Miscanthus + de herfstzon = de ultieme herfstsfeer

Bijgewerkt: feb 20

De dagen worden korter en de nachten langer. Na september sluiten we de zomer af en begint het verval van natuur. Bomen kleuren in de meest intense kleuren rood, geel en oranje. De Taxus en Liguster hagen lijken nog groener te lijken door de siergrassen die stro-achtig kleuren en oplichten wanneer de zon erop schijnt. De sfeer is adembenemend.

Miscanthus 'Yakushima Dwarf' en Molinia 'Transparant' stelen de show in deze border wanneer de zon ondergaat. De pluimen van de Miscanthus en de oranje geworden stelen van de Molinia beginnen op te lichten. Als tuinontwerper kijk ik altijd naar de esthetische waarde van een plant. Maar er is niks zo interessant als een plant beter leren kennen. Ik ging opzoek naar meer informatie.


MISCANTHUS, MEER DAN EEN SIERGRAS


Miscanthus is een van oorsprong Aziatisch geslacht van reuzengrassen, waarvan het uiterlijk het midden houdt tussen riet en bamboe. Het lijkt alles in zich te hebben om geteeld te kunnen worden voor tal van toepassingen: het gedijt onder zeer diverse omstandigheden, heeft grote opbrengst in biomassa, heeft weinig onderhoud nodig en heeft de gewoonte zijn nutriënten aan het eind van het groeiseizoen in de wortels op te slaan, zodat bij oogst vooral nutriënten-arme biomassa van het land wordt gehaald. Dat is een goede eigenschap, omdat de Miscanthus daardoor nauwelijks bemest hoeft te worden. Kansrijke en deels hoogwaardige toepassingen van Miscanthus zijn vezels als vervanging van katoen in kleding, papier, veevoer, verpakkingsmateriaal, grondstof voor bioplastic en biobrandstof.

Miscanthus blijkt dus niet zeer effectief te zijn in de tuin, maar heeft veel eigenschappen waar je u tegen zegt.


MOLINIA OFTEWEL, PIJPENSTROOTJE


Molinia, oftewe pijpestrootje, is een decoratief siergras uit de grassenfamilie of Poaceae. Pijpestrootje, Molinia caerulea, is een uit Europa, West-Azië, Noord-Afrika en Noord-Amerika afkomstig gras dat we als siergras in onze tuinen wordt planten. In het wild groeit deze grassoort op vochtige plekken met zure zandgrond, vaak samen met heide. behalve in veenmoerassen en heidevelden treffen we de plant ook in natte duinvalleien aan. Pijpestrootje is inheems in Nederland en België. Vroeger werd het gras gebruik voor vlechtwerk. Ook werden er bezems mee gemaakt. De botanische benaming van Pijpestrootje is ‘Molinia caerulea’. Hoewel de plant al in 1753 beschreven was als ‘Aira caerulea’ door Carl Linnaeus, was het de Duitse botanist Conrad Moench die de plant in het juiste geslacht plaatste. De geslachtsnaam ‘Molinia’ is een eerbetoon aan de Spaanse botanicus Juan Ignacio Molina. Het geslacht ‘Molinia’ kent slechts twee soorten. De soortnaam ‘caerulea’ is afgeleid van het Latijnse 'caeruleus' of ‘blauw' en verwijst naar de leikleurige pluimen. 

In het Engels wordt Pijpestrootje aangeduid met de naam ‘Purple Moor Grass’, in het Frans wordt de plant ‘la Molinie bleue’ genoemd en in het Duits ‘Blaues Pfeifengras’ of ‘Besenried’. De Nederlandse naam ‘Pijpestrootje’ is afgeleid van het gebruik om er Goudse pijpen mee door te steken. 

Bron Miscanthus: https://www.wur.nl/nl/artikel/Supergewas-Miscanthus-blijkt-inderdaad-vol-potentie.htm

Bron Molinia : https://tallsay.com/page/4295000588/pijpestrootje-standplaats-verzorging-snoeien-en-vermeerderen-van-molinia-caerulea

10 keer bekeken

Tel nr:

0683233074

Adres:

Svendsenlaan 36

3055 TP Rotterdam

  • Black Pinterest Icon
  • Tuinarchitectuur, tuinontwerp, Linda
  • tuinontwerp, tuinarchitectuur, linda
  • tuinontwerp, tuinarchitectuur, linda

Design for a better tomorrow