederlandse naam: Er zijn soorten Asters die inheems zijn.

FAVORIET NR 6 - HEUCHERA VILLOSA


Van fluoriserend roze weer even terug naar een iets wat rustigere en eenvoudige plant. Deze Heuchera heeft frisgroen blad en mooie witte aren die pas in oktober op haar mooist staan. Combineert mooi met Molinia en Euphorbia en doet het goed in de schaduw, halfschaduw. Ik pas haar vooral toe om haar mooie bladstructuur, die het hele jaar door mooi blijft. De witte aren zijn een extra cadeautje. Hoogte: 90

Kleur: Wit

Bloeitijd: September - oktober

Standplaats: Halfschaduw - schaduw

Inheems: Nee

Nederlandse naam: PurperklokjeHeuchera villosa
Heuchera villosa


FAVORIET NR 7 - PATRINIA SCABIOSIFOLIA


Patrinia... ik vraag me ineens af of dit ook een meisjes naam is. Even Googlen.. Okay niet echt dus. Wel is ze familie van de Valeriaan. Ze heeft een mooie, luchtige bloeiwijze en uitgebloeid is ze ook nog steeds mooi. Ze heeft een pittige gele kleur die niet geliefd is, maar in combinatie met andere planten kan dit geblust worden. Verder is ze mega populair bij vlinders en bijen. Alleen daarom zou je haar al kunnen toepassen.


Hoogte: 90

Kleur: Geel

Bloeitijd: Juli - augustus

Standplaats: Zon

Inheems: nee

Nederlandse naam: GoudvaleriaanPatrinia scabiosifolia
Patrinia scabiosifolia


FAVORIET NR 8 - SALVIA 'ELLY'S PINK'


Wie mij een beetje volgt op Instagram heeft deze al een paar keer voorbij zien komen de laatste tijd. Helemaal vanuit Dalfsen is deze terechtgekomen in Biervliet. Een sterke plant die al vroeg bloeit in het voorjaar. Voor zover ik weet alleen verkrijgbaar bij Coen Jansen en bij Frans en Franny. Ze vormt een stevige pol en omdat ze zo vroeg in het jaar zo uitbundig roze bloeit, valt ze van kilometers afstand al op. Zoals je ziet op de foto hieronder combineert ze mooi met Allium.


Hoogte: 80

Kleur: Roze

Bloeitijd: Mei - juni

Standplaats: Zon

Inheems: Er zijn Salvia's die inheems zijn

Nederlandse naam: Salie
In het roze Salvia 'Elly's Pink'
In het roze Salvia 'Elly's Pink'FAVORIET NR 9 - SUCCISELLA 'FROSTED PEARLS'


Vorig jaar had ik deze plant gekocht in het voorjaar bij Plantwerk en haar vervolgens geplant in de testtuin. Na het inplanten heeft het maanden niet meer geregend en op een of andere manier was ik deze plant helemaal vergeten. Totdat ik in het najaar ineens kleine lichtblauwe bolletjes voor de Deschampsia zag zweven. Mega verbaasd dat deze plant nog niet het lootje had gelegd. Ondertussen in ze uitgegroeid tot een flinke pol en geeft ze ook nu geen kik. Future plant!


Hoogte: 80

Kleur: heel licht blauw

Bloeitijd: Juni - september

Standplaats: Zon

Inheems: nee

Nederlandse naam:Succisella 'Frosted Pearls'
Succisella 'Frosted Pearls'


FAVORIET NR 10 - SCABIOSA 'PERFECTA ALBA'


Een van de weinige in dit lijstje die ook in mijn boek staat. Deze plant heeft bijna dezelfde eigenschappen als alle bovengenoemde planten; zeer droogtebestendig, bloeit mooi en lang en is ook uitgebloeid nog interessant om te zien. Je hebt haar ook in de kleuren lichtblauw en zachtroze en is nauwverwant aan de Cephalaria en de Knautia. Deze twee soorten kunnen erg zaaien, wat deze Scabiosa niet doet. In de testtuin heb ik haar gecombineerd met Briza media. Een dankbare en luchtige combinatie.

Hoogte: 80

Kleur: wit

Bloeitijd: Juni - september

Standplaats: Zon

Inheems: Ja

Nederlandse naam: Duifkruid


Scabiosa 'Perfecta Alba'
Scabiosa 'Perfecta Alba'FAVORIET NR 11 - SANGUISORBA CANADENIS


Sanguisorba's mogen nooit ontbreken in de tuin. Sierlijk, ijl, luchtig en mooi geveerd blad. De bloemen weven vriendelijk boven de andere planten, vaak vergezeld met een bij of een vlinder. Je hebt ze in het rood, roze of wit. De aren van de S. canadensis lopen groen uit en kleuren vervolgens wit. Een welkome plant in de border en makkelijk te combineren met andere soorten planten.


Hoogte: 120

Kleur: wit

Bloeitijd: Juli - september

Standplaats: Zon - halfschaduw

Inheems: Sommige soorten

Nederlandse naam: Pimpernel


Sanguisorba canadensis
Sanguisorba canadensis


Dat was hem dan alweer, mijn top 10 (+1) favoriete plantenlijst! Stuk voor stuk heerlijke, makkelijke planten om toe te passen in de tuin, zonder gezeur of gedoe. Ik hoop dat je heb kunnen inspireren met een selectie planten die niet bepaald alledaags. Er is zoveel moois! Ik wens je heel veel tuingeluk en tot de volgende top 10!


Liefs,


Linda

2.468 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page