De ontwikkeling van de ecologische tuin
'Ecologisch' is een woord wat helemaal past bij mijn generatie. Nadat we in een tijd hebben geleefd ( de tijd van mijn ouders, 50/60 jaar ) waar we gewend zijn geraakt om alleen maar te nemen, wordt het nu de tijd dat we ook eens gaan geven. We zeggen vaarwel tegen de massa productie. Koeien, kippen en varkens gaan weer terug in de wei, de zeeën worden niet langer leeggevist, we eten alleen nog maar seizoens groenten en de stenen gaan allemaal uit de tuin.
KLIMAATVERANDERING, WIE IS DE SCHULDIGE
Bij elk probleem hoort een pispaaltje. Maar naar wie gaan de vingers wanneer we het hebben over de klimaatverandering. De overheid? de grote bedrijven? De consumenten? We hebben er allemaal onze mening over en zoals ieder ander mens heb ik die ook.
We kunnen over dit onderwerp blijven discussiëren en blijven praten tot we een ons wegen, maar dat verandert niks. Dus daarom luister ik naar de wijze woorden die mijn vader altijd zei: 'Verbeter de wereld en begin bij jezelf'.
'Met het oog op de warme en drukke toekomst die ons te wachten staat, zal het vergroenen van tuinen zeker (moeten) bijdragen aan de leefbaarheid en kwaliteit van onze dorpen en steden. Mooi dat jij je daar voor inzet Linda, ga zo door!'
DE ECOLOGISCHE TUIN
Als tuinontwerper voel ik sterk de verantwoording om zorg te nemen over het probleem waar de steden nu mee kampen. Door het verstenen van enorme oppervlakte in de stad ontstaan er problemen zoals temperatuur stijging ( tot wel 5 graden!! ), het weglopen van het water in de riolering
( wat kan leiden tot verzakkingen van huizen ) en het wegnemen van leefgebieden van insecten en vogels ( dit klinkt een beetje gek, maar zij zijn de basis van ons bestaan. Het eco systeem begin bij de natuur, daarna komen wij. Wij hebben de natuur nodig en de natuur heeft ons niet nodig. Voor meer informatie over dit onderwerp kan je altijd even op mijn website kijken waar ik dieper inga over dit onderwerp https://www.lindalavoir.com/ecosysteem )
Het is begrijpelijk dat iedereen een onderhoudsvrije tuin wilt wanneer je 40/50 uur werkt per week en een gezin hebt. Maar onderhoudsvriendelijk is niet per se een tuin vol stenen. Je hebt aan een tuin met stenen evenveel onderhoud als aan een tuin vol met beplanting. Laat mij hier de - en + punten van een tuin vol stenen eens uitlichten.
+ punten tuin met stenen
• 'Onderhoudsvriendelijk'
• Veel bruikbare oppervlakte ( je kan je hele tuin volzetten met tuinhuisjes, fietsen, stoelen, tafels en andere rotzooi )
- punten tuin met stenen
• Een lelijk uitzicht vanuit huis de tuin in.
• Het hemelwater loopt niet weg.
• Er kunnen geen insecten of vogels terecht in de tuin ( waar moeten die arme beesten toch naartoe )
• De kinderen leren niet omgaan met de natuur, dit heeft nadelige gevolgen voor de ontwikkeling van een kind.
• Uit onderzoekt blijkt dat depressies voortkomen uit de nabije leefomgeving van de mensen. Een tuin vol stenen heeft een negatief effect op het humeur van de mens.
+ punten van een ecologische tuin
• Een tuin met een doordacht beplantingsplan zorgt ervoor dat de tuin 12 maanden per jaar aantrekkelijk is. Zowel om er in te zitten als om er naar te kijken wanneer men binnen zit.
• Uit onderzoekt blijkt dat het werken met de natuur is goed voor de gemoedstoestand van de mens en dat het een positief effect kan hebben op depressies en een burn out.
