top of page

Nieuw tuinontwerp | De esthetische ecologie

Als ontwerper voor de buitenruimte vind ik zowel het luisteren naar de eisen van de klant, als het begeleiden van de klant naar een ontwerp die esthetisch past in de tijd waar we ons op dit moment bevinden, belangrijk. 'Onderhoudsvrij', ecologisch, goedkoop ( ja, die hoort ook in het rijtje ) en hergebruik zijn verschillende lagen die ik allemaal op een creatieve manier inzet in een tuinontwerp. Zo is niet alleen de klant blij, maar ook de natuur.. en is dit niet waar we allemaal naartoe moeten in deze tijd?

a thousand layers

Een ontwerp dat wordt omschreven als 'leuk' bestaat in mijn ogen niet. In ieder geval niet in mijn tuinontwerpen. Elk project heeft een stuk of 10 lagen ( 1ooo is wel een beetje overdreven ) Deze lagen worden allemaal op een volgend onder elkaar gelegd. De eerste laag is altijd het verhaal van de klant. Wat willen ze? Wat vinden ze mooi? Wat zijn hun herinneringen aan een tuin? De eerste laag is altijd de basis voor de volgende lagen. De tweede en de derde laag zijn de analyses van de buitenruimte en de ruimte van het huis naar buiten toe. Zon, wind, schaduw, zichten etc et. Vervolgend komen de lagen ruimtelijkheid en de keuze van materialen. Dit zijn de lagen waar ik zelf helemaal wild enthousiast van word. Dit is jouw kans als tuinontwerper om de mensen mee te nemen in een wereld die zij niet kennen.. en dit is geen Pinterest, Instagram of Facebook wereld. Je laat ze jou creatieve manier van ruimtelijk ontwerpen, beplantingsplannen en materialen keuze zien. Deze zijn niet alleen interessant voor de klant, maar zoals ik zovaak zeg, ook interessant voor op grotere schaal. Het ontwerp zoals op deze afbeelding is 100 % de stijl van de opdrachtgever. De materialen zijn allemaal tweedehands

( circulair ) en de beplantingsplannen zijn bruikbaar als pluktuin en als groene/kruidentuin en een plek waar insecten hun leefgebied vinden. Er zijn klimplanten en bomen ( drie leilindes die niet op de tekening staan ) waar vogels kunnen schuilen en nestjes kunnen bouwen. De opdrachtgever kan op plekken zitten waar ze kan genieten van een boekje of waar ze samen kunnen zitten met een stel vrienden. Kortom het ontwerp ziet er simpel uit, maar er zit ontzettend veel diepgang in. Samengevat esthetische ecologie!



103 weergaven0 opmerkingen
bottom of page