DE ESTHETISCHE, ECOLOGISCHE TUIN

Jouw tuin als ecologisch systeem,  Ecologische tuinen, beste ontwerper van Rotterdam, Studio Linda Lavoir, de mooiste tuinen van Rottedam, ecologische tuinen, ecorad

Wil jij ook een moderne tuin, maar wel eentje die bijdraagt aan een gezonde leefomgeving? Lees hier hoe ik denk over de ecologische tuin en hoe ik dit toepas in mijn ontwerpen!

De samenwerking van natuur bestaat uit veel verschillende factoren die elkaar allemaal nodig hebben om het grote geheel draaiende te houden. Het bodemleven heeft planten en bomen nodig, de insecten hebben de bodem en de planten nodig, de vogels hebben insecten en bomen nodig.. en wij hebben hen nodig, maar waarom zijn zij nou zo belangrijk?

De laatste jaren hebben we veel natuur met zijn alle weggehaald. Nederland bestaat vooral uit steden, dorpen, infrastructuur en landbouw. Wat overblijft zijn nog een paar stroken berm die ook nog eens om de zoveel tijd gemaaid worden. De natuur is nergens meer, en dit heeft gevolgen. Het weghalen, of weglaten, kan je vergelijken met tanden uit een groot rad halen. Als we natuur weg blijven halen zal het rad uiteindelijk stoppen met draaien. Eigenlijk merken we al dat het rad niet meer zo soepel draait en de natuur van slag is.. 

 

Daarom zijn juist de tuinen in Nederland zo belangrijke wanneer we het hebben over het terugbrengen van de natuur en het creëeren van een gezonde leefomgeving voor alle inwoners van ons land. Het is  belangrijk dat de tuin een fijne, toegankelijke plek is die we zelf heel mooi vinden, maar die we wel zo moeten inrichten dat we hem kunnen delen met de insecten, amfibieën, kleine zoogdieren en vogels.

Lees hieronder alles over de functie en de meerwaarde van bepaalde insecten, vogels, het hemelwater en bomen in jouw tuin.

 

Ecologische tuinen, beste ontwerper van Rotterdam, Studio Linda Lavoir, de mooiste tuinen van Rottedam, insecten in de tuin, studio linda lavoir

DE HELDEN VAN JOUW TUIN

1. insecten

Kriebelige, snelle vliegende en kruipende insecten is iets wat ons al snel de stuipen op het lijf jaagt. Sommige van ons zien we liever niet dan wel. Maar we beseffen misschien niet altijd dat deze kleine beestjes ontzettend belangrijk zijn voor ons bestaan. Ze zijn zelfs zó belangrijk dat wij helemaal niet zouden kunnen rondlopen op deze aarde zonder hun.

 

Door de landbouw, infrastructuur en woningbouw hebben wij

de leefgebieden van de insecten steeds kleiner gemaakt. Niet zo slim, want de insecten vervullen taken die wij niet kunnen doen. Benieuwd waar ze allemaal goed voor zijn en hoe jouw tuin kan fungeren als een thuis voor deze kleintjes? Klik dan hier

Wil jij graag insect-vriendelijke planten in de tuin maar weet je niet welke daar het meest geschikt voor is? Stuur een mailtje naar info@lindalavoir.com met jouw vraag en ik help je graag!

Insecten en vogels, ze zijn allemaal onderdeel van een ontwerp van een tuin. De beplantingsplannen die ik ontwerp zijn er allemaal op gericht om een leefgebied te creëren voor deze helden. Meer weten waarom deze vogels zo belangrijk zijn om in de tuin te hebben? Lees het hier! Studio Linda Lavoir, tuinarchitect rottedam

DE HELDEN VAN JOUW TUIN

2. vogels

Insecten en vogels, ze zijn allemaal onderdeel van een ontwerp van een tuin. De beplantingsplannen die ik ontwerp zijn er allemaal op gericht om een leefgebied te creëren voor deze helden. Meer weten waarom deze vogels zo belangrijk zijn om in de tuin te hebben? Lees het hier!

