top of page

Euphorbia x martinii

Woowww wat een plant! Terwijl alles langzaam begint te groeien, springt de Euphorbia x martinii als een reus boven de voorjaarsborders uit. Grote licht-groene pollen, die, wanneer de zon begint te schijnen, compleet oplichten. Samen met het krentenboompje, prunus en de bloembollen is dit een verademing na de donkere dagen. Het is lente!

Lente in de tuin! Bloeiende Amelachier lamarckii en Euphorbia x martinii
Bloeiende Amelachier lamarckii en Euphorbia x martinii


E U P H O R B I A D O E T W A T T I E W I L T


Lente, ja daaaag! Terwijl we in het voorjaar van 2020 al een maand zonder water zaten, zitten we nu midden in de sneeuwstormen. Drie dagen lang heb ik zorgelijk uit het raam gekeken.. Als dat maar goed komt. Alle Magnolia's die net prachtig in bloei stonden. De krentenboompjes en de Prunussen, al het verse groen van de vaste planten en siergrassen. En natuurlijk niet te vergeten, de 10.000 planten de een week voor de sneeuw de grond in zijn gegaan bij de testtuin en het project met Piet Oudolf. Maar we mogen de natuur nooit onderschatten. Nu de sneeuw is verdwenen en de zon voorzichtig van achter de wolken komt, kunnen we de mogelijke schade van het slechte weer onderzoeken. Maar er valt te concluderen dat er weinig tot niks kapot is gegaan. Echter is de mooie bloei van de Magnolia's vervroegd gestopt en heeft de Sedum 'Matrona' wat schade op het blad opgelopen. Of dit uiteindelijk ook effect heeft op de groei of bloei van de Sedum voor de rest van het jaar, zal ik nog moeten ondervinden. De Euphorbia x martinii heeft in ieder geval nergens last van gehad en heeft de sneeuw met trots overleefd. Want hij staat nog steeds prachtig! Dit is het eerste jaar dat ik deze plant in mijn tuin heb staan en ik moet zeggen dat ik blij verrast ben. Wat ik echter niet had verwacht was dat tie zo groot zou worden. Even hoog als breed wordt tie, 60 x 60 cm dus. Omdat ik best een kleine tuin in Rotterdam heb, neemt de Euphorbia dus redelijk wat plaats in. Eerst had ik er vijf in de tuin, maar drie stuks verdeeld over de tuin is dus meer dan genoeg. ( De andere twee Euphorbia's worden liefdevol geadopteerd door mijn schoonouders )


Lente in de tuin! Bloeiende AmeLente in de tuin! Bloeiende Amelachier lamarckii en Euphorbia x martiniilachier lamarckii en Euphorbia x martinii
Het zonlicht zorgt dat de Euphorbia x martinii oplicht

W A A R O M E U P H O R B I A I N D E T U I N ?


Heel veel weet ik nog niet van de Euphorbia's. Het plantenrijk is zo groot dat het een tijdje duurt voordat je alles ontdekt heb. Euphorbia x martinii is de eerste in mijn tuin in Rotterdam. In mijn testtuin in Zeeland heb ik ook Euphorbia characias 'Forescate', Euphorbia amygdaloides 'Robbiae' en Euphorbia cyparissias 'Fen's Ruby' geplant. Wat mijn positieve ervaring tot nu toe is met Euphorbia x martinii zal ik even voor jullie opsommen;


 Prachtige bloei in het voorjaar. Een echte knaller die mooi te combineren is met bloembollen zoals scilla mischtschenkoana of met meerstammige bomen zoals Amelanchier lamarckii of een vroeg bloeiende Prunus yedoensis.

• Doet het zowel in de zon als in de halfschaduw tot schaduwachtige plek erg goed • Wintergroen Minpunten heb ik nog net, wellicht komen die in der loop der tijd. Die zal ik jullie dan natuurlijk laten weten.

Wat zijn jouw ervaringen met de Euphorbia x martinii? Laat het weten in een comment!210 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page