• Het hemelwater komt in de bodem terecht. Dit zorgt ervoor dat het bodemleven gezond blijft en huizen niet kunnen verzakken.
• Er ontstaat een leefgebied voor de insecten en vogels. Dit is gunstig voor ons bestaan. Daarnaast is dit leerzaam voor de kinderen en is het zicht van 'leven' in de tuin erg bevredigend voor de mens.
• Een goed ontwerp zorgt voor een optimaal gebruik van de tuin. Hierdoor heb je extra leefomgeving.
• Een goed ontwerp van een tuin en een goed beplantingsplan zorgt ervoor dat de waarde van je huis stijgt.
• Het is belangrijk dat kinderen omgaan met de natuur. Dit zorgt ervoor dat zij zich bewust worden van de wereld waar wij onderdeel van zijn. Ze ontwikkelen daarnaast hun creativiteit waardoor ze vaak succesvoller in het leven zijn dan wanneer zij nooit in contact zijn geweest met de natuur.
- punten van een ecologische tuin
Sorry, die kan ik niet bedenken
MAAR HOE ZIET ZO'N ECOLOGISCHE TUIN ER DAN IN GODSNAAM UIT?
Dat het moeilijk is om in te beelden hoe zo'n ecologische tuin er dan uit ziet kan ik wel begrijpen. Er zit veel tijd in om mensen kennis te laten maken met deze nieuwe manier van het inrichten van de tuin. Maar het begint ten eerste dat jij openstaat voor het idee. Vind jij het al een interessant idee om je tuin ecologisch in te richten? Dat is goed! De rest zal ik wel regelen!
De ecologische tuin voldoet aan de volgende eisen:
• De ecologische tuin heeft een één of meerdere biotopen*. Dit kan zijn een doordachte, biodiversie beplanting in de tuin, een sedum dak, een muur vol met klimplanten of een muurtje waar verschillende soorten planten groeien.
• Het heeft een plek waar water is, het liefst in de volle grond. Kikkers, vogeltjes en egels maken allemaal gebruik van zo'n waterplaatje om zich voor te planten of van te drinken. Let op! Deze beesten zijn handig in jouw tuin. Ze eten insecten zoals muggen en vliegjes. Ben je daar ook weer mooi vanaf.
• Minder dan de helft van de tuin is bestraat. De ecologische tuin zorgt ervoor dat het bodemleven rijk is.
• De ecologische tuin heeft één of meerdere bomen. Een boom heeft ontzettend veel voordelen. Het neemt fijnstof op, zorgt voor een leefgebied voor vogels en insecten, geeft schaduw, waarborgt water en ga zo maar door. Hierover is ook meer informatie te vinden op mijn website https://www.lindalavoir.com/ecosysteem
Dat zijn nogal wat eisen en bij het lezen van deze tuin krijg je misschien gelijk het idee dat de tuin een rommeltje worden en eruit ziet of het helemaal niet bij deze tijd past. Maar de ecologische tuin is een plaats waar de natuur en de moderne tijd een relatie met elkaar aangaan.
HET ONTWERP
Heb ik jou ervan kunnen overtuigen dat dit is wat jouw tuin nodig heeft en dat jij, naast dat je een prachtige tuin hebt, ook nog eens je steentje bijdraagt? Let me know! Ik doe niks liever dan jou helpen :)
X
Linda
* Een biotoop (Gr: βιος (bios) - leven, τοπος (topos) - plaats) is een gebied met een uniform landschapstype (ecotoop) waarin een bepaalde levensgemeenschap met organismen kan gedijen.
Een biotoop moet worden onderscheiden van het bioom, de niche en het verspreidingsgebied. Binnen een biotoop kunnen habitats worden onderscheiden. Een habitat is de specifieke plaats binnen een biotoop waar een organisme zich ophoudt. Bijvoorbeeld in de biotoop bos is de bodem de habitat van een regenworm.
Comments