WAAROM EEN BOOM MEER WAARD IS DAN EURO'S

3. de boom

De boom, we kennen hem allemaal. In alle maten en vormen. Wanneer we goed om ons heen kijken, lijken er genoeg te zijn. Toch hebben heel veel bomen plaats moeten maken voor huizen, wegen etc. Na honderden jaren kappen moet dat kleine overgebleven groepje bomen er samen hard voor werken om ons in leven te houden. Want ja, dat is wat ze doen.  Maar waarom is die boom dan zo belangrijk.. Hij geeft zuurstof af inderdaad, dat weten we allemaal. Echter zijn er nog veel meer redenen te noemen waarom we toch echt niet zonder kunnen.   • Het biedt materialen zoals voedsel, hout, vezels en medicijnen. • Ze leveren diensten zoals schaduw en verkoeling in de zomer.  • Ze bieden bescherming voor planten en dieren. • Ze zuiveren onze lucht van fijnstof, ozon en stikstofdioxide.   Een enorme compensatie die zij ( gratis!! ) dienst doen voor ons   consumptie gedrag die veel Co2 veroorzaakt. • Ze zorgen voor een geweldige waterhuishouding.  • Ze zijn goed voor de bodemkwaliteit en het verhogen van de  

De boom, we kennen hem allemaal. In alle maten en vormen. Wanneer we goed om ons heen kijken, lijken er genoeg te zijn. Toch hebben heel veel bomen plaats moeten maken voor huizen, wegen etc. Na honderden jaren kappen moet dat kleine overgebleven groepje bomen er samen hard voor werken om ons in leven te houden. Want ja, dat is wat ze doen.

Maar waarom is die boom dan zo belangrijk? Hij geeft zuurstof af inderdaad, dat weten we allemaal. Echter zijn er nog veel meer redenen te noemen waarom we toch echt niet zonder kunnen.

 

• Het biedt materialen zoals voedsel, hout, vezels en medicijnen.
• Ze leveren diensten zoals schaduw en verkoeling in de zomer. 
• Ze bieden bescherming voor planten en dieren.

• Ze zuiveren onze lucht van fijnstof, ozon en stikstofdioxide.

  Een enorme compensatie die zij ( gratis!! ) dienst doen voor ons

  consumptie gedrag die veel Co2 veroorzaakt.
• Ze zorgen voor een geweldige waterhuishouding. 
• Ze zijn goed voor de bodemkwaliteit en het verhogen van de

  vruchtbaarheid van de bodem.

Een boom in jouw tuin helpt altijd! Voel je altijd vrij om mij een bericht te sturen, welke boom het beste in jouw tuin zou passen.

IMG_5122_edited.jpg

BLOEMENBORDERS

4. vaste planten en siergrassen

We hebben bijna elke centimeter van ons land ingericht met landbouw, steden en infrastructuur. Het leefgebied van de insecten en vogels is daardoor drastisch afgenomen. Gelukkig hebben we onze tuinen om hier verandering in te brengen!

Ik help jou graag het ontwerpen van een natuurlijke bloemenborder voor jouw toekomstige ecologische bijentuin met de mooiste vaste planten. Hier worden onze kleine vrienden namelijk heel blij van. Hoe meer tuinen we samen vergroenen, hoe beter dit is voor onze toekomst.

Het grootste deel van de vaste planten en siergrassen die ik gebruik in mijn ontwerpen komen van Kwekerij In Goede Aarde in Biervliet. Hier wordt elke plant met veel zorg en zonder gif opgekweekt.

Voor meer informatie over de kwekerij klik dan hier of bezoek de site https://www.kwekerij-ingoedeaarde.nl/

LET IT RAIN!

5. Hemelwater

Screen Shot 2019-09-30 at 13.15.11.png

Wanneer we de wetenschappers mogen geloven, ziet onze toekomst er niet heel rooskleurig uit. De voorspelling verteld ons dat we te maken krijgen met lange periodes van droogte in de zomer en heftige regenbuien in de winter. Dit betekent dat we in de zomer een te kort aan water hebben en in de winter een overschot. 

Wanneer we slim omgaan met deze informatie kunnen we met onze tuinen alvast inspelen op de toekomst die ons te wachten staat en problemen voorkomen.

Het opvangen van regenwater in de wintermaanden is daarom cruciaal in de ecologische tuin zodat we deze vervolgens in de zomermaanden kunnen gebruiken om onze borders water te geven!