top of page

Met deze 8 insect-trekkende planten heb je gegarandeerd succes op goedaardig gezoem in de tuin!

We zijn er steeds meer mee bezig; een tuin die goed is voor de natuur. Maar welke planten zet je nou in de tuin die veel hommels, bijen en vlinders aantrekken? In de enorme brij van de plantenwereld is het lastig om de juiste plantenkeuzes te maken, er is zóveel. Om de keuzestress te ontvluchten houden we het dan maar bij Lavendel, maar om dan wéér voor Lavendel te gaan is ook weer zo wat (Alhoewel dat natuurlijk wel een tijdloze topper blijft )


Om de wereld en jou een handje op weg te helpen naar een tuin met een nét iets ander assortiment planten dan normaal, heb ik daarom een lijstje opgesteld met acht vaste planten die ge-ga-ran-deerd een groot succes op goedaardig gezoem in je tuin zullen zijn, het hele jaar door!V O O R J A A R


Nepeta 'Kitkat' - kattenkruid

-

We beginnen het voorjaar met dit lage plantje die vanaf mei begint te bloeien en die dit volhoudt tot in september! Insecten zijn gek op deze plant waar ze bijna een half jaar hun eten vandaan kunnen halen. Daarnaast zijn de katten er trouwens ook gek op, het heet natuurlijk niet voor niets kattenkruid ;) Doet het ook goed in een pot. Zonminnend.


Nepeta 'Kitkat'

Z O M E R


Calamintha nep. subs nep - Steentijm

-

Deze ruikt lekker!! Sodeju. Een keertje met je hand erdoor heen en je handen ruiken heerlijk naar, je raadt het al, mint.

Het is wel overduidelijk dat de insecten van kruidachtige planten houden. Calamintha nep. subs. nep bloeit iets later in de zomer en geeft eind juli een nieuwe boost aan nectar waar de bestuivers altijd weer enthousiast van worden, dat kun je gewoon horen haha! Ook deze doet het goed in een pot en is goed te combineren met andere insect trekkende planten zoals bv Allium senescens, die hieronder wordt genoemd. Zonminnend.


Calamintha nep. subs. nep. is de plant met de kleine witte bloementjes aan de rechterkant

Allium senescens - sierui

-

Kijk nou wat een feestje! Dit is de absolute kampioen onder de insect trekkende planten. Letterlijk honderden vlinders, bijen en hommels zitten hier gezellig met zijn alle te genieten van het blijkbare eindeloze nectar dat dit kleine plantje te bieden heeft. Wanneer we dit langs alle snelwegen en in alle bermen zouden planten is het insecten probleem snel opgelost. Zo simpel kan het zijn. Zonminnend en zoals de bovenste twee doet deze het ook goed in pot.


Agastache 'Blackadder' - Dropplant

-

De vierde plant op rij die we onder de categorie 'kruidachtigen' kunnen plaatsen. Wanneer we weer met onze handen door de plant gaan zullen we dit keer geen mint ruiken, maar anijs. Met zijn dieppaarse aren en daaraan lila - lipbloemen is deze plant is toch wel echt een aanwinst in elke tuin. Een selectie van Coen Jansen. Zonminnend en goed voor in een pot.


Agastache 'Blackadder' in de testtuin van Studio Linda Lavoir

Eupatorium 'Riesenschirm' - leverkruid

-

Ik ben altijd zo onder de indruk van deze plant! Met zijn 180 cm, donkere stelen en enorme donkerroze schermen valt deze plant enorm op. Blijkbaar ook voor de hommels en de vlinders, want die komen hier massaal op af. Typisch dat er dan weer minder bijen op zitten, die zijn ondertussen aan het laden bij de Allium's, Calamintha en Agastache. Voor ieder wat wils! Zonminnend.


Eupatorium 'Riesenschirm' in de testtuin van Studio Linda Lavoir

Veronicastrum 'Lavendelturm'

-

Het gebruik van alleen maar inheemse planten is een punt van discussie. Veronicastrum is alles behalve inheems met Amerika als land van herkomst. Dat de insecten niet van deze planten zouden houden is pure onzin. Met mijn eigen ogen zie ik hoe ook deze plant veel diverse insecten soorten aantrekt. Van verschillende kleine solitaire bijen, honingbijen, zweefvliegen, kevers, verschillende hommel soorten én vlinders is tie toch echt wel heel erg geliefd hier in Nederland.

In het boek van Dave Goulson, De tuinjungle, word uitgelegd dat insecten die bestuiven geen onderscheid maken tussen inheems of niet-inheems. Alleen de insecten die de bladeren eten van planten, hebben last van de niet-inheemse planten. Ik zal nog eens een blog wijden aan dit onderwerp.


Veronicastrum 'Lavendelturm'

N A J A A R


Succisa prantensis

-

Wanneer we denken aan lila blauwe bolletjes die pas in september beginnen te bloeien dan hebben we het natuurlijk over Succisa pratensis. In het late najaar zweven ze als grote lollypoppen door de tuin. Niet alleen wij, maar ook heel veel verschillende insecten zijn dol op deze plant. Van de grote stadsreus tot de normale honingbij, van de dagpauwoog tot de rupsen van de Aralia. Ze zijn er allemaal bij. Een feestelijk aanzien wanneer je ziet hoe er van deze plant genoten wordt.Succisa pratensis, favoriet van de dagpauwoog
Succisa pratensis, favoriet van de dagpauwoog


Sedum 'Matrona'

-

Wanneer alle bloemen zijn uitgebloeid, begint de Sedum nog maar net. 'Matrona' sluit het jaar feestelijk af met prachtige donkerroze schermen die tot oktober mooi staan te flaneren op hun donkere blad. De laatste nectar wordt hier ingeslagen door de insecten om de winter te kunnen overleven.. Vooral de hommels zijn gek op Sedum en genieten hier van tot het laatste eind. Daarna zullen zij zich terugtrekken totdat ze zich in het vroege voorjaar weer te goed kunnen doen aan de Nepeta 'Kitkat'..


Zo is het cirkeltje mooi rond!


Sedum 'Matrona'

E E N L A A T S T E T I P


Oke, ik wil niet zeggen dat het online bestellen van planten of het planten halen bij een tuincentra slecht is, maar je kunt je planten ten alle tijden het beste bij een kwekerij halen of een tuincentrum die zijn eigen planten opkweekt. Kwekerijen zijn plekken waar de planten met veel liefde en passie opgepot worden, vrijwel geen insecticiden gebruikt worden en waar de kwaliteit van de planten gewoonweg het allerbeste is.


De volgende kwekerijen/tuincentra zijn de moeite waard:


Kwekerij In Goede Aarde - Biervliet

Kwekerij De Hessenhof - Ede

Kwekerij van Coen Jansen- Dalfsen

Kwekerij Bastin - Aalbeek ( levert ook online )

Tuincentrum Prinsenbosch - GilzeBedankt voor het lezen en deel maar een fotootje wanneer de planten én de insecten in de tuin zijn! ;)


Groetjes,


Linda

Comments


bottom of page