top of page

Tuinseizoen Editie 2 - Betonpad als rode draadDe oude tuin paste totaal niet bij het jonge gezin dat hier nu woont, vertelt Linda van de Lavoir die sinds 2017 in Rotterdam haar eigen tuinontwerpbureau runt. “De tuin was vooral donker in materialen en een beetje suf ingericht. Ze wilden het wat meer van deze tijd hebben en passend bij het interieur. Het moest jong en fris worden net als het interieur en voor de rest kreeg ik eigenlijk de vrije hand.” In een eerder tuinontwerp had Linda al eens beton als verharding toegepast en dat sprak de opdrachtgevers erg aan. Dat het lange pad dat voor Linda de rode draad bij het ontwerp vormde van beton zou worden, was dan ook al snel duidelijk. “De tuin bestaat uit drie ruimtes: de voortuin, zijtuin en achtertuin. Op dat moment werd eigenlijk alleen de achtertuin gebruikt als verblijfsruimte. Maar als je een tuin hebt, dan wil je gewoon het maximale eruit halen, elke vierkante centimeter die je hebt natuurlijk. Toen ben ik gaan kijken hoe ik die drie ruimtes met elkaar kon verbinden en is dat pad er als eerste uitgekomen.”

Bloemenweide In de zijtuin loop je eerst onder een moderne, witte pergola door voordat je in de achtertuin uitkomt bij een royaal eetterras en een lange betonbank tegen een gestuukte wand. Alles in dezelfde lichte tint. Wel hebben de keramische tegels van het terras een donkere voeg waardoor het terras iets meer gescheiden wordt van het betonpad. Bijna achterin de tuin loopt in een knik en het betonpad óók ligt nog een lounge terras met daarvóór een klein gazon voor de kinderen. “Ze wilden heel graag een kindvriendelijke tuin maar dan niet dat er een grote trampoline in zou komen of andere grote attributen.” Het pad eindigt bij de nieuwe berging met sedumdak, helemaal achter in de tuin. Linda bedacht ook de grote lijnen van deze berging waardoor deze perfect in het totaalplaatje past. Het hout van de berging loopt bovendien fraai door in dat van de schutting. Gekozen is voor bamboehout (gevelparket Moso Bamboo van Awood), duurzaam materiaal dat je niet hoeft te behandelen en dat mooi vergrijst. Het contrast tussen de wit gestuukte wand en de bamboe schutting en berging is erg mooi. En dat geldt ook voor het contrast tussen de super strakke materialen en weelderige, ijle beplanting. Natuurlijk ogende vaste planten en siergrassen zijn luchtig door elkaar heen gezet en dat geeft het effect van een bloemenweide. Daarbij zaaien diverse plantensoorten - zoals Stipa (vedergras) - zich spontaan uit. Zo heb je volgens Linda ‘elk jaar een andere tuin’. Enkele meerstammige boompjes - zoals een Japanse esdoorn, een krentenboompje en een sierkers - completeren het geheel. Ze zorgen voor extra sfeer en sommige voor een mooie voorjaarsbloei.


‘Elke plant heeft zijn eigen karaktertje. Dus je moet de planten leren kennen om te kijken wie het goed met elkaar kunnen vinden en wie niet.’

Hele beleving De beplanting oogt dan wel heel nonchalant maar het is nog niet zo eenvoudig om deze samen te stellen. Daarom heeft Linda sinds anderhalf jaar haar eigen testtuin in Zeeland: een stukje land waar ze planten kan uitproberen. “Die materie is heel lastig. Je kan dat echt niet uit boeken leren, je moet dat zelf ondervinden, is mijn mening, want elke plant heeft zijn eigen karaktertje. Dus je moet de planten leren kennen om te kijken wie het goed met elkaar kunnen vinden en wie niet. Ik kijk ook altijd naar wat goede planten zijn die lang meegaan. En hoe ze zich gedragen, dat het alle- maal mooi bij elkaar past én zo luchtig wordt.” Om aan te sluiten bij het lichte interieur koos ze voor bloeitinten in wit, lila en zachtblauw. De kleur van de felroze verlichtingsarmaturen binnenshuis liet Linda her en der in toefjes in de beplanting terugkomen. Het zorgt ervoor dat binnen en buiten in elkaar over lijken te lopen. “Als je de openslaande deuren opendoet dan lijkt het alsof je ín de huiskamer door de tuin loopt. Je hoort altijd over verbinding maken tussen binnen en buiten maar ik heb dat nog nooit ergens zó ervaren!” Niet alleen de tuinontwerper is erg blij met het eindresultaat, de opdrachtgevers zijn dat óók. “Ze zeiden: ‘We hadden nooit van ons leven verwacht dat een tuin zoveel effect op het hele gezin zou hebben’. Dus ook dat de kindjes het fantastisch vonden om ineens al die bijen en vlinders te zien. En ook dat pad dat zo lang is, dat hun zoontje daar overheen kan steppen, over een lange afstand. Een hele beleving voor hun allemaal eigenlijk, dus dat is wel leuk om te horen.”


312 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page