top of page

5 tips om jouw tuinpotten mee in te vullen

Met goedgevulde tuinpotten kun je aan je balkon of tuin een extra dimensie geven. Je kunt je terras, balkon of ingang van bijvoorbeeld een deur extra opfleuren met de juiste keuze planten in de potten, maar wat is de juiste keuze? Vaak is het moeilijk te bedenken wat goede planten zijn voor in een pot in de tuin. Daarom help ik jou een handje met 5 gevarieerde tips met planten waar je jouw tuinpotten mee kan vullen. De foto's zijn gemaakt bij Kwekerij In Goede Aarde. Ook de planten die worden benoemd zijn daar te halen :)



1 - KIES VOOR EEN SIERGRAS

HAKONECHLOA MACRA


We trappen de top 5 af met een siergras, namelijk het Japanse gras Hakonechloa macra. Met een paar plantjes in een bloempot krijg je een mooie, licht groene pol die gelijk opvalt! Mooi om terrassen mee aan te kleden of net als de foto hieronder, aan de ingang van je huis, tuinhuis of prieel neer te zetten. Bijkomend voordeel van de Hakonchloa is dat, naast dat tie er in deze periode fantastisch uitziet, ze in de herfst nóg mooier wordt. De bladeren kleuren dan namelijk oranje. Standplaats: Hakonchloa zet je in de halfschaduw/schaduw.

Hoogte: 50 cm

Voordeel: Mooie grote pol, herfstkleur


2 - GA VOOR DE LANGSTE BLOEIER

DENDRATHEMA 'APRICOT'


De Dendrathema, of in het Nederlands, de Crysant bloeit rijkelijk in bloempot.. zoals je wel kunt zien op deze foto. Deze Dendrathema

bloeit óntzettend lang en zorgt ervoor dat alle bijen en vlinders maanden achter elkaar van voedsel zijn voorzien. Iets wat voor degene die een balkon of dakterras hebben extra leuk is, zoveel leven! Natuurlijk is het ook voor ons fijn dat we zo'n lange tijd kunnen genieten van deze prachtige abrikoos kleurige bloemen. Wanneer we een stukje naar beneden kijken zien we ook dat de donkere stelen en bladvormen deze plant extra bijzonder maken. Wat een feetje! Het geheel is goed te combineren in een terracotta pot.


Standplaats: Halfzon/zonnig

Hoogte: 90

Voordeel: Lange bloeitijd, rijke bloei




3 - KIES EEN LAAG PLANTJE

GERANIUM 'STRIATUM'


Wanneer we een bloempot vullen moet het al snel hoog of vol zijn, maar soms is het ook fijn om je potten te vullen met een laag plantje, zoals deze Geranium 'Striatum'. Een lieflijk plantje die in mei en juli mooi bleek roze bloeit. Het is leuk om deze gevulde tuinpot op tafel te zetten of te combineren met andere potten en andere planten. Zo creëer je je een kleine border. Tips om de plant mee te combineren: De andere vier planten die ik benoem natuurlijk ;)


Standplaats: halfzon/zonnig

Hoogte: 30 cm

Voordeel: tafelplant of als onderdeel van een kleine border





4 - VOOR DE LUIE TUINIER

SEDUM CAUTICOLA 'LIDAKENSE' EN/OF SEDUM 'BETRAM ANDERSON'


Voor ieder wat wils! Sedum's kunnen heel goed tegen droogte en nemen het je niet kwalijk wanneer je een dagje vergeten bent water te geven. Dit vetplantje is dus een ideale plant in een tuinpot voor de iets wat luiere tuinier. Van het voorjaar tot het najaar kun je genieten van de prachtige bladtexturen. Van augustus tot oktober beginnen de Sedum's te bloeien. Zet de potten op tafel en op de warme herfst dagen is het puur genieten! Zoals je ziet is tie goed te combineren met de hierboven genoemde Geranium.


Standplaats: zonnig

Hoogte: 20 cm

Voordeel: Drooge bestendig, late bloei


5 - MAAK EEN KRUIDENTUINTJE

ORIGANUM 'COMPACTUM'


Kruiden zijn ideaal om je tuinpotten mee te vullen. Rozemarijn, Tijm, Munt ( deze zou ik sowieso altijd in een pot doen ), Verveine of zoals op de foto hieronder, Origanum. Het hele jaar door is het fijne blad mooi om te zien. Oregano is daarnaast een kruid wat je veel kunt gebruiken in de keuken. Wat ik heel vaak doe is een schaaltje met olijfolie, peper en zout en een aantal blaadjes van deze Origanum vullen en er met een stokbroodje in dippen. Echt, meer dan dat moet het gewoon niet zijn. Zo lekker!! In tegenstelling tot andere kruiden groeit de Origanum weer snel dicht nadat je er wat van geplukt hebt. Een eindeloze bron aan voedsel. In juli komen er kleine roze bloementjes op de Origanum die ook eetbaar zijn en die daarnaast ontzettend veel goedaardig gezoem lokken.


Standplaats: zonnig

Hoogte: 20 cm

Voordeel: Eetbaar



VOORBEREIDING


Hopelijk heb ik jullie kunnen ontlasten van de keuze die je moet maken voor het invullen van je tuinpotten. Dat is stap één

om een succes te maken van dit verhaal. Om te zorgen dat het echt helemaal goed komt, geef ik als laatste nog wat tips mee hoe je je het beste kunt voorbereiden.


AFVOER


Kijk altijd goed of je bakken, tuinpotten of kuipen voorzien zijn van afvoergaten in de bodem. Bij een flinke regenbui moet het water in de potten weg kunnen lopen. Kan dit niet, dan zullen de wortels stikken of wegrotten. Dat willen we natuurlijk niet hebben dus check vooraf altijd even goed de bodem. Zit er geen gat in? Boor dan indien mogelijk zelf gaten in de bodem.


WATERHUISHOUDING


Om ervoor te zorgen dat de gaten in de bodem niet verstopt raken en er een goede waterhuishouding in de pot ontstaat, is het belangrijk om de eerste laag van de tuinpot ( 3 tot 6 cm ) in te vullen met hydrokorrels. Hydrokorrels zijn belangrijk om te gebruiken omdat ze water kunnen absorberen uit zowel de potgrond als de wortels. Wanneer de plant teveel of te weinig water krijgt, zorgen de hydrokorrels dat ze water af- of aangeven aan de plant. Daarnaast zorgen de korrels ervoor dat er lucht circuleert op de bodem van de pot. Hierdoor krijgen de wortels meer zuurstof.

Na de eerste laag hydrokorrels kun je de pot verder vullen met potgrond.


WATER GEVEN


Aanvankelijk van de standplaats van de pot weet je hoeveel water je je tuinplanten moet geven. Potten in de schaduw hebben een stuk minder water nodig dan de tuinpotten die in de zon staan.

Geef je tuinpotten 2 keer per week veel water ipv elke dag een beetje ( tenzij het regent natuurlijk )



Dit was hem weer! Hopelijk heb je iets aan de blog gehad en zijn je potten straks gevuld met één van deze planten.

Stuur dan maar een fotootje :)

Vragen? Laat ze dan achter in een comment!


Lieve groetjes,


Linda







679 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page