NATUURLIJK TANDRAD

jouw tuin als ecologisch systeem

De samenwerking van natuur bestaat uit veel verschillende factoren die elkaar allemaal nodig hebben om het grote geheel draaiende te houden. Het bodemleven heeft planten en bomen nodig, de insecten hebben de bodem en de planten nodig, de vogels hebben insecten en bomen nodig.. en wij hebben hen nodig.

De laatste jaren hebben we veel natuur met zijn alle weggehaald. Dit kan je vergelijken met tanden uit een groot rad halen. Als we factoren weg blijven halen zal het rad uiteindelijk stoppen met draaien.

 

Ik heb veel nagedacht over wat een 'tuin' precies is. Ik denk we de luxe hebben om een stukje natuur te creën die we zelf heel mooi vinden, maar die we wel zo moeten inrichten dat we hem kunnen delen met de insecten, amfibieën, kleine zoogdieren en vogels ipv hem letterlijk in te richten als een tweede huiskamer die niet vies of te rommelig mag worden.

Mijn passie voor ecologische tuinen ontwerpen groeit en groeit en dit wil ik graag met de wereld delen. Benieuwd wat het nut is van insecten? Of waar een boom in jouw tuin al allemaal goed voor is? Lees het allemaal op deze pagina!

DE HELDEN VAN JOUW TUIN

insecten

Kriebelige, snelle vliegende en kruipende insecten is iets wat ons al snel de stuipen op het lijf jaagt. Sommige van ons zien we liever niet dan wel. Maar we beseffen misschien niet altijd dat deze kleine beestjes ontzettend belangrijk zijn voor ons bestaan. Ze zijn zelfs zó belangrijk dat wij helemaal niet zouden kunnen rondlopen op deze aarde zonder hun.

 

Door de landbouw, infrastructuur en woningbouw hebben wij

de leefgebieden van de insecten steeds kleiner gemaakt. Niet zo slim, want de insecten vervullen taken die wij niet kunnen doen. Benieuwd waar ze allemaal goed voor zijn en hoe jouw tuin kan fungeren als een thuis voor deze kleintjes? Klik dan hier

Of wil je graag zelf planten in de tuin maar weet je niet welke de aller aller beste zijn voor de insecten? Laat ons jou inspireren!

MINI - ECOLOGIE

meer dan alleen een tuin

Als we naar het nieuws kijken (of naar buiten) worden we steeds vaker met onze neus op de feiten gedrukt over de klimaatverandering. Iets wat zorgt voor grote paniek.. Maar zodra we de televisie uitzetten, pakken we de auto naar ons werk, boeken we een nieuwe reis naar een ver land of gaan we naar de supermarkt voor een lekker biefstukje. Het is ook niet simpel om een levensstijl te veranderen. Het is wel makkelijk om daar iets aan toe te voegen. Iets wat niet alleen jouw levenskwaliteit vergroot, maar ook de ecologische waarde van de omgeving verbeterd. Hoe meer er in jouw tuin groeit, hoe groter je bijdrage aan deze wereld. Zoals natuurfilosoof Matthijs Schouten zegt in een aflevering van Tegenlicht: ‘Natuur is de basis van ons leven, en de basis van ons welzijn.’ Laten we deze uitspraak nastreven. 

WAAROM EEN BOOM MEER WAARD IS DAN EURO'S

de boom

De boom, we kennen hem allemaal. In alle maten en vormen. Wanneer we goed om ons heen kijken, lijken er genoeg te zijn. Toch hebben heel veel bomen plaats moeten maken voor huizen, wegen etc. Na honderden jaren kappen moet dat kleine overgebleven groepje bomen er samen hard voor werken om ons in leven te houden. Want ja, dat is wat ze doen.

Maar waarom is die boom dan zo belangrijk.. Hij geeft zuurstof af inderdaad, dat weten we allemaal. Echter zijn er nog veel meer redenen te noemen waarom we toch echt niet zonder kunnen.

 

 • Het biedt materialen zoals voedsel, hout, vezels en medicijnen.
• Ze leveren diensten zoals schaduw en verkoeling in de zomer. 
• Ze bieden bescherming voor planten en dieren.

• Ze zuiveren onze lucht van fijnstof, ozon en stikstofdioxide.

  Een enorme compensatie die zij ( gratis!! ) dienst doen voor ons

  consumptie gedrag die veel Co2 veroorzaakt.
• Ze zorgen voor een geweldige waterhuishouding. 
• Ze zijn goed voor de bodemkwaliteit en het verhogen van de

  vruchtbaarheid van de bodem.

Een boom in jouw tuin helpt altijd! Voel je altijd vrij om mij een bericht te sturen, welke boom het beste in jouw tuin zou passen.

MINI - ECOLOGIE

leven in de tuin

Niet iedereen is zo bezig met de natuur zoals een ecologische tuinarchitect. Logisch natuurlijk. Toch wordt er geprobeerd bij elk ontwerp een balans te vinden tussen de eisen van de opdrachtgever en het belang en de schoonheid van een tuin.

MINI - ECOLOGIE

ontwerp van de ecologische tuin

Dit is een tuinontwerp zoals alle ecologische tuinen ingericht zouden moeten worden. Het is een tuin die zowel voor ons, als voor de natuur functioneel is. Het zuiveren van de lucht, het opbergen van het hemelwater en een fijne plek voor insecten, vogels en kleine zoogdieren zijn allemaal aspecten die verwerkt zijn in het ontwerp. Daarnaast is de fijnste plek om 's ochtends te ontbijten en 's avonds met een grote groep vrienden te eten, ook verwerkt in het ontwerp. 

Hoe ecologisch is jouw tuin?

Tel nr. 0683233074

Svendsenlaan 36,

3055 TP,

Rotterdam

  • Tuinarchitectuur, tuinontwerp, Linda
  • tuinontwerp, tuinarchitectuur, linda
  • tuinontwerp, tuinarchitectuur, linda