top of page

Hamamelis feestje bij Arboretum Kalmthout

Deze stond al een tijdje op mn lijstje en nu was het dé perfecte tijd om Arboretum Kalmthout eindelijk eens te bezoeken. Op dit moment bloeien namelijk alle toverhazelaars, en dan hebben we het niet over een stuk of tien, maar wel honderden!

Afgelopen vrijdag was een mooie zonnige dag en in combinatie met de nog lage februari zon die de bloemen van de Hamamelis deed oplichten, was het een magisch bezoek. Hieronder zijn de tien mooiste toverhazelaars die ik heb gezien, van geel naar oranje en van oranje naar rood. Daarbij geef ik nog een korte omschrijving van de habitat, benodigde grondsoort en verzorging van de toverhazelaar. Altijd handig!


GEEL


In de natuur vind je bijna alleen maar toverhazelaars met gele bloemetjes, vandaar dat we deze ook het meeste in de tuinen terug zien. Maar naast toverhazelaars met gele bloemen zijn er ook met oranje en rode bloemen. Uit de Verenigde Staten komen Hamamelis ovalis, H. virginiana en H. vernalis, uit China komt H. mollis en uit Japan H. japonica. De beste komen voort uit kruisingen tussen de Aziatische soorten Hamamelis mollis en H. japonica. In 1954 is deze hybride voor het eerst beschreven als Hamamelis x intermedia. Van deze laatste soort zijn er veel te vinden in het arboretum van Kalmthout.


Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise'
Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise'

Hamamelis mollis 'Imperialis'
Hamamelis mollis 'Imperialis'

Hamamelis x intermedia 'Anne'
Hamamelis x intermedia 'Anne'

Hamamelis x intermedia 'Advent'
Hamamelis x intermedia 'Advent'

Hamamelis x intermedia 'Nina'
Hamamelis x intermedia 'Nina'

ORANJE


Het is voor toverhazelaars belangrijk dat ze genoeg vocht hebben ( ze komen tenslotte van nature uit bosrijke omgevingen ) Nu zijn de winters doorgaans nat genoeg, maar let er in de zomer op dat vooral de jonge toverhazelaars voldoende water hebben/krijgen. Een licht zure grond tot neutrale bodem is ideaal. Hamamelis houdt niet van kalkrijke bodems. Een toverhazelaar combineren met lavendel is dus geen verstandige keuze.


Helaas kon ik de naam van deze prachtboom niet vinden!

Hamamelis x intermedia 'Aphrodite'
Hamamelis x intermedia 'Aphrodite'

Hamamelis x intermedia 'Spanish Spider'
Hamamelis x intermedia 'Spanish Spider'

ROOD


De toverhazelaar is een langzaam groeiende struik of meerstammige boom die bijna altijd breed uitgroeit. Houdt hier dus rekening mee. In een grote tuin is dit natuurlijk geen probleem, maar in de wat kleinere tuin zul je de Hamamelis afentoe moeten snoeien. Doe dit in de winter door de takken van de voorbije zomer terug tot twee of drie knoppen te snoeien. Hierdoor krijg je dicht vertrakte en rijkbloeiende struikenHamamelis x intermedia  'Georges'
Hamamelis x intermedia 'Georges'

Hamamelis x intermedia 'Böhlje's Feuerzauber'
Hamamelis x intermedia 'Böhlje's Feuerzauber'

Hamamelis x intermedia 'Foxy Lady'
Hamamelis x intermedia 'Foxy Lady'229 weergaven0 opmerkingen
bottom